Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.03.2023 00:16

Personalități culturale din România și Diaspora au sărbătorit...


A A

Ziua Mondială a Poeziei, la Muzeul „Casa Romanței”

Ziua Mondială a Poeziei, la Muzeul „Casa Romanței”

La Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, a fost celebrată Ziua Mondială a Poezei printr-o suită de evenimente care au avut loc luni și marți, pentru a omagia virtuțile spirituale ale poeziei în marele concert cultural al umanității, în care strălucește Romanța românească. Organizatorii evenimentelor, Asociația  Culturală „Cetatea Romanței” și Muzeul „Casa Romanței” Târgoviște, au avut bucuria de a se întâlni cu personalități culturale din România și Diaspora care au avut ocazia să participe și la vizitarea online a acestui muzeu unic în România, prin care omagiem rolul excepțional al Romanței in promovarea poeziei românești.

Evenimentele au fost organizate în parteneriat cu Societatea Scriitorilor Târgovisteni, Filiala Dâmbovița a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Radio ProDiaspora, Federația Europeană a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, Societatea Muzelor din Constanța, grație colaborării de excepție cu Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște. Personalităților participante la eveniment li s-au alăturat grupuri de elevi din Târgoviște (Colegiul Național Pedagogic „Constantin Cantacuzino” – prof. Elena Dragomir) și din Alba Iulia (Liceul de Arte „Regina Maria” – prof. Georgeta Plută și prof. Augusta Coman). Mesajele primite din țară și din Diaspora sunt grăitoare pentru atmosfera emoționantă creată și de aceasta dată la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște. Cu toții și-au exprimat susținerea pentru introducerea Romanței în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Participanților din Marea Britanie, Austria, Olanda, Franța și Republica Moldova li s-au alăturat cei din România, de la București, Cluj, Iași, Arad, Curtici, Sibiu, Constanța, Năvodari, Târgoviște, Moreni și Pucioasa. Cu toții au onorat evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Poeziei, organizate  timp de 2 zile la Muzeul “Casa Romanței”. Poeți, prozatori, scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, jurnaliști, artiști, critici literari, promotori culturali, sociologi, profesori, economiști, medici au onorat cu prezenta evenimentele desfășurate luni și marți.

A fost o bucurie pentru participanți întâlnirea cu îndrăgita interpretă de romanțe Alina Mavrodin Vasiliu, director artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, care ne-a mărturisit: „Puterea divină a Romanței a făcut iar minuni în aceste zile , unind atât de multe suflete iubitoare de frumos, de poezie. Mulțumesc Complexului Național Muzeal «Curtea Domnească» Târgoviște și Consiliului Județean Dâmbovița pentru colaborarea statornică la organizarea acestor evenimente. Aduc, de asemenea, multe mulțumiri și pentru parteneriatul excepțional cu Radio ProDiaspora, cu cele două realizatoare de emisiuni Camelia Florescu și Gabriela Raucă (Viena), atât de implicate și în realizarea Programului Național «Tinerețea Romanței». Mulțumesc și Societății Scriitorilor Târgovișteni, Uniunii Ziariștilor Profesioniști – filiala Dâmbovița și dlui George Coandă. Am trăit clipe de mare emoție împreună cu Teodor Vasiliu – fondator al Muzeului «Casa Romanței» - citind și mesajele primite de la distinșii participanți la eveniment. Romanța ne unește!”.


Ziua Mondială a Poeziei, sărbătorită pe data de 21 martie, este instituită de UNESCO începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște și Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște celebrează anual Ziua Mondială a Poeziei, pentru a omagia contribuția  importantă  a Romanței la promovarea poeziei românești și a limbii române literare.

Mesajele de suflet primite de la participanți pot fi citite integral pe site-ul www.jurnaldedambovita.ro și pe pagina de facebook a Jurnal de Dâmbovița:

 

Am rămas cu gustul plăcut al poeziei și cu melancolia romanței pe care o consider acel dor numai și numai românesc! Nostalgicul romanței vine în primul rând din versuri, dar totodată din acordurile melodice de finețe, speciale, un tratament pentru inimă și o nesfârșită emoție a iubirii.

