22.12.2014 00:20

25 de ani de la Revoluția României

25 de ani de la Revoluția României
Galerie foto

PETRE DRĂGUȚOIU


V-am prezentat pe scurt cele mai fierbinți momente ale Revoluției Române din decembrie 1989, pagini de istorie scrise din județul Dâmbovița, unde Târgoviștea a închis triunghiul revoluției, pornit la Timișoara și continuat la București.

La 25 de ani de la Revoluția Română, aducem în atenția cititorilor noștri și o serie de studii și referiri la acest eveniment care ridică și azi mari semne de întrebare specialiștilor și istoricilor. Gral.bg. (r) prof.univ.dr. Cristian Troncotă, redactor șef al Revistei „Vitralii – Lumini și umbre” (editată de Asociația Cadrelor militare în rezervă și în retragere din Serviciul Român de Informații), scrie:

„Într-un interviu publicat de revista «Magazin istoric», generalul GRU ex sovietic Cinghiz Abdulaev accentuează unele comentarii extrem de interesante și relevante pentru contextul și actorii evenimentelor din decembrie 1989. Acestea «nu trebuie rupte din contextul evenimentelor internaționale », «Moscova și Washingtonul au dorit înlocuirea lui Ceaușescu și au făcut presiuni în acest sens. Bineînțeles că a existat și o intervenție străină».

Despre execuția Ceaușeștilor recunoaște că poate fi catalogată ca «un act de barbarie» ce nu poate fi comparată decât cu execuția Țarului Nicolae al II-lea împreună cu familia sa. Cu toate acestea, în opinia sa, «a fost o execuție demonstrativă, pentru a arăta ce se întâmplă cu liderii care nu se vor retrage la timp».

Concluzia sa este și mai categorică: «circumstanțe externe și nu interne au impus ritmul evenimentelor. URSS, de comun acord cu principalele țări occidentale, a acționat pentru răsturnarea regimului de la București în decembrie 1989. Fiind într-un spațiu de influență sovietică, normal că la pupitru s-au aflat rușii”. Alte puncte fierbinți din Târgoviște au fost: Muzeul de Istorie (care a fost atacat în valuri de câteva sute de manifestanți, dar și supusă unui tir de arme), sediul redacției și tipografiei ziarului „Dâmbovița” (și aici au venit valuri de manifestanți și a fost deschis focul asupra redacției dinspre căminul de nefamiliști aflat la 50 de metri distanță).

Revoluția Română a fost privită și analizată, de-a lungul celor 25 de ani, din foarte multe unghiuri. Cadrul declanșării acestui eveniment istoric epocal, care a schimbat un regim social comunist cu unul democratic, este complex nu numai datorită factorilor diverși care l-au generat intern, dar și datorită contextului extern determinant.