15.01.2016 00:25

1000 miliarde lei vechi fonduri europene atrase la Târgoviște

1000 miliarde lei vechi fonduri europene atrase la Târgoviște
Galerie foto

❚ Potrivit primarului interimar, Cristian Stan, suma este colosală și reprezintă mai mult decât dublul bugetului propriu al municipiului, care este de 39 milioane lei ❚ Banii europeni au venit în Târgoviște în cadrul proiectelor PIDU A, PIDU B, Complexul Turistic de Natație, Reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” și Centru de Promovare Turistică, proiecte care se află în pragul finalizării și al recepțiilor ❚ Dintre toate, Complexul Turistic de Natație a fost un proiect cu dificultăți uriașe care, la momentul februarie 2015, de când municipiul a fost preluat de conducerea interimară, era la stadiul zero finanțare proprie și lucrări de execuție suspendate

ANA MARIA POPESCU

 


 

După ce ani în șir au întâmpinat tot felul de probleme care le-au diminuat stadiul de implementare, în anul 2015, cu o conducere interimară la Primăria Târgoviște, majoritatea proiectelor cu finanțare europeană din municipiu au început să prindă contur și încet, încet să se apropie de finalizare. Stadiul evoluției proiectelor cu finanțare externă se vede foarte clar și în „statistica” întocmită la nivelul Primăriei Târgoviște privind sumele europene atrase de municipalitate în cursul anului 2015.

„Într-un singur an, au fost atrase fonduri cât jumătate din sumele atrase în ultimii 5 ani”

Potrivit primarului interimar, Cristian Stan, anul trecut au ajuns în Târgoviște aproape 1000 de miliarde de lei vechi, o sumă colosală care reprezintă mai mult decât dublul bugetului propriu al municipiului.

„Pentru prima dată în istoria municipiului Târgoviște sumele pe fonduri europene atrase într-un an depă- șesc dublul bugetului din venituri proprii al municipiului. Mai exact, bugetul din venituri proprii al municipiului Târgoviște este undeva la 39 milioane lei. În anul 2015, au fost atrase în Târgoviște fonduri în valoare de aproximativ 100 milioane lei, sumă care reprezintă nu mai puțin de jumătate din valoarea totală a fondurilor europene atrase în Târgoviște de când România este membră a Uniunii Europene. Deci, într-un singur an, în Târgoviște au fost atrase fonduri cât jumătate din sumele atrase în ultimii 5 ani, ca să fiu mai explicit”, a declarat primarul interimar Cristian Stan.

PIDU A: peste 33 milioane lei

Banii europeni au venit în Târgoviște în cadrul proiectelor PIDU A, PIDU B, Complexul Turistic de Natație, Reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” și Centru de Promovare Turistică, proiecte de anvergură care se află în pragul finalizării și care vor contribui mult la dezvoltarea municipiului reședință de județ: „Pe proiecte, situația aceasta se vede foarte bine... PIDU A (modernizarea Microraionului VI), un proiect de mare anvergură, un proiect care vizează străzi în suprafață de 140.000 metri pătrați, trotuare - 39.200 metri pătrați, parcări - 58.000 metri pătrați, 1.916 locuri noi de parcare în Târgoviște, o rețea de iluminat de 15.356 metri liniari și o fibră optică în lungime de 8.282 metri liniari. La aceste aspecte care vizează infrastructura de ordin stradal, adăugăm și o rețea de apă de joasă presiune de 6.960 de metri liniari și o rețea de canalizare de 1.974 metri liniari. Aceștia sunt indicatorii tehnici ai acestui proiect care s-a derulat în Microraionul VI. În cadrul acestuia, în anul 2015, au intrat în municipiul Târgoviște 33.591.287,06 lei reprezentând aproape 70% din valoarea proiectului, iar contractul de finanțare a fost semnat în 8 septembrie 2010".

PIDU B, semnat în 2010, era doar 40% realizat

Totodată, primarul Cristian Stan a făcut un rezumat și al Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) B, care s-a derulat în Microraioanele XI și XII, în Aleea Trandafirilor și Cartierul CFR, dar și al celorlalte proiecte derulate cu fonduri europene:

„PIDU B, un alt proiect important pentru municipiu, 121.000 metri pătrați de străzi, 37.200 metri pătrați de trotuare, 2.923 de locuri noi de parcare, rețea de iluminat - 9.681 metri liniari, fibră optică – 5.000 metri liniari, rețea de joasă presiune – 6.670 metri liniari, rețea de înaltă presiune – 4.278 metri liniari, rețea canalizare – 3.521 metri liniari, stâlpi de iluminat cu led - 388 de bucăți. Contractul de finanțare a fost semnat în 8 septembrie 2010, în anul 2015, 40,06% din proiect realizat. Reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale Colegiul Național «Ienăchiță Văcărescu», contract de finanțare semnat în 6 octombrie 2010, 41% din fonduri atrase în anul 2015. Complexul Turistic de Natație Târgoviște, un alt proiect important pentru municipiu, un proiect cu dificultăți foarte mari. În momentul în care am preluat, la nivelul lunii februarie 2015, atribuțiunile de primar la Târgoviște pentru lucrările din bugetul propriu nu exista finanțare, iar lucrările de execuție erau suspendate. Vorbim despre un proiect absolut fabulos, 105.958,26 metri pătrați suprafața totală, un ștrand, un bazin acoperit, terenuri de tenis, un teren de baschet, teren de minifotbal, o clădire principală, un ștrand pe o suprafață de aproape 4 hectare cu multiple echipamente de agrement, un râu de apă cu poduri, o lagună pentru copii, un bazin de înot și relaxare, tobogane cu apă, teren de volei pe nisip, loc de joacă pentru copii și zonă de plajă pe șezlonguri. Contractul de finanțare a fost încheiat în 26 martie 2011, în anul 2015 au fost atrași bani reprezentând 55,05% din valoarea proiectului”, a explicat primarul interimar al municipiului Târgoviște, Cristian Stan.