Mulțumesc pentru invitație, în mod special, poetei și prietenei Ildiko Șerban. Mulțumesc  poetei și interpretei de muzică  ușoară Camelia Florescu pentru invitația de a spune câteva cuvinte legate de importanța Romanței și a Poeziei a cărei zile am sărbătorit-o în prezența online a atâtor iubitori de artă și cultură.

Felicit organizatorii și partenerii acestui program de întâlniri cu oameni de cultură din România și Diaspora.

Mă bucur să o fi cunoscut-o pe distinsa doamnă Alina Mavrodin Vasiliu, amfitrioana acestui eveniment.

Gândurile mele înalte pentru poezie și muzică, două dintre artele prețioase fără de care omul ar fi mut și surd!

Cu toată dragostea, Ottilia Ardeleanu, poet, critic, membru USR Filiala Dobrogea

 

Nu știam câtă pasiune și cât efort se depune pentru introducerea romanței românești în patrimoniul UNESCO, așa cum nu știam că la Târgoviște există un Muzeu(unic în lume) al Romanței Românești.

Azi, în preziua sărbătorii mondiale a Poeziei, la invitația Cameliei Florescu, împreună cu Ottilia Ardeleanu, Emilia Poenaru Moldovan, Viorica Serban, Medeleanu Raluca, Marcel Vișa, Savu Popa, Ioana Nistor și mulți alți invitați speciali din țară și Diaspora am vizitat virtual acest muzeu care este un obiectiv de neratat dacă sunteți prin zonă. Eu cu siguranță îl voi vizita! Am fost uimită de minuțiozitatea cu care sunt organizate sălile și de comorile pe care le expun. S-a citit poezie, ne-am văzut/revăzut cu oameni speciali. Ne-am bucurat.

Fenomenul secular al romanței românești merită un loc de cinste în patrimoniul UNESCO, mai ales că la Târgoviște, bate la unison inima celor care au arhivat cu migală și prețuire partituri, costume, fotografii, aparatură, recuzită, afișe, toate originale și de o mare valoare artistică și de patrimoniu. Felicitări tuturor celor implicati, mai ales doamnei Alina Mavrodin Vasiliu care ține la rang de cinste acest tezaur național. Susțin total  includerea "Romanței românești " în patrimoniul UNESCO. Un mare "Da!" pentru "Romanța Româneasca" în patrimoniul UNESCO!

Cu prețuire

Ildiko Șerban, poet, prozator, membru USR, Filiala Arad.

 

Celebrând Ziua Internațională a Poeziei, frumusețea și emoția romanței românești ce își are originile în dorul străbun, în doina atât de pur românească, în lirica de dragoste pusă pe portativ, mă identific cu bucuria celor care regăsesc alături de suflet acest eveniment inițiat și organizat de Muzeul Casa Romanței din Târgoviște. Felicitări tuturor și da, îmi doresc ca romanța românească să unească suflet lângă suflet, în frumosul patrimoniu cultural UNESCO!

Prof. Ioana Nistor, documentarist, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad

 

Onorat de invitația de a fi parte a proiectului "Romanța Românească pentru patrimoniul UNESCO", dar mai ales surprins de anvergura demersului, de pasiunea grupului de inițiativă pentru eleganta romanță românească. Un mare "Da!" și felicitări anticipate la reușita care deja e pe drum.

Cu stimă

Savu Popa, poet, prozator, critic, membru USR, Filiala Sibiu.

