30.07.2014 08:15

135 de ani de la nașterea lui Elie Ilie Angelescu

❚ Istoric, publicist și profesor de elită, Elie Ilie Angelescu este fiul lui Elie Angelescu, cel care a deținut la Târgoviște o tipografie, o editură și prima librărie

 

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Anul acesta se împlinesc 135 de ani de la nașterea istoricului, publicistului și profesorului Elie Ilie Angelescu (20 iulie 1879, Târgoviște). El s-a născut într-o familie cu tradiție publicistică, tatăl său, Elie Angelescu, deținea o tipografie și o editură, a fost proprietarul ziarului „Dâmbovița” și al primei librării din Târgoviște.

{GOOGLE_AD_BOX1}

Elie Ilie Angelescu a absolvit școala primară și gimnazială în Târgoviște și Liceul „Sf. Gheorghe” din București. Studiile universitare le-a realizat la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității București, urmate de cele de la Dresda, Leipzig, Dijon.

A fost profesor de istorie în câteva orașe și la Liceul „I. Văcărescu” din Târgovi ște, unde a fost și director. Elie Ilie Angelescu vorbea franceza, germana, greaca, italiana, limbile slave, a studiat la Budapesta, Viena, Veneția, Milano, Paris, Coasta de Azur.

Cu prilejul Expoziției universale de la Paris din anul 1906 a fost invitat la Congresul Internațional al Profesorilor Secundari, pentru a conferenția pe teme cu caracter istoric. A realizat studii de istorie națională și locală, dintre care amintim monografia „Călăuze a monumentelor istorice din județul Dâmbovița”.

Mai amintim lucrarea „Domnia lui Mihai cel Rău”. Despre activitatea sa au scris publiciști precum profesorii Victor Brânduș și Radu Gioglovan.