Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



16.09.2014 00:19

Editorial


A A

Zis-a Zisu... incendiar!

Zis-a Zisu... incendiar!

ALINA MAVRODIN VASILIU

 


 

Mie-mi place mult de deputatul Zisu și o știe și el. Dar chit că-l pierd din ochi de drag de când nu-l mai văd în prag, nu pot să mă fac că nu există doar pentru că ochii care nu se văd se uită. Are el un farmec aparte, inconfundabil în politica dâmbovițeană și atunci când dispare-n ceața ei groasă, dar și când apare ca o rază de soare de voturi aducătoare. Ca jurnalist trăiesc neconsolată din cauză că am avut neșansa de a-l fi intervievat doar o singură dată pe deputatul PSD Zisu Stanciu, și atunci după mari insistențe. Motivele refuzului inițial a avut chiar domnia sa gentilețea să mi le dezvăluie.

Cu aleasă prietenie, pot să afirm, mai spre final. Deși l-am cunoscut prea puțin, spre regretul meu și al cititorilor noștri, pot să spun că, spre deosebire de alții care îi par apropiați, eu i-am înțeles natura ludică și expansivă, pe care niciun spirit politic ales nu și-o poate reprima, oricâte constrângeri nesuferite i-ar impune partidul. Sau partidele! Sau liderii lor. Pur și simplu am simțit că omul are potențial. Au simțit-o și alții, nu contest.

Doar că simțirile mele jurnalistice nu seamnănă cu (ne)simțirile politice ale unora care pretind de la aleșii neamului să fie un fel de persoane de folosință privată, când ele sunt (sau ar trebui să fie!) de utilitate publică. Concret, ca să mă fac mai ușor înțeleasă, spun că bucuria de a dialoga cu dl Zisu, ce-i drept tot într-o toamnă electorală ca aceasta, m-a făcut să înțeleg multe despre strategiile și tacticile folosite de politicieni. Și nu doar în relațiile lor calde cu votanții, ci și în cele febrile cu jurnaliștii incomozi.

Pe la primii dau buzna door-to-door, pe la ceilalți nu vin nici invitați, până mor. Candidatul Zisu Stanciu a făcut totuși o excepție pentru mine, ocazie cu care mi-a demonstrat nu doar că mă respectă cu orice riscuri, ci și că nu umblă cu prune în gură ca alții atunci când are de zis ceva, orice l-ai întreba. Zis-a Zisu, și n-a zis „au” când l-am înțepat cu întrebările. Ce-i drept, i-o mărturisesc azi, n-am folosit nici eu acele cele mai groase din trusa jurnalistului de investigații, fiindcă m-a amuzat încă de la prima întâlnire cu franchețea sa debordantă cu care-mi promitea răspunsuri și altă dată. Altă dată n-a mai fost, deși ne-am mai întâlnit de atunci, însă numai pe teritorii străine.

Dar dacă m-aș supăra doar dintr-atâta pe deputatul Zisu Stanciu, ar însemna „să-i ard de vii”, ca să-l citez, pe unii dintre colegii săi parlamentari. Și colege! Între muțenia lor și zicerile lui Zisu Stanciu, voi prefera întotdeauna zicerile, fiindcă mutu’ rimează cu urâtu’ și muta cu tuta. Ba și cu corupta. Măcar Zisu, când a zis-o, a demonstrat că e un politician viu și cu sânge fierbinte în instalații. Și nu o „șopârla dosaris”, vorba lui Toma Caragiu, care te lucrează cu sânge rece. De data asta însă ce-a zis Zisu a scos din nou județul nostru din izolare mediatică. Iată un scurt fragment din speech-ul său incendiar de susținere a prezidențiabilului Victor Ponta: „Am vorbit despre calibru, în seara asta vă spun despre Nero, care a dat foc Romei. Eu vă invit ca, în noiembrie, să dăm foc ultimei rămășițe a regimului Băsescu. Să dăm foc în Dâmbovița, să dăm foc în Alba, în Timișoara, în Arad, la Dărmăne ști, la Caragiale. Să dăm foc în toată țara, pentru că avem un singur scop: Victor Ponta președinte! Știți că eu vin mai rar la dumneavoastră, dar, atunci când vin, scol și morții din mormânt!”. Zis-a Zisu... incendiar! Și totuși... vreo două - trei „amănunte” au scăpat de sub controlul entuziastului deputat Zisu Stanciu. Unul ar fi că „rămășițele regimului Băsescu” nu sunt chiar niște ciolane putrezite pe care să le fi azvârlit USL-ul la groapa de gunoi după ce-a câștigat în 2012 alegerile cu 70% și pe care acum n-ar mai rămâne decât să le ardă. Nicidecum!

„Rămășițele regimului Băsescu” reprezintă de fapt un sistem instituțional puternic, mai viu ca oricând, cu care mulți au hotărât să coabiteze foarte strâns, împotriva votului majorității românilor. Al doilea „amănunt” ar fi acela că, după dosarele penale de la Referendum nu cred că ar fi bine să-și mai propună și altcineva din PSD să scoale morții din mormânt ca să vină la vot, când e tot mai greu să-i scoți din case până și pe cei vii. În final, oricât farmec electoral au niște ziceri în lumina reflectoarelor, eu sper totuși că social-democrații n-or să-l ia pe Nero drept exemplu. Nu de alta, dar Nero a dat foc Romei urmărind ca prin această diversiune să-i distrugă pe creștini. PSD-iștii însă, trag nădejde că n-or să dea foc la toată România, cu orice riscuri, doar ca să-l facă președinte pe Victor Ponta, fiindcă așa le-a zis-o Zisu!

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice
Ok, suntem în Schengen...


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale