Teme principale

Prima paginã (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro28.03.2023 00:17

La Trgoviște,


A A

Ziua Unirii Basarabiei cu Romnia, srbtorit la Muzeul „Casa Romanței”

Ziua Unirii Basarabiei cu Romnia, srbtorit la Muzeul „Casa Romanței”

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a celebrat astzi Ziua Unirii Basarabiei cu România, de la 27 martie 1918, prin vizita online a unor grupuri de elevi din Republica Moldova. Tinerii vizitatori, de la Liceul de Creativitate și Inventic „Prometeu – Protalent” din Chișinu (director Silvestru Larisa, prof. State Tatiana, Mielnic Tatiana, Vârlan Zinaida și Heghea Victoria), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Blți (director Nina Grap și prof. Ina Dumitraș) și, respectiv, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Flești (prof. Gligor Lucia și Bânzar Iraida), au traversat podul de crizanteme care unește România cu Republica Moldova prin Romanț. Astfel, vizitatorii au intrat în lumea fascinant care d mrturie despre virtuțile unioniste ale acestui gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

Despre rolul excepțional al Romanței în istoria modern a poporului român, ca liant cultural între provinciile românești istorice, având o contribuție semnificativ la propșirea culturii naționale, promovarea creației marilor poeți români și a limbii române literare, vizitatorii au aflat detalii în periplul virtual prin saloanele elegante, printre documente inedite, galerii de fotografii, partituri originale valoroase și instrumente muzicale vechi.

Totodat, printre refrene de romanțe celebre pe versurile unor mari poeți din România și Republica Moldova, am celebrat împreun semnificația istoric a zilei de 27 Martie și rolul unionist al Romanței care este omagiat în cele dou mari festivaluri surori: „Crizantema de aur” (Târgoviște) și „Crizantema de argint” (Chișinu), promotoare ale poeziei românești și ale limbii române literare.

Finalul vizitei a fost încununat cu salutul biruitor „Romanța ne unește”!

Programul Național „Tinerețea Romanței”, din care a fcut parte și vizita online de astzi, are ca scop promovarea Romanței în rândul elevilor și studenților și celebrarea contribuției ei remarcabile în istoria muzicii românești și în cultura național. Vizita online de astzi a beneficiat de sprijinul oferit cu generozitate de poeta și realizatoarea de emisiuni la Radio ProDiaspora - Gabriela Rauc, de laureate ale Festivalului „Crizantemei de Aur” - Georgeta Plut și Ina Dinc, precum și de implicarea inimoasa a consulului general al României la Blți, Petrișor Dumitrescu.

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, își desfșoar activitatea sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în colaborare cu Asociația Cultural „Cetatea Romanței” Târgoviște, în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domneasc” Târgoviște, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.

 

 

Victor MunteanComentarii

sau

Adaugã comentariul tãu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaºi categorie

Muzeul Scriitorilor Dmbovițeni a fost redeschis
Rsucire iohannist cu... sticl spart
Und verde pentru construcția rețelei de gaze naturale
Uniunea Sanitas Dmbovița, alturi de colegii de la nivel național
Activitate dedicat Zilei Internaționale a Copilului
Parada Copiilor, bucuria a peste 4000 de copii, prinți și bunici la Trgoviște
Ședinț festiv a CJD desfșurat la Palatul Brncovenesc
O grev care anun marea furtun romneasc
Gala de Excelenț a Județului Dmbovița
Ziua Internațional a Copiilor este srbtorit astzi la TrgoviștePolitica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Rsucire iohannist cu... sticl spart

Domnia sa preedintele României Klaus Werner Iohannis este neam ca obârie etnic. i, de la un neam te atepi s fie exact, nu-i aa, ca un neam precis, ca un „Mercedes”. Dar Domnia sa Klaus Werner Iohannis este neam de-al nostru, de pe malul Cibinului, aa c s-a molipsit de unele metehne mioritice. Asta e.

Deunzi a aprut mre, nu pentru c ar avea vreun metru i optzeci de centimetri, ci, pur... [citete tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citete tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale