06.10.2021 00:12

20 de ani de la înființarea jandarmeriei montane

Ieri, 5 octombrie a.c., s-au împlinit 20 de ani de la înființarea structurilor de jandarmerie montană în cadrul Jandarmeriei Române. Jandarmeria Montană este structura specializată a Jandarmeriei Române destinată menținerii ordinii publice în stațiunile montane și pe traseele turistice, fiind permanent prezentă în mijlocul turiștilor. La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Mircea cel Bătrân” Dâmbovița există două posturi de jandarmerie montană.

Postul de Jandarmi Montan Peștera a fost înființat la 9 octombrie 2004 și este situat la o altitudine de 1620 m, în zona cunoscută sub numele Piciorul Babelor din Munții Bucegi și este alcătuit din 8 subofițeri jandarmi. Postul de Jandarmi Montan Zănoaga, structură care a luat ființă în data de 01.08.2012, este situat la o altitudine de 1400 m, în zona Zănoaga și alcătuit tot din 8 subofițeri jandarmi. Jandarmii montani execută misiuni zilnic, în special în zona Platoului Bucegi și a Parcului Natural Bucegi.

Împreună cu formațiunea Salvamont și cu Administrația Ariilor Protejate, jandarmii montani au executat acțiuni de căutare și salvare a persoanelor care au suferit accidente sau care s-au aflat în situații de pericol, participând totodată la misiuni comune cu reprezentanții instituțiilor abilitate pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor și contravențiilor privind asigurarea protecției, conservării fondului cinegetic și piscicol natural, precum și pentru protecția mediului.

Jandarmii montani au desfășurat și desfășoară permanent acțiuni de informare și îndrumare a turiștilor aflați în stațiunile montane despre starea traseelor turistice, despre echipamentul necesar pentru practicarea drumețiilor sau a alpinismului, precum și despre alte pericole la care se pot expune.

Informare, Relații Publice și cu Publicul