 

Romanța este genul de muzică sentimental până la durere. Este sentimentul cel mai profund care îți umple sufletul și care face ca trupul tău să se cutremure la auzul unor cuvinte ce parcă le-ai scris tu, pentru că acele cuvinte exprimă starea ta de spirit din acel moment. Muzică calmă și, uneori, sfâșietoare, cu accent pe versul ce exclamă chiar tânguirea inimii tale... Romanța este profund romantică. O asculți când ai strâns amintiri, când viața ta a trăit din plin acele istorisiri ce seamănă atât de mult cu chiar povestea ta de dragoste. O privire fugară pe care nu ai uitat-o și pentru care te tânguiești la ceas de seară, atunci când liniștea coboară pe pământ; o strângere de mână sub un clar de lună; un sărut sub un tei înflorit; o îmbrățișare sinceră, plină cu iubire... Romanța este tristețe, este duioșie, este amintire a clipelor trecute frumos, trăite cu intensitate. Romanța îți sfâșie sufletul când vârsta te duce cu privirea în coșul cu amintiri, când neputința de a mai trăi acel moment unic din viața ta, îți brăzdează trupul și mintea cu o durere cutremurătoare. Romanța este o durere dulce, este un vis retrăit la nesfârșit...

Romanța noastră este unică pe pământ, este născută din dor, mirific cuvânt și unic în lume, este născută din rima profundă și nota muzicală a unui îndrăgostit... Romanța noastră este doar a noastră, este comoara sufletului românesc.

  Patrimoniul UNESCO este locul... unde se adună comorile lumii spre ocrotirea și păstrarea lor nealterată. Îmi doresc și eu, alături de oameni importanți ai culturii române, ca și această minune a sufletului românesc, ROMANȚA, să fie inclusă în Patrimoniul UNESCO.

Viorica ȘERBAN

Membru al Uniunii Scriitorilor din România

 

Vă mulțumim din suflet pentru minunatul tur virtual, pentru extraordinarea prezentare a poeziei prin ROMANȚĂ!

   Ne bucurăm că am reușit să vizităm, chiar și online, acest muzeu unic în țară, un muzeu al unui gen muzical de patrimoniu pe care trebuie să-l cunoaștem și să-l aprofundăm mult mai mult.

   Am primit informații prețioase și am trăit bucuria cu care ne-a fost prezentat Muzeul „Casa Romanței”, cu vocea sensibilă a extraordinarului ghid d-l Andrei Vasiliu, care ne-a fredonat crâmpeie de romanță, ce ne-au umplut sufletele de frumos!

Prof.Augusta Coman

Liceul de arte „Regina Maria” Alba Iulia

 

Noi suntem energie si lumină, de aceea sufletele noastre vibrează legănate pe brațele Muzicii și Poeziei. În plus, pentru că avem șansa să fim români, în graiul nostru dulce și încărcat de istorie putem rosti Dor și putem zâmbi ori suferi cântând Romanța! Ce privilegiu și bucurie să ne aflăm azi, împreună, la sărbătoarea poeziei în vizită în acest unic templu al Artei și Culturii românești, Muzeul Casa Romanței! Mulțumesc și mă înclin!

GABRIELA DOBRE, solistă a Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovschi” din Constanța

 

SOCIETATEA MUZELOR CONSTANȚA a sărbătorit ZIUA INTERNAȚIONALĂ a POEZIEI – printr-un eveniment intitulat POEM ȘI ROMANȚĂ  la Biblioteca Județeană Constanța, începând cu o minunata vizită virtuală în Muzeul „Casa Romanței”  din Târgoviște,  ghidați de custodele muzeului, Andrei Vasiliu si întâmpinați de cea care ține vie flacăra prestigiosului festival, CRIZANTEMA DE AUR, distinsa doamna Alina Mavrodin Vasiliu. Evenimentul a  continuat prin poeții prezenți, rostind  și trăind poezie Gabriela Dobre, Aurelia Muca, Nicoleta Vișan, Corneliu Caraivan, Costel Avramescu, Abdul Cair Latif, Coca Gheorghiu, Alina Ramona Ene, culminând printr-o romanță de suflet pe versurile poetului basarabean Grigore Vieru, interpretată de muzeograful Andrei Vasiliu. Vă mulțumim și ,,Romanța ne unește”, pe data viitoare!

