25.01.2016 23:20

"24 ianuarie 1859 în conștiința românilor", concurs istoric la Târgoviște


Galerie foto

❚ Activitatea este dedicată elevilor de clasa a XI-a și a XII-a, iar anul acesta s-au întrecut șapte echipaje de la licee din Târgoviște și Fieni ❚ Anul acesta locul întâi a revenit echipajului Colegiului „C. Cantacuzino”, urmat în clasament de Colegiul „I. Văcărescu” și Liceul „I. H. Rădulescu”

VIRGIL VOINESCU


Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu” Dâmbovița, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, Colegiul Național „I. Văcărescu” Târgoviște și Societatea de Științe Istorice Filiala Dâmbovița, a organizat ieri, la Tărgoviște, în Sala de Conferințe a Bibliotecii, concursul județean anual „24 ianuarie 1859 în conștiința românilor”. Activitatea cu tematică istorică a fost dedicată elevilor de licee din clasele a XI-a și a XII-a și marchează finalul manifestărilor dedicate sărbătoririi în județ a Zilei Unirii Principatelor Române.

Deschiderea concursului a avut loc în prezența inspectorului școlar general – prof. Sorin Ion, a reprezentantului Bibliotecii Județene „I.H. Rădulescu” Dâmbovița – Alexandru Ștefănescu, a profesorilor care au pregătit pentru concurs echipajele de elevi și a membrilor juriului. Aflat la a VII-a ediție, concursul a reunit în acest an participanți din șapte unități de învățământ, respectiv din: Colegiul Național „I. Văcărescu” , Liceul „I.H. Rădulescu”, Colegiul Național. „C. Cantacuzino”, Colegiul Național „C. Carabella”, Colegiul Economic „I. Ghica”, Liceul de Arte „Bălașa Doamna”, toate din Târgoviște, și Liceul „A. Rainu” din Fieni.

Echipajele alcătuite din câte trei elevi au avut de răspuns unui test grilă cu 12 întrebări legate de momentul istoric de la 24 ianuarie 1859. Juriul de concurs a fost alcătuit din cinci cadre didactice: președinte - inspectorul adjunct al ISJ Dâmbovița, prof.dr. Gabriela Istrate; vicepreședinte prof. Marian Curculescu, membrii fiind Luminița Miroiu - Seminarul Teologic Sf. Ioan Gură de Aur Târgoviște, Ileana Nicolescu - Liceul Tehnologic Transporturi Auto, Alexandru Mitru - Colegiul „I. Ghica” Târgovi ște. La capătul confruntării ce s-a derulat pe parcursul a peste 30 de minute, s-au evidențiat echipajele liceelor: „C. Carabella” - Mențiune (7 puncte); „I.H. Rădulescu” locul III - (8 puncte); „I. Văcărescu” locul II - (9 puncte), locul I revenind echipajului Colegiului „C. Cantacuzino” (10 puncte).

Toți participanții la concurs au fost răsplătiți cu câte o broșură ilustrând Curtea Domnească Târgoviște, iar pentru membrii echipajelor clasate pe primele trei locuri premiile au fost și în bani, valoarea acestora variind între 150 lei în descreștere până la 50 lei. Totalul premiilor acordate de Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu” Dâmbovița la această ediție a concursului a fost de 900 de lei.