Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro25.01.2022 00:18

Ieri, s-a încheiat maratonul de vizite organizat timp de trei zile pentru a celebra...


A A

Ziua Unirii la Muzeul "Casa Romanței" din Târgoviște

Ziua Unirii la Muzeul

Spiritul unionist al romanței românești a fost celebrat și în acest an la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște printr-un program inedit de vizite, în perioada 21-24 ianuarie a.c. Astfel, numeroase grupuri din România și din Diaspora au intrat, atât fizic, cât și online, în atmosfera de poveste a unicului muzeu din lume dedicat Romanței românești.

Vineri, Muzeul „Casa Romanței” a primit vizite online în „rafală”, din multe colțuri ale țării, în mod special din Ardeal, grație implicării neobosite a crizantemistei laureate Georgeta Plută, profesoară de canto la Liceul de Muzică „Regina Maria” din Alba Iulia. Pe parcursul mai multor ore, elevi, studenți și profesori de la licee și facultăți de muzică au intrat în lumea fascinantă a Romanței. Sâmbătă seara, un grup impresionant de vizitatori din țară și din Diaspora (America de Nord și Europa) au vizitat, tot online, Muzeul „Casa Romanței”, surpriza fiind prezența printre vizitatori a laureatei Trofeului „Crizantema de aur” din 1973, Mariana Crăescu-Costea, onorantă și fructuoasă fiind, de asemenea, colaborarea cu Radio ProDiaspora și cu laureata „Crizantemei de aur” Camelia Florescu, ce a rodit încă o dată foarte frumos. Nu în ultimul rând, ieri, au venit la Muzeul „Casa Romanței” grupuri de elevi, studenți și profesori din Târgoviște și Pucioasa și, totodată, prin vizite online, grupuri din Craiova, Constanța, Bistrița și Cluj-Napoca! Redăm mai jos numai câteva dintre sutele de mesaje pe care vizitatorii le-au trimis Muzeului „Casa Romanței”:

 

*„Astăzi m-am întors cu sufletul și cu inima în România și am avut marea bucurie de a vizita virtual Muzeul Casa Romanței de la Târgoviște! A fost o experiență minunată din care am învățat multe lucruri noi despre ceea ce a însemnat și înseamnă romanța pentru România! Mulțumesc din suflet gazdei noastre Andrei Vasiliu, doamnei Alina Mavrodin Vasiliu și doamnei Camelia Florescu pentru invitație! Îmi doresc mult ca într-o bună zi se pot vizita acest muzeu în persoană! Romanța ne unește!” (Romeo Goia, Indianapolis – SUA)

 

*„Mulțumiri alese domnului Andrei Vasiliu, care ne-a purtat pașii prin timp, ajutându-ne să înțelegem, să trăim și să visăm fiecare eveniment în parte, ne-a adus în fața ochilor mărturii reale, amintiri lăsate de fiecare ediție a festivalului "Crizantema de aur".

La sfârșitul vizitei am avut privilegiul să ascultăm o superbă romanță, interpretată de talentata artistă, doamna Alina Mavrodin Vasiliu, căreia îi adresăm mulțumirile noastre, pentru toate realizările, angajamentul și energia puse în slujba promovării acestui tezaur, dar și pentru inițiativa și susținerea acestor vizite virtuale.

Un aport deosebit, l-a avut și îl are talentata artistă Camelia Florescu, un om cu o energie pozitivă impresionantă, care pune atâta suflet în realizarea acestui amplu proiect, susținut în mare parte și de Radio ProDiaspora.

Mulțumesc din suflet tuturor invitaților noștri, care au participat la acest frumos eveniment și îi rog să își exprime impresiile, promovând cât mai mult această frumoasă inițiativă.

ROMANȚA NE UNEȘTE!” (Gabriela Raucă, Viena, 22 ianuarie 2022)

 

*„Suntem onorați că am participat la această vizită organizată de dumneavoastră cu ocazia celebrării Unirii Principatelor Române, unde ne am simțit că acasă. Muzeul Casa Romanței este un izvor de inspirație pt muzicieni, poeți, coregrafi și artiști plastici, ce ne amintește mereu de valorile românești și ne face să luptăm mereu pentru păstrarea tradițiilor noastre. Mulțumim că existați și că păstrați cu sfințenie acest dar, al romanței, ce a adus bucurie strămoșilor, ne aduce nouă și va aduce generațiilor următoare. Păstrăm legătura și abia așteptăm să ne revedem! Cu prețuire elevi ai liceului de muzică «Tudor Jarda», Bistrița”.

 

*„Eu nu am fost niciodată la Târgoviște, dar mi-a făcut plăcere ca primul loc văzut să fie acest muzeu, grație acestui tur virtual. Am fost fericită că există un astfel de loc care valorifică personalitățile artistice ale acestui popor. Îi mulțumesc carismaticului ghid, Andrei Vasiliu și minunatelor doamne Alina Mavrodin și Camelia Florescu pentru invitație. Sper ca în viitor să vizitez acest muzeu pentru a observa cu atenție exponatele și mai ales partiturile” (Miriam Lascu, Craiova, studentă, anul II Pian la Departamentul de Arte din cadrul Facultății de Litere)

 

Romanța ne unește, precum a unit muzica și poezia românească de-a lungul veacurilor, devenind un liant cultural deosebit de important care a promovat spiritul unionist în sufletele românilor de pretutindeni! Romanța este cea care a unit, dintru începuturile ei, poezia și muzica românească, fiind o expresie a  sufletului românesc, a dorului, a dragostei, a valorilor spirituale prezente prin romanță în familia românească. Romanța este cea care a onorat și promovat limba română literară și a contribuit esențial la promovarea spiritului unionist în România.

Evenimentul face parte din Programul Național „Tinerețea Romanței”, inițiat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” și a fost lansat oficial în acest an cu ocazia Zilei Culturii Naționale, fiind dedicat promovării Romanței cu precădere în rândul tinerilor, precum și spre bucuria românilor melomani de pretutindeni. Muzeul „Casa Romanței“ se află în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească“ din Târgoviște, în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.

(Nota red.: Mesajele primite în număr foarte mare pot fi citite integral pe site-ul nostru și pe pag de facebook a Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște)

 

 

 

V.A.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Șapte unități de învățământ candidează pentru statutul de „Școală Europeană”
Parada absolvenților, la o nouă ediție
Transport local gratuit pentru toți elevii care învață în Târgoviște
Biblioteca Județeană „I. H. Rădulescu” este acreditată Erasmus +
Sfinții Împărați Constantin și Elena
Premiera spectacolului „Popcorn”
Eveniment academic UVT – Cluj - Elveția
Concursul național „Mesajul meu antidrog”
Programul privind deratizarea și dezinsecția muzeelor
Acțiune de informare preventivă în rândul cetățenilor și elevilor


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Mai există România ca stat unitar și suveran? Nem! (II)

Și evenimentul a mai avut loc exact când se împlinesc 150 de ani de la plecarea în eternitatea istoriei a „Crăișorului munților” (Avram Iancu) și când, de asemenea, se împlinește un secol de la încoronarea în Alba Iulia a regilor României Mari.

Și atunci de ce să nu mă ducă/să nu ne ducă gândul că, dezvelirea statuiei unui torționar medieval maghiar al... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale