23.05.2020 00:42

10 întrebări pentru Guvernul PNL

10 întrebări pentru Guvernul PNL
Galerie foto

COMUNICAT DE PRESĂ 


Principala agenție de rating Standard & Poor`s va anunța, luna viitoare, care este ratingul de țară al României. Din cauza derapajelor PNL din ultimele 6 luni, toate marile agenții de rating au redus perspectiva de la stabil la negativ în cazul țării noastre. Le aducem aminte ”economiștilor și finanțiștilor” liberali că, în august 2019, agențiile de rating au menținut perspectiva de țară stabilă în timpul guvernării PSD.

Liberalii trebuie să prezinte public strategia de negociere a Guvernului cu experții agenției de rating. PNL trebuie să răspunda în mod public și transparent la următoarele 10 întrebări:

1. Care sunt măsurile de austeritate pe care le veți prezenta agențiilor de rating - cât tăiați din creșterea pensiilor, cât tăiați din alocațiile copiilor și măririle de salarii ale profesorilor, angajate pentru septembrie?

2. În afară de împrumutul pe care ne-ați asigurat public că-l luați de la FMI, de unde și la ce costuri pentru români veți finanța necesarul record estimat de Consiliul Fiscal la 144 miliarde lei în 2020 și de unde vor plăti românii această povară în plus?

3. Veți prezenta experților agențiilor de rating cum ați reușit în mod fantastic sa "spargeți" 80 de miliarde de lei în ultimele 2 luni din 2019, dacă tot invocați "greaua moștenire" și că nu mai erau bani la buget?

4. Cum veți explica că deja la 1 martie 2020 - când nici nu începuseră problemele cu coronavirus - vă aflați deja în incapacitate de plată, deficitul bugetar pe bugetul 100% PNL era unul record în ultimii 30 de ani, iar în aprilie deja ați ajuns să egalați deficitul pe care guvernarea PSD l-a lăsat la 10 luni din 2019?

5. Cum veți explica că v-ați împrumutat până acum peste 55 miliarde lei și că datoria guvernamentală a ajuns deja la 38% din PIB pe un buget 100% marca PNL, după ce noi v-am lăsat 34,6% din PIB și un buffer de 25 miliarde lei în Trezorerie?

6. Vă veți face în continuare de râs în fața experților agențiilor de rating atunci când chiar și după 6 luni de la preluarea guvernării veți invoca greaua moștenire, deși în decembrie ați afirmat public că ați plătit datoriile din urmă și că în 2020 porniți cu un buget de la zero, curat, care să pună în practică "strategia PNL"?

7. Cum îi veți putea păcăli pe experții agențiilor de rating cu privire la "estimările" Guvernului privind căderea economică de 1,9% în 2020 atunci când FMI, Comisia Europeană și Consiliul Fiscal calculează o cădere cuprinsă între 5 și 10% pentru economia românească în acest an?

8. Îi veți minți și pe experții Standard & Poor`s că vă împrumutati mai ieftin când cifrele MFP din fața dvs arată cheltuieli cu dobânzile mai mari cu 12,2% iar dobânda la împrumuturi pe aceeași maturitate un plus de 12-15%?

9. Cum veți răspunde la întrebarea agenției de rating privind stimularea economică, atunci când la peste 2 luni din starea de urgență nu există niciun Plan de Revenire Economică și prin "cel mai bun program propus" adică IMM Invest s-a reușit marea performanță de a acorda finanțare pentru 17 firme, adică 0.0028% din totalul de 600.000 companii active din România?

10. Cunoașteți că atunci când ați înlăturat funcționarii publici profesioniști care s-au opus la deciziile proaste pe care le-ați luat și la privatizarea CEC, ați dat afară exact acei experți care erau pilonii de expertiză și credibilitate în negocierile cu agențiile de rating?

Aceste întrebări vor rămâne ca întotdeauna fără răspuns. PNL nu are capacitatea să argumenteze deciziile luate de când a venit la guvernare.

Guvernarea PNL rostogolește economia la vale. Nivelul de trai e în cădere liberă! Conform INS, creșterea economică a scăzut în primul trimestru din 2020, de la +4,1% lăsat de PSD, la +2,4% în guvernarea PNL.

Și, din păcate, încă nu au apărut toate efectele pandemiei!

 

 

 

PSD Dâmbovița