19.03.2020 00:18

130 de dâmbovițeni nu au declarat la DSP sosirea din Diaspora

În urma identificării unor persoane, cu ajutorul primarilor, sosite în ultimele 10 zile din zona galbenă sau zona roșie, dar care nu apar în evidența DSP, la acest moment se verifică un număr de 90 de persoane de către DSP și Poliție pentru care există adresele și datele lor de contact, iar un număr de 40 de persoane sunt fără date de identificare. Vin din diferite țări, în primul rând se verifică dacă informațiile de la nivelul UATurilor sunt aceleași cu ce declară aceste persoane! Sunt mai multe localități din județ în această situație. Formularele completate sosesc zilnic la Direcțiile de Sănătate Publică din județe prin DSP-urile din punctele de trecere a frontierei sau din aeroport ! Din datele deținute la nivelul UAT-urilor, în momentul de față cel puțin 130 de persoane, doar din ultimele 10 zile, din Dâmbovița, nu au declarat la DSP sosirea în țară. Aceste persoane sunt verificate în continuare pentru a identifica certitudinea datelor!

Amenzi de la DSP la nivel național

Până în prezent, inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au aplicat amenzi în valoare de 1.835.000 lei unui număr de 120 persoane pentru nerespectarea autoizolării , conform HG 857/2011, art. 30, lit H. Cele mai multe amenzi au fost aplicate de către inspectorii sanitari din Neamț și Hunedoara, câte 12 amenzi în fiecare dintre aceste județe, cu valoare de 210 000 lei (NT) respectiv 134 000 lei (HD).Reamintim că, în cazul în care o persoană călătorește într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus din zonele de risc rosie/galbenă, la revenirea în țară rămâne obligatoriu în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.

3000 de cetățeni au intrat în România

În urma demersurilor efectuate de autoritățile române, în cursul nopții trecute și ieri dimineață, Poliția de Frontieră a efectuat formalitățile de intrare în țară pentru aproximativ 3.000 de cetățeni români și străini și aproximativ 800 de autovehicule, sosite în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II. Polițiștii de frontieră au efectuat controlul specific la intrarea în țară, iar ulterior persoanele au fost preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declarației pe proprie răspundere și efectuarea controlului epidemiologic. După încheierea formalităților și stabilirea măsurile dispuse de către personalul medical aflat în punctul de trecere a frontierei, mijloacele de transport au fost preluate de către echipaje de poliție și jandarmerie pentru a fi conduse spre locațiile stabilite pentru carantină sau pentru autoizolare. Pentru această activitate, Poliția de Frontieră a triplat efectivele implicate în controlul de frontieră, pentru cele 10 artere de control, astfel încât formalitățile să se desfășoare cu rapiditate. Totodată, echipajele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 36 misiuni de transport pentru 122 persoane către diverse unități spitalice ști, precum și la centrele de carantină existente în mai multe județe din țară. De asemenea, în sprijinul activităților de combatere a efectelor, la nivel național, au fost instalate 225 de corturi destinate triajului medical, fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, respectiv asigurării solicitărilor pentru suplimentarea spațiilor de carantină. Până ieri, 18 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 246 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 29noi cazuri de îmbolnăvire. De asemenea, dintre cele 246 de persoane confirmate pozitiv,19 au fost declarate vindecate și externate. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.441 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 23.679 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Grupul de Comunicare Strategică