24.03.2015 00:15

14 incendii de vegetație în două zile

14 incendii de vegetație în două zile
Galerie foto

În acest sfârșit de săptămână, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Basarab I” Dâmbovița au intervenit la 14 incendii de vegetație, în care au ars cca.10 hectare de vegetație uscată, astfel: Detașamentul Târgoviște (Răzvad/sat Gorgota – 4 ha); Detașamentul Moreni (Moreni – 1 ha; I.L. Caragiale – 4 ha); Detașamentul Pucioasa (Brănești – 1000 mp); Detașamentul Găești (Dragodana – 500 mp); Detașamentul Titu (Titu/cartier Fusea – 100 mp; Produlești – 2000 mp); Garda Voinești (Voinești – 1500 mp); Garda Cornești (Cornești – 5000 mp); Garda Vișina (Uliești – 3000 mp; Petrești – 3000 mp); Garda Potlogi (Corbii Mari – 500 mp); Garda Răcari (Tărtășești – 1500 mp; Răcari – 500 mp). Sâmbătă, 21 martie, la ora 16:32, pompierii de la Detașamentul Moreni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din comuna Filipeștii de Pădure (jud. Prahova).

Neglijența proprietarului care a uitat un pachet de parafină pe sobă se pare că a condus la producerea incendiului, în care au ars: acoperișul anexei pe o suprafață de cca.100 mp, piese de mobilier și obiecte de uz gospodăresc.

În aceeași zi, la ora 17:21, pompierii de la Garda Fieni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe din comuna Pietroșița. Un coș de fum neprotejat termic față de materiale combustibile se pare că fost cauza producerii incendiului, în care a ars acoperișul casei pe o suprafață de cca.12 mp; la ora 22:35, pompierii de la Detașamentul Moreni au fost solicitați la o casă din comuna Dărmănești pentru stingerea unui incendiu. Acesta a izbucnit la coșul de fum al centralei termice, unde funinginea depusă pe coș s-a aprins și a ars. Intervenția promptă a pompierilor a împiedicat extinderea incendiului la acoperiș, salvând astfel din calea flăcărilor locuința proprietarului.

Duminică, 22 martie, la ora 12:06, pompierii de la Garda Cornești au intervenit pentru stingerea unui incendiu apărut în curtea unei gospodării, se pare de la utilizarea focului deschis, fără supraveghere. Au ars cca. 2000 kg plante furajere. Echipajele SMURD din cadrul ISU Dâmbovița au intervenit în această perioadă pentru a acorda ajutor medical de urgență la 27 de solicitări.

 

Avertismentul pompierilor

Odată cu sosirea primăverii și încălzirea vremii, mulți dâmbovițeni trec la igienizarea terenurilor, grădinilor și livezilor prin arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deșeurilor și a vegetației uscate, mulți dintre aceștia desfășurând această activitate fără a respecta măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor.

Trebuie înțeles faptul că aceste incendii pot pune în pericol viața, bunurile materiale și mediul și pot afecta traficul rutier/ feroviar, situații care pot genera adevărate tragedii, iar pentru stingerea acestora se consumă o cantitate mare de carburanți, necesitând implicarea unui număr mare de resurse umane și materiale. Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriștilor, resturilor vegetale și a vegetației uscate riscă a fi sancționate contravențional, conform legislației în vigoare, valoarea amenzii fiind cuprinsă între 1000-2500 lei.

 

Compartiment informare și relații publice ISU Dâmbovița