15.06.2015 00:19

126 de ani de la trecerea în eternitate a lui Mihai Eminescu

126 de ani de la trecerea în eternitate a lui Mihai Eminescu
Galerie foto

❚ Cel ce avea să devină „Luceafărul” poeziei românești, poetul nepereche a trecut prin Târgoviște în anul 1867, la doar 17 ani, pe când se afla în trupa de teatru a lui Iorgu Caragiale, în care avea „cumul” de funcții: actor, sufleur, copist de texte, regizor și poet de texte dramatice

PETRE DRĂGUȚOIU


Azi, se împlinesc 126 de ani de la trecerea în eternitate a „Luceafărului” poeziei românești, poetulnepereche Mihai Eminescu. Cu toată viața scurtă a poetului (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889), George Călinescu reliefează „strălucirea rimei eminesciene nu vine din bogăție, ci din raritatea ei (căci formal ea poate fi imperfectă), precum și de la locul unde a apărut. Pentru a înțelege valoarea ei, trebuie citat versul întreg de care cuvântul rimat se ține ca o rădăcină”.

Același fenomen „de strălcire” se regăsește și în publicistica lui Mihai Eminescu, asupra căreia vrem să ne aplecăm astăzi, cu o selecție documentară în ceea ce privește capitolul „Scrieri economicopolitice și filozofice”. Remarcăm analiza „Despre partidele politice în România”: „Părerea mea individuală, în care nu oblig pe nimeni de-a crede, e că politica ce se face astăzi în România și dintr’o parte și dintr’alta e o politică necoaptă, căci pentru adevărata și deplina înțelegere a instituțiilor noastre de azi ne trebuie o generațiune ce avem de a o crește de acu’- nnainte. Eu las lumea ce merge deja să meargă cum’i place Dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele țării, e creșterea morală a generațiunii tinere și a generațiunii ce va veni. Nu caut adepți la ideea cea (d)întâi, dar la cea de a doua sufletul meu ține cum ține la el însuși”.

Mai amintim articolele sugestive „Vechiul și noul regim administrativ în România”, „Creditul mobiliar și jocul de bursă”, „Lipsa de respect a tinerimii pentru autoritatea statului”, „Concesiuni economice”. Legăturile lui Mihai Eminescu cu Târgovișea datează din 1867, când a sosit aici pentru spectacole de teatru cu trupa lui Iorgu Caragiale, în care avea „cumul” de funcții: actor, sufleur, copist de texte, regizor și poet de texte dramatice.

Azi, la Târgoviște, începând cu ora 17.30, la Biblioteca Județeană „I. H. Rădulescu” va fi organizată manifestarea „Mihai Eminescu, 126 de ani de nemurire”, în parteneriat cu Asociația Literata. Programul va include recital de poezie și viziona