04.11.2014 00:18

250 de insolvențe în Dâmbovița

250 de insolvențe în Dâmbovița
Galerie foto

❚ Deși se înregistrează o reducere a acestora cu aproximativ 22%, numărul firmelor care apelează la această procedură se menține totuși ridicat ❚ Intrarea în insolvență nu este sinonimă cu falimentul societății respective și, din fericire, unele dintre ele se salvează prin planurile de reorganizare

VIOLETA STANCIU


Din punct de vedere al mențiunilor de deschidere a procedurii de insolvență, anul acesta, până în momentul de față, la nivelul județului Dâmbovița, au intrat în insolvență 250 de profesioni ști (245 persoane juridice și 5 persoane fizice), față de 283 în aceeași perioadă a anului trecut.

Deși se înregistrează o reducere a insolvențelor cu aproximativ 22%, numărul firmelor care apelează la această procedură se menține totuși ridicat în Dâmbovița.

 

O procedură de insolvență nu se poate întinde foarte mult în timp

În cele mai multe dintre cazuri însă intrarea în insolvență nu este sinonimă cu falimentul societății respective.

„Nu este obligatorie desființarea firmei. Sunt societăți care se reorganizează și după încheierea procedurii își continuă activitatea, dacă duc la îndeplinire planul de reorganizare pe care îl propun în cadrul procedurii. Astfel reușesc să se salveze restructurându- și activitatea prin diferite forme, vânzări de active etc. Noua lege a insolvenței (Legea 85/2014) stabile ște termene destul de scurte și de clare, în așa fel încât o procedură de insolvență nu se poate întinde foarte mult în timp”, a explicat jr. Smaranda Brebeanu, directorul Oficiului Registrului Comerțului Dâmbovița.

 

Serviciu nou la ORC Dâmbovița

Reprezentanții mediului de afaceri au acum acces rapid, în limba română, la informații gratuite privind entitățile aflate în insolvență din șapte state ale UE, respectiv România, Austria, Republica Cehă, Estonia, Germania, Olanda și Slovenia. Serviciul în cauză a fost dezvoltat în cadrul unui proiect al Comisiei Europene, la care a participat și România, prin Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Noul serviciu este disponibil prin intermediul portalului european e-justice.europa.eu.

„Prin intermediul acestui portal, oamenii de afaceri, creditorii, investitorii care doresc să deruleze activități economice în UE pot consulta și verifica situația partenerilor de afaceri potențiali sau actuali accesând rapid informațiile actualizate în timp real cu privire la debitorii persoane juridice și persoane fizice, conform legislațiilor naționale care sunt supuși procedurilor de insolvență în aceste state”, a precizat jr. Smaranda Brebeanu.