27.12.2013 08:19

2014… văzut prin bilanțul anului 2013

2014… văzut prin bilanțul anului 2013
Galerie foto

dr. DAN LUCA


2014 este decisiv pentru următorii ani, cu evenimente mari care vor trasa direcțiile viitoare la nivel european, având influențe semnificative și asupra proiectelor naționale: vom avea alegeri europarlamentare în luna mai, intrăm într-un nou program de finanțare (2014-2020), se insistă în demersurile pentru depășirea crizei și combaterea șomajului, în special în rândul tinerilor, energia și reindustrializarea fiind în continuare printre priorități.

 

Încă de la începutul anului 2013 m-am implicat și am încercat să implic și România în dezbaterile privind viitorul UE. Peste 10 ani, Uniunea Europeană va arăta diferit, total diferit de ceea ce este în prezent, iar strategia se negociază acum, atât la Bruxelles, cât și în principalele capitale europene. Croația a devenit a 28-a țară a Uniunii Europene și, imediat după data de 1 iulie, poate nu întâmplător, se anunța deja că Serbia va începe oficial negocierile pentru aderarea la UE.

{GOOGLE_AD_BOX1}

Uniunea Europeană încearcă să transmită un mesaj general, acela că procesul de extindere a UE este ceva real, palpabil. Croata a devenit cea de a 24-a limbă oficială a Uniunii Europene, egală ca statut juridic și politic cu toate celelalte limbi oficiale ale UE. Noua intrare a adus schimbări și din punct de vedere al reprezentării în instituțiile europene: Croația are acum 12 deputați europeni, comparativ cu România care are 33. Un nou fotoliu de comisar a fost alocat Croației, acesta fiind ocupat de Neven Mimica, ce se ocupă de portofoliul Protecției Consumatorilor.

 

În Consiliu, Croația deține 7 voturi, la fel ca Danemarca, Irlanda, Lituania, Slovacia și Finlanda, în timp ce România are 14. Croații vor putea participa la concursurile EPSO pentru funcționari, iar în următorii 4-5 ani, Croația va umple probabil cota de țară cu funcționari europeni veniți din această țară. Harta Uniunii Europene s-ar putea retrasa și din alte cauze: liderii din Marea Britanie au lansat discursuri privind apartenența la Uniunea Europeană, în timp ce Scoția și Catalonia ne-au “reamintit” că ar putea deveni independente.

 

După ce fotoliul Președinției UE a fost ocupat succesiv de Irlanda și Lituania, pe parcursul anului 2013, în 2014 urmează să preia această funcție Grecia pentru prima parte a anului, și Italia pentru ultimele luni din 2014. Dacă analizăm anul 2013 cu un ochi spre Germania, unde alegerile naționale din septembrie au reconfirmat în funcția de cancelar o figură impunătoare în dezbaterile europene, în persoana Angelei Merkel, în prima parte a anului 2014 vor intra mai mult în vizorul analiștilor europeni candidații propuși de marile partide pentru formarea noului Parlament European și a Comisiei Europene.

 

Alegeri am avut și în Italia, noul premier italian insistând pe restabilirea încrederii italienilor în instituțiile politice, prin implicarea în rezolvarea problemelor de zi cu zi ale oamenilor și pe crearea locurilor de muncă pentru șomeri.

 

Mișcările eurosceptice, care au apărut în multe dintre statele Uniunii Europene, amenință să „acapareze” Parlamentul European și să distrugă Uniunea din interior. Și în România euroalegerile trebuie conștientizate ca fiind fundația pentru Noua Uniune Europeană. E important cine ne va reprezenta la Bruxelles și ce portofoliu vom deține în viitoarea Comisie.

 

Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 42 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.