22.01.2015 00:13

22 bebeluși abandonați la naștere în 2014

22 bebeluși abandonați la naștere în 2014
Galerie foto

❚ Acești micuți au fost preluați în regim de urgență, însă este totuși îmbucurător că numărul nou-născuților lăsați în spitale a scăzut cu 14 față de anul 2013 ❚ Potrivit raportărilor, pe anul trecut s-au mai înregistrat scăderi la plasamentul maternal, la plasamentul la rude, mai puține cazuri de copii abuzați, exploatați sau neglijați

V. VOINESCU


Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, la bilanț! Directorul instituției, Cristiana Bucur, a anunțat realizări importante în ceea ce privește aplicarea reformelor în domeniul protecției drepturilor copilului și a adulților aflați în dificultate.

 

O mai bună protecție a copiilor

Potrivit raportărilor, pe anul trecut s-a înregistrat o scădere în ceea ce privește plasamentul maternal. „Avem 597 de copii față de 630 (în 2013). Totodată, a scăzut și plasamentul familial la rude, de la 450 la 406”, a precizat directorul DGASPC. Intrările în sistem, per total, au scăzut în 2014 la 1249 de copii (față de 1299 în 2013).

Rezultate bune s-au mai înregistrat și pe linia protecției copiilor abuzați, exploatați sau neglijați. În urma apelurilor la Telefonul copilului, s-au efectuat 457 de deplasări, fiind preluați în regim de urgență 144 de copii. În urma sesizărilor scrise ale spitalelor din Dâmbovița, au fost preluați în regim de urgență 22 de copii părăsiți în unitățile medicale.

Față de anul 2013, totuși există o veste bună: numărul acestor bebeluși părăsiți la naștere este mai mic cu 14, aceasta și datorită conlucrării între DGASPC și asistentul social de la Spitalul Județean de Urgență.

 

Nici adulții cu probleme nu au fost uitați

În Complexele de servicii sociale Târgoviște și Găești, dar și în cele ce țin de diverse fundații sau asociații a crescut numărul reintegrărilor în familie și s-a înregistrat o bună protecție a victimelor violenței domestice, a persoanelor cu dizabilități. Totodată, serviciile sociale pentru adulții cu dizabilități din centrele de tip rezidențial s-au îmbunătățit.

 

Obiective pentru 2015

Pentru acest an, Direcția are în vedere mai multe aspecte: la Centrul Social Găești și la Centrul multifuncțional pentru adulții cu handicap Târgoviște - finalizarea modernizărilor spațiilor existente și extindere cu construcții la parter; la Complexul de Servicii Sociale Casa Soarelui – modernizare și extindere; la Gura Ocniței și Pucioasa – realizarea de locuințe protejate.

„Este foarte greu, mai ales că avem o problematică foarte dificilă în județ din lipsa personalului. La proiecte-programe sunt trei persoane cu care lucrez. Dar asta nu ne dă înapoi. Ne gândim cum să facem parteneriate, să-i scoatem din locuințele protejate pe cei pe care îi putem salva și să le dăm o șansă la viață”, a completat Cristiana Bucur, directorul DGASPC Dâmbovița.