 

 

Muzeul "Casa Romanței" din Târgoviște. Un loc unic, aflat într-o clădire cu o arhitectură de excepție, cu un interior îngrijit, care te duce înapoi, în timp, cu mult înainte de 1968, anul înființării Festivalului Crizantema de Aur, cel mai longeviv festival dedicat romanței, din România.

   Veți fi întâmpinați de o gazdă zâmbitoare și agreabilă, Alina Mavrodin Vasiliu, o doamnă îndrăgostită de romanță și de poezie, pentru că... nu-i așa?... romanța este o poezie.

   Turul muzeului îl veți face alături de Andrei Vasiliu, muzeograful cu sufletul pierdut printre exponate, un tânăr domn prezentabil, cu o dicție excelentă și cu o voce surprinzător de caldă. Domnia sa vă va prezenta întreaga poveste a muzeului, de la înființarea lui în octombrie 2017, de către Teodor Vasiliu, până la ultimul câștigător al Festivalului Crizantema de Aur.

   Veți descoperi fotografii ale compozitorilor, ale poeților și ale interpreților de romanțe, cât și ținute ale rapsozilor.

   Ca bonus, veți avea uimirea să găsiți o capodoperă arhitecturală dulce-aromată a clădirii muzeului, făcută din turtă dulce și marțipan de către poeta Gabriela Raucă, o moldoveancă neaoșă iubitoare de poezie și de romanță.

   Veți avea parte de momente de relaxare, de cunoaștere a muzicii vechi românești, a poeților, compozitorilor și interpreților consacrați din România și din Moldova de dincolo de Prut, care au participat de-a lungul timpului la Festivalul Crizantema de Aur.

Nelson Ciotoi

Moreni, Dâmbovița

 

O vizită online la Muzeul "Casa Romanței" din Târgoviște a fost și de această dată, atât pentru mine, cât și pentru ceilalți participanți, un prilej de încântare, "peste așteptări", așa cum unul dintre invitații mei mi-a destăinuit.

Fiind organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, această manifestare a constituit întâlnirea unor talentați poeți, care au completat așa cum se cuvine, deosebitul spectacol de sensibilitate și competență profesională, oferit, ca de fiecare dată, de Andrei Vasiliu, muzeograf și cofondator al acestui lăcaș de cultură, aflat în minunata cetate a crizantemelor.

Deși am vizitat acest muzeu de multe ori, virtual, dar și fizic, de fiecare dată mă cuprind aceleași emoții, de fiecare dată pășesc cu drag și mult interes în sălile atât de frumos amenajate, încăperi ce adăpostesc valori inestimabile, aparținând unui tezaur național.

Începând din toamna anului trecut, muzeul "Casa Romanței" vă întâmpină cu un nou exponat, macheta lui, din turtă dulce și marțipan, pe care cu drag și mult suflet am realizat-o și dăruit-o. Pentru mine, prezența acestui exponat, alături de documente deosebit de importante, instrumente muzicale vechi, vestimentație de gală, aparținând multor personalități din istoria Romanței românești, este o mândrie și o bucurie imensă.

Atât eu, cât și colega și prietena mea Camelia Florescu, ea însăși laureată a renumitului Festival "Crizantema de aur", dar și întreaga echipă Radio-ProDiaspora, participăm activ la promovarea Romanței prin programul de sponsorizare a vizitelor online, pe care atât de multe grupuri de elevi și studenți le efectuează.

Mulțumim, Alina Mavrodin Vasiliu, Teodor Vasiliu, Andrei Vasiliu, pentru tot ceea ce voi, oameni talentați și cu suflet mare ați realizat și duceți mai departe pe tărâmul culturii noastre naționale!

Gabriela Raucă 

Redactor Radio-ProDiaspora 

Viena, Austria 

 

 

Victor Muntean



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță
Balerinele din Dâmbovița au strălucit la Concursul Național „Lebăda de Cristal” 2024
La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale