25.08.2017 00:25

2017, an dezastruos pentru pomicultura județului

2017, an dezastruos  pentru pomicultura județului
Galerie foto

* „Zero cireșe, zero prune, 20% pere și să zicem un 45% mere”, cam așa arată recolta unui pomicultor de frunte de pe Valea Dâmboviței, în acest an conform conducerii președintelui Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, ing. Ion Oprea * Un alt motiv de îngrijorare este cel… demografic: „Dacă se duc generațiile care au acum 60-70 de ani, din păcate, copiii nu mai vin aici să muncească”, mai spune ing. Ion Oprea * „Pe toată Valea Dâmboviței, dar și la nivel național este o mare problemă cu pomicultura”, mai atrage atenția șeful Asociației Pomicultorilor Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Situație dezastruoasă în pomicultura dâmbovițeană! Înghețul târziu din primăvară riscă să aducă în sapă de lemn marea majoritate a locuitorilor de pe Valea Dâmboviței, care au ca îndeletnicire de bază pomicultura. După ce a analizat situația din… propria gospodărie, președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, ing. Ion Oprea, ne-a dezvăluit cam cu ce se va alege domnia sa în acest an, respectiv cu „ zero cireșe, zero prune, 20% pere și să zicem un 45% mere”. Acesta a ținut să sublinieze că situația este aproximativ la fel pe toată Valea Dâmboviței. „Este adevărat că sunt și enclave, zone mici, care au fost mai ferite, sau unde a fost umbră prea multă, unde pomii au înflorit mai târziu și acolo într-adevăr mai sunt fructe Dar, în principiu, pe toată Valea Dâmboviței, dar și la nivel național este o mare problemă cu pomicultura”, a declarat președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, ing. Ion Oprea.

„Văd foarte multe terenuri de vânzare, case de vânzare ”

Sleiți de puteri și lipsiți de resurse financiare, după un an agricol dezastruos, pomicultorii de pe Valea Dâmboviței își întrețin plantațiile pe linia de avarie, cei care mai pot să facă acest lucru, pentru că sunt și unii care au renunțat „S-a mers, să zicem, pe surse de avarie. Nu s-a mai aplicat tehnologia de vârf, care implică niște costuri foarte mari și neavând producție nu se mai justifică. Însă ceea ce mă îngrijorează, în zona Voinești-Cândești-Gemenea, este că am văzut foarte multe grădini care nu arată prea grozav. Deci au dezarmat, zic eu, prea devreme. Să sperăm că la anul se va face recoltă. Dar la fel de adevărat este și faptul că văd foarte multe terenuri de vânzare, case de vânzare. Asta ne dă de gândit că, în zonă, dacă se duc generațiile care au acum 60-70 de ani, din păcate, copiii nu mai vin aici să muncească”, a mai menționat Ion Oprea.

„Dacă anul viitor va fi tot așa, atunci se rupe filmul”

Întrebat ce fac oamenii care trăiesc numai din pomicultură, fără o altă sursă de venit, reprezentantul pomicultorilor de pe Valea Dâmboviței, Ion Oprea, ne-a răspuns că unii mai au rezerve de anul trecut, dar Doamne ferește să se repete situația aceasta și în 2018. „Pentru anul acesta s-au mai descurcat cumva, pentru că a fost un an bun în 2016, cu toate că a fost prețul mic, dar problema este să nu mai fie un an ca acesta în 2018. Dacă anul viitor va fi tot așa, atunci se rupe filmul. Dacă va fi un an cât de cât și se va vedea că rămân fructe, se descurcă cumva, pentru că mai sunt și firmele de inputuri care acceptă plata în toamnă. Eu trag speranța că lucrurile nu vor degenera așa de rău încât să creeze probleme”, a adăugat președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, ing. Ion Oprea.

* Un an dezastruos. O să mâncăm mere din import. Nu s-au făcut pe nicăieri. Am investi bani mulți și nu scoatem nimic. Este un an distrus sută la sută. * Este dezastru, așa ceva nu am avut de când avem livada. Nu știm din ce cauză, probabil de la secetă. Au apărut și tot felul de dăunători pe care nu reușim să-i distrugem.  * Am mai avut probleme, dar ca acum parcă nu au fost niciodată. De la începutul primăverii și până acum numai necazuri am avut. * Producția de anul acesta este destul de mică. În unele livezi chiar zero. În primăvară au venit frigul și grindina, iar acum, de mai bine de o lună, o secetă cum nu a mai fost niciodată. Cât să reziste și pomii? Noi i-am îngrijit, dar degeaba.