06.12.2017 00:18

150 de dâmbovițeni au vizitat Caravana SMURD

150 de dâmbovițeni au vizitat Caravana SMURD
Galerie foto

❚ Aflată pentru prima oară în județ, Caravana mobilă „Fii pregătit!”, de pregătire a populației în situații de dezastre, a suscitat un interes deosebit

VIRGIL VOINESCU


În cadrul unei activități de instruire a populației pentru a face față situațiilor de urgență, recent și în județul Dâmbovița, în municipiile Târgoviște și Moreni, a ajuns Caravana SMURD „Fii pregătit!”. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Basarab I” Dâmbovița, lt. col. Eduard Țelea, ne-a declarat că acțiunea este „o premieră pentru județul Dâmbovița”, un proiect al Departamentului pentru Situații de Urgență, derulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în parteneriat cu Fundația pentru SMURD și o societate de telefonie mobilă națională.

„În cele șase ore din zi din programul derulat în cele două municipii, în ciuda ploii, dâmbovițeni de toate vârstele nu au ezitat să viziteze Caravana, fiind încântați atât de dotarea acesteia, cât și de personalul de specialitate din cadrul ISU „Dâmbovița (paramedici SMURD, pompieri, pirotehniști și voluntari) care le-au oferit informațiile dorite”.

În total, peste 150 de cetățeni de diverse vârste au vizitat Caravana SMURD „Fii pregătit!”, aceștia participând la cursuri de pregătire pentru acordarea de prim ajutor în situații de urgență, dar și la prezentarea principalelor dezastre naturale care pot afecta România, cutremure, inundații, incendii. Dâmbovițenilor participanți la cursuri li s-au oferit informații privind modul în care trebuie acționat pentru a le face față. „Cursurile au avut durata de cca. 30- 40 de minute și s-au desfășurat din oră în oră, iar cei peste 150 de vizitatori ai Caravanei atât adulți, cât și copii au avut ocazia de a exersa «pe viu», în sesiuni interactive, câteva metode de acordare a primului ajutor”, a mai spus Eduard Țelea. Cea mai mare atracție pentru copii au fost filmele de animație și miniatelierul cu „bombițe”, unde le-a fost explicat, pe înțelesul lor, modul de comportare în cazul găsirii unor elemente de muniție. La plecare, toți participanții au primit diverse materiale informativ - educative, iar cei mici au primit diplome de participare „Pompier Junior”. Caravana a ajuns până acum în peste 60 de localități din România și a organizat peste 400 de sesiuni în care au fost pregătite mai mult de 20.000 de persoane pentru diverse situații.