Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.05.2017 00:25

Ieri, în organizarea Instituției Prefectului Dâmbovița, a Arhiepiscopiei Târgoviștei și Garnizoanei Târgoviște,


A A

Ziua Eroilor, marcată cu un ceremonial militar și religios

Ziua Eroilor, marcată cu un ceremonial militar și religios

VIRGIL VOINESCU

 


 

Ieri, 25 mai, de marea sărbătoare a Înălțării Domnului și a Zilei Eroilor, Prefectura Dâmbovița împreună cu Arhiepiscopia Târgovi ștei și Garnizoana Târgoviște au organizat un ceremonial-omagiu eroilor neamului. Programul dedicat acestui eveniment a debutat la Cimitirul Evreiesc din Târgoviște, cu un ceremonial militar și religios și depuneri de coroane de flori.

La mormântul eroului de război Herman Rorhnhauer, executat de nemți în 1917 și decorat post mortem cu “Virtutea Militară de Război” de către Regele Ferdinand, au participat reprezentanți din administrația județeană și locală: Alexandru Constantin - Instituția Prefectului, Ivan Ivanoff - Consiliul Județean Dâmbovița, care a dat citire mesajului adresat de președintele CJD, Alexandru Oprea, Cătălin Rădulescu - Primăria Târgoviștei, care a dat citire mesajului adresat de primarul municipiului, Cristian Stan, invitați din cadrul asociațiilor locale de prietenie România-Israel: Ileana Ghenciulescu - Asociația de Prietenie România- Israel Dâmbovița, Margareta Teodorescu - Asociația Culturală de Prietenie și Colaborare Culturală România-Israel (ACPCCR-I), invitați reprezentând Cultul Eroilor “Regina Maria” Dâmbovița, cadre didactice și elevi ai Școlii Gimnaziale “Smaranda Gheorghiu” Târgoviște.

La mormântul eroului de război Herman Rorhnhauer a fost oficiat un serviciu religios în limba ebraică de către Menahem Boaz și au fost depuse coroane de flori, prima dintre ele aparținând Ambasadei Israelului la București. Ceremonialul dedicat Zilei Eroilor a continuat în Piața Tricolorului din Târgoviște, la monumentul Eroilor, după ce la Catedrala Mitropolitană ÎPS Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, a oficiat o slujbă religioasă la care au participat zeci de credincioși, alături de oficialități județene și locale.

Potrivit protocolului, prefectul județului, Antonel Jîjîie, însoțit de ÎPS Părinte Mitropolit Nifon, a primit onorul Gărzii de Onoare de la comandantul acesteia, mr. Florin Georgescu, militar luptător în teatrul de operațiuni din Afganistan, Irak și Kosovo. Au fost prezenți la manifestare: președintele CJD - Alexandru Oprea, primarul Târgoviștei - Cristian Stan, parlamentari PSD, cadre militare active și în rezervă, veterani de război, membri ai unor asociații, reprezentanți ai partidelor politice, reprezentanți ai clerului, șefi de instituții, cadre didactice, elevi și un numeros public. În memoria eroilor neamului, ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, alături de un sobor de preoți, a oficiat serviciul religios și a rostit un scurt cuvânt de învățătură, subliniind însemnătatea acestei mari sărbători:

“Sunt zile care au semnificații profunde, pentru că tot anul este muncă, este străduință, este luptă, este victorie. Sunt toate sentimentele încercate de către omul viețuitor pe pământ. Dar sunt anumite zile care au binecuvântarea cerului, care au o profunzime spirituală, când noi trebuie să ne gândim la cei care au fost înaintea noastră și s-au jertfit pentru credință, pentru neam și țară. (…) Oamenii se unesc, prosperă și propășesc nu atunci când se îndepărtează de Dumnezeu, ci atunci când se apropie de Dumnezeu. Nu atunci când ei se dezbină și se luptă în mod artificial, ci atunci când se unesc și cooperează pentru ca țara să propășească. Numai așa noi cinstim eroii. Astăzi trebuie să plecăm genunchi în fața tuturor eroilor și martirilor neamului”, a precizat ÎPS Nifon.

În contextul acestui moment omagial, Corul Mitropolitan a interpretat Imnul Eroilor și au fost prezentate mesaje de felicitare. Prefectul Antonel Jîjîie a prezentat mesajul transmis de premierului Sorin Grindeanu, deputatul PSD Oana Vlăducă a transmis mesajul Camerei Deputaților, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița, comisar șef Danil Zepiși, a transmis mesajul ministrului de Interne. Au fost rostite alocuțiuni de către primarul Târgoviștei - Cristian Stan, președintele CJD - Alexandru Oprea.

“Vorbesc despre exemplul de a fi demn, vertical, responsabil, conștient, îndrăzneț. Misiunea lor ne-a oferit oportunitatea de a fi astăzi martorii certitudini că lucrurile muncite și dorite se transformă în victorie. Sper ca în acest moment dedicat comemorării tuturor eroilor români să avem dorința și puterea de a ne apropia de lecția de viață pe care ei ne-au lăsat-o moștenire. Avem o țară marcată de numeroase astfel de exemple. Dovadă sunt toate hotărârile în care România și-a reconfigurat atât granițele, cât și statutul politic și economic. Dâmbovița are propriile dovezi de vitejie și propria contribuție la construcția unui stat independent, suveran și liber. Trebuie să fim responsabili ca perseverența și spiritul lor de sacrificiu să nu fie niciodată uitate”, a declarat președintele CJD.

În cadrul ceremoniei, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria” Dâmbovița, col. (r), Gheorghe Șerban, fost comandant al Garnizoanei Târgoviște, a rostit o alocuțiune. Ceremonialul dedicat cinstirii memoriei eroilor s-a încheiat cu depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor, iar solemnitatea s-a finalizat cu defilarea Gărzii de Onoare și a militarilor.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’
Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale