14.01.2016 00:17

19 localități, în custodia Serviciului Județean de Apă și Canalizare

19 localități, în custodia Serviciului Județean de Apă și Canalizare
Galerie foto

❚ Deși intenția conducerii instituției este să mai preia în administrație și alte localități, până nu se va ști clar ce se întâmplă cu acest Serviciu, deocamdată, lucrurile rămân așa cum sunt ❚ Practic, Serviciul Public Județean de Apă și Canalizare Dâmbovița, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița, preia stații care nu beneficiază de foarte multe branșamente și le face rentabile

interviu cu ing. Ioana Cristea, directorul Serviciului Public Județean de Alimentare cu Apă și Canalizare Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Rep.: Este profitabil Serviciul Public Județean de Apă și Canalizare Dâmbovița?

- Nu aș putea să spun că este un serviciu profitabil. În anul 2014 am terminat pe excedent bugetar, însă în anul 2015, pentru că au intervenit niște probleme mult mai serioase în ceea ce privește exploatarea stațiilor de alimentare cu apă în localitățile pe care le administrăm, cheltuielile pe mentenanță au fost mult mai mari și cea mai mare problemă pe care am întâmpinat-o a fost nisiparea puțului de la stația de alimentare din Cândești. Valoarea lucrărilor de acolo ne-a dat puțin peste cap, deoarece cheltuielile ne-au ridicat prețul la apă cel puțin la dublu în localitatea Cândești. Plus de asta, față de conducerea CJD noi ne-am luat niște angajamente vizavi de banii pe care îi primim pentru dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă și a creșterii nivelului de trai (care constă în câte persoane beneficiază de alimentare cu apă în condițiile impuse de UE sau câte persoane au canalizare), în sensul că am încercat să facilităm la cât mai multe gospodării accesul la branșarea la apă curentă și canalizare. Or, toate aceste facilități pe care noi le-am acordat înseamnă bani, sume pe care nu le-am m-ai regăsit în bugetul, în „pușculița” Serviciului de Alimentare cu Apă. Aceștia s-au regăsit în schimb, în mai puține cheltuieli, la familiile care au beneficiat de serviciile noastre.

 

Rep.: În câte localități operați în momentul de față?

- Ca și comune, noi avem în prezent 17, dar în 2015 am mai preluat încă două sisteme de alimentare cu apă și canalizare, deci în total 19. Este vorba despre Slobozia Moară și Brezoaele. Aș vrea să fac precizarea că sunt stații de alimentare cu apă, de exemplu comuna Voinești care are trei stații de alimentare cu apă:Voinești, Gemenea, Izvoare. Nu aceeași situație este în comunele Raciu și Lucieni, care au fiecare câte o singură stație de alimentare cu apă de care beneficiază satele componente. Comuna Dobra are două stații de alimentare cu apă și două stații de canalizare, la Dobra și Mărcești.

 

Rep.: Cum ar fi mai bine să fie aceste stații, una pentru toată comuna sau pe fiecare sat component?

- Momentan, cel puțin pe partea de canalizare, se merge pe ideea unei stații care să deservească mai multe localități, pentru că sunt cheltuieli mai puține. De asemenea, sunt anumite chestiuni pe care le au în vedere proiectanții vizavi de fiabilitatea și funcționalitatea stațiilor respective.

 

Rep.: Intenționați să preluați în administrare și alte localități în perioada următoare?

- Deocamdată mă opresc în a mai face precizări cu privire la preluarea unor stații până nu se decide clar ce se va întâmpla cu Serviciul Public Județean de Apă și Canalizare. Noi vrem. Intențiile noastre sunt în continuare de a mai prelua stații care nu beneficiază de foarte multe branșamente. Angajamentul pe care l-am luat față de administrația județeană a fost ca în toate localitățile să ducem nivelul de branșare și de alimentare cu apă undeva la peste 80% din populația existentă în fiecare localitate. Avem și localități în care nivelul de branșare a ajuns aproape de 100%.