09.02.2015 00:17

12.000 de carduri de sănătate, returnate

12.000 de carduri de sănătate, returnate
Galerie foto

❚ Persoanele care, din motive religioase sau de conștiință, au refuzat primirea cardului, vor avea nevoie de câte o adeverință de asigurat, care trebuie înnoită o dată la 3 luni ❚ Din 1 mai 2015, acordarea serviciilor medicale se va face în baza cardului național de asigurări de sănătate

interviu cu dr. Alexandra Stan, director general al CJAS Dâmbovița


VIOLETA STANCIU


Rep.: Cum se prezintă situația distribuirii cardurilor de sănătate la nivelul județului Dâmbovița?

- La nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Dâmbovița, dintre cele 327.000 de carduri preluate de Poștă au fost returnate de către Oficiul Teritorial de Poștă circa 12.000 de carduri. Dintre acestea noi am eliberat o parte asiguraților care ni s-au adresat la sediul Casei de Sănătate. Avem o echipă formată din două persoane care preia cererile asiguraților și eliberează cardul pe loc. Acum suntem în faza în care medicii și-au exprimat dorința că le pot distribui dumnealor. Noi încercăm să le selectăm pe medici și chiar am distribuit cardurile la câțiva medici. Restul cardurilor se vor distribui la sediul Casei de Asigurări de Sănătate.

Rep.: De când devine obligatorie folosirea cardurilor de sănătate?

- Începând cu data de 1 februarie 2015 utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face atât de către asigurat (care trebuie să prezinte cardul), cât și de furnizorii de servicii medicale, de medicamente și unii furnizori de dispozitive medicale (după caz). Până la 1 mai 2015, utilizarea cardului de către furnizorii de servicii medicale sau de medicamente se va face în paralel cu utilizarea celorlalte documente care atestă calitatea de asigurat. Începând cu data de 1 mai 2015, acordarea serviciilor medicale se va face în baza cardului național de asigurări de sănătate, cu excepția acelor persoane care din motive religioase sau de conștiință refuză primirea cardului. Aceste persoane vor face dovada calității de asigurat cu adeverința de asigurat care este valabilă trei luni. Aceasta se eliberează la sediul Casei de Sănătate, unde persoana este luată în evidență ca asigurat și din trei în trei luni trebuie să-și actualizeze adeverința.

Rep.: Ce se întâmplă cu persoanele care nu și-au primit cardul de sănătate?

- Pentru persoanele care nu au primit cardurile ni s-a comunicat de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate că, pe parcursul anului 2015, Poșta va mai distribui un număr de 37.000 de carduri la noi în județ. Persoana care nu a primit cardul trebuie să se adreseze CJAS Dâmbovița cu o cerere. Acesta fie este la sediul casei (în cele redistribuite de Poștă), iar dacă nu este, noi înaintăm solicitarea persoanei respective Casei Naționale, respectiv Imprimeriei Naționale și în termen de o lună este obligatorie tipărirea cardului.

Rep.: Ce ne puteți spune despre datele pe care trebuie să le conțină cardul de sănătate?

- Cardul propriu-zis cuprinde numai date legate de identitatea persoanei respective (nume, prenume, un cod de identificare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și un număr de identificare a cardului). Acesta este cardul, este documentul care confirmă calitatea de asigurat și nu expune datele medicale. El are însă și un cip care se completează numai dacă pacientul este de acord. Nu avem de ce să ne temem că se află date medicale despre noi. Aceasta făcându-se cu acceptul pacientului, nu este niciun risc. Pe cipul cardului sunt înscrise unele boli cronice și unele boli cu risc vital, care se vor aproba prin ordin de ministru. Se trec bolile care prezintă interes la medic în cazul unei consultații sau unei afecțiuni de urgență. Tot pe cipul cardului sunt trecute grupa sanguină și RH (tot la acceptul pacientului) și de asemenea se trece și acceptul pacientului pentru donarea de organe în timpul vieții. Aceasta se face numai după ce s-a înscris în Registrul Național de Evidență a Donatorilor Universali sau printr-un document notarial că ești de acord cu donarea de organe.