12.03.2024 00:19

31 de contracte de finanțare cu primarii la CJD

31 de contracte de finanțare cu primarii la CJD
Galerie foto

*Contractele sunt pentru amenajarea de stații de încărcare auto și piste de biciclete și au o valoare totală de peste 46.000.000 de lei

 

Dâmbovița a fost  primul județ din țară unde s-au semnat ieri contractele de finanțare pentru amenajarea de stații de încărcare auto și piste de biciclete! Alături de președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan a participat ieri la semnarea a 31 de contracte cu o valoare de peste 46.000.000 de lei.

La capitolul stații de încărcare auto, cu sprijinul AFM, în localitățile Sălcioara, Bezdead, Runcu, Ocnița, Nucet, Conțești, Aninoasa, Hulubești, Bucșani, Gura Foii, Cojasca, Răzvad, Ludești, Tătărani, Fieni, Cornățelu, Butimanu, Tărtășești, Petrești, Vișina, Cobia, Perșinari, Potlogi și Șelaru, se vor amenaja 369 de stații în valoare de 22.000.000 de lei. Totodată, în comunele Hulubești, Morteni, Mănești, Valea Mare, Brezoaele și Poiana, se vor realiza 24,5 km de piste de biciclete, proiectele acestor administrații ridicându-se la peste 24.500.000 de lei.

„Mă bucur că primarii dâmbovițeni înțeleg importanța infrastructurii dedicate vehiculelor electrice, prin amenajarea stațiilor de încărcare auto, dar și a facilităților pentru bicicliști, prin construirea de piste de biciclete. Îi felicit pe toți și sunt convins că, în perioada următoare, și alte comunități dâmbovițene vor beneficia de finanțarea Administrației Fondului pentru Mediu pentru proiecte de acest tip. Îi mulțumesc d-ului președinte Laurențiu Neculaescu pentru toată activitatea pe care o are la AFM și bineînțeles pentru sprijinul pe care îl acordă tuturor primarilor din județul Dâmbovița”, a transmis președintele CJD, Corneliu Ștefan.

Un mesaj pentru primari, dar și pentru președintele AFM a transmis și prefectul județului Dâmbovița, Laurențiu Neculaescu. „Vă felicit pe toți cei care ați depus proiecte, proiecte care sunt binevenite pentru fiecare comunitate. Vreau să-l felicit și pe d-ul director și AFM pentru eforturile pe care le fac pentru a implementa în comunitățile noastre aceste investiții foarte bune pentru întreaga comunitate. Mult succes în implementare și în dezvoltarea de noi proiecte”, a transmis prefectul Claudia Gilia.

La rândul său, președintele Administrației Fondului de Mediu, Laurențiu Neculaescu a ținut să le aducă la cunoștința primarilor dâmbovițeni prezenți în sală, și nu numai, că urmează să se mai deschidă și alte axe de finanțare foarte importante pentru comunitățile locale, invitându-i pe primari să depună cât mai multe proiecte pentru accesarea acestor fonduri.

„Astăzi semnăm contracte pentru două axe de finanțare deschise anul trecut de AFM. Am avut bugetul aprobat acum 10 zile și imediat după aprobarea bugetului am pornit motoarele la maxim la Administrația Fondului pentru Mediu și în primul Comitet de Avizare am avizat contracte de aproape 2 miliarde de lei. Printre aceste contracte se numără și cele de la Dâmbovița. Este prima locație unde am venit pentru semnarea acestor contracte pentru că sunt dâmbovițean, sunt acasă și de aici am pornit pentru a sprijini unitățile administrativ teritoriale. În urmă cu o săptămână am mai pornit câteva acțiuni de finanțare extrem de importante pentru UAT-uri. Avem programul de apă-canal unde știu că există un interes deosebit din partea primarilor unde am alocat un buget de 1,5 miliarde de lei. Vom merge pe o supracontractare de 200%, ceea ce înseamnă un buget total de 3 miliarde de lei. Axa va fi deschisă pe 5 aprilie, când se deschide aplicația vă rog să citiți cu atenție ghidul de finanțare și să depuneți proiecte la finanțare. De asemenea am mai deschis și probabil se va publica astăzi (n.n. ieri) în Monitorul Oficial o axă de finanțare pentru mediul privat unde vom finanța capacitățile de reciclare la nivelul României. Noi am estimat un număr de 26 de fabrici de reciclare la nivelul României. 26 de fabrici înseamnă locuri de muncă, înseamnă o întreagă dezvoltare a economiei atât pe orizontală cât și pe verticală astfel încât să ne apropiem și noi de conceptul de economie circulară în care deșeul să devină materie primă și nu ceva pe care să-l depozităm într-o groapă de gunoi. Mai fac un anunț astăzi (n.n. ieri) la Târgoviște. Pe data de 19 martie va demara programul rabla clasic și rabla local. Pentru UAT –uri am majorat prima de casare la 120.000 de lei, dacă doriți să vă achiziționați o mașină pur electrică nu aveți obligativitatea de a casa o mașină veche”, a declarat Laurențiu Neculaescu.

 

 

Violeta Stanciu