28.01.2016 23:20

164 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale

164 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale
Galerie foto

❚ Marele dramaturg s-a născut în fosta localitate Haimanale, azi I.L. Caragiale din județul Dâmbovița ❚ Locul unde a existat casa originală se află pe Drumul Județean 710A, unde poate fi văzută numai o placă memorială amplasată pe un postament ❚ Însă în comuna ce-i poartă numele se găsește și Casa memorială, care găzduiește o bogată colecție de documente - fotocopii din viața și activitatea scriitorului, volume din creația sa, obiecte personale

VIRGIL VOINESCU


La 30 ianuarie, se împlinesc 164 de ani de la nașterea marelui scriitor și dramaturg Ion Luca Caragiale (1852), în fosta localitate dâmbovițeană Haimanale, astăzi I.L. Caragiale. Casa în care s-a născut și a crescut a fost reconstruită pe un alt amplasament. Locul unde a existat casa originală se află pe Drumul Județean (DJ) 710A. Acolo poate fi văzută numai o placă memorială amplasată pe un postament. Inscripția a fost dezvelită în anul 1952, cu prilejul centenarului nașterii scriitorului, la evenimentul de atunci fiind prezente nume ilustre ale vremii, titani ai literaturii române, între care și Mihail Sadoveanu.

Casa Memorială din localitatea I.L. Caragiale adăposte ște o bogată colecție de documente - fotocopii din viața și activitatea scriitorului, volume din creația sa, obiecte personale. O importantă colecție de lucrări originale, manuscrise din dramaturgia lui Ion Luca Caragiale pot fi văzute la Muzeul Scriitorilor din Târgoviște. Între acestea amintim: „O noapte furtunoasă”, „Momente și schițe”, „D’ale carnavalului”, „Conu’ Leonida față cu reacțiunea”, „O făclie de Paști”, „O scrisoare pierdută”, dar și rechizitoriul către societatea românească „Din primăvară până-n toamnă”. Despre viața și opera lui I.L. Caragiale, pe lângă marile nume ale literaturii și criticii literare din epocă, a mai scris și criticul și scriitorul dâmbovițean Mircea Bucur, acesta dedicând vieții și operei dramaturgului peste 1200 de pagini.

Totodată, în semn de omagiu adus scriitorului, Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu” Dâmbovița anunță, începând de azi și până pe 1 februarie a.c., un amplu program de manifestări intitulat „Caragialiana”.