Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro20.01.2023 00:15

Cuvântul care zidește


A A

Zaheu - model de pocăință

Zaheu - model de pocăință

Evanghelia după Luca, în capitolul al 19-lea, versetele 1-10, ne descoperă modelul de pocăință pe care noi, creștinii, trebuie să-l practicăm pentru a putea dobândi Împărăția lui Dumnezeu. Acest model este Zaheu vameșul, care atunci când a auzit că prin cetatea sa trece Domnul Iisus, se suie într-un sicomor ca să-L vadă. Ceea ce ne frapează la prima vedere, este că Iisus intră în casa acestuia ca să ia masa cu el, spre surprinderea și dezamăgirea conaționalilor lui Zaheu.

Trei sunt lucrurile care ne impresionează în acest pasaj evanghelic și anume: atitudinea lui Hristos față de Zaheu, pocăința acestuia și mântuirea adusă de Domnul casei sale.

Deși unii iudei vociferau pe afară pentru atitudinea Domnului, El îi ignoră, iar Zaheu dovedește pocăință, arătând că jumătate din averea sa o împarte cu săracii. De aici practic, începe revelarea Domnului în fața vameșului, care până mai înainte prigonea pe iudei încasând cu nesaț taxele și impozitele lor. Zaheu, în aceste momente, se convertește cu o „bărbăție” și o „vitejie” care ne uimește pe toți, asumându-și starea de păcat cu o uimitoare finaliatate.

Nu varsă lacrimi de pocăință, ci trece direct la fapte: „Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am nedreptățit pe cineva cu ceva, întorc împătrit”, iar sentința nu întârzie să apară: „Astăzi s-a făcut mântuirea casei acesteia”, spre uluirea celor de afară care îl judecau pe Zaheu, considerându-se mult mai vrednici decât el.

Privind atenți la întâlnirea lui Zaheu cu Hristos, am putea spune că Domnul Și-a făcut drum special prin Ierihon pentru el, așa cum își face drum și către inima noastră pentru a găsi ușa sufletului nostru deschisă și pentru a ne afla dispuși să-I deschidem, ca să ne facă și pe noi niște „Zahei” pregătiți pentru comuniunea cu El.

Numai prin asumare cu responsabilitate a acțiunilor noastre, putem cu adevărat să devenim modele demne de urmat pentru generațiile viitoare și pentru creștinii de astăzi, care, uneori bulversați, caută cu disperare un exod din capcanele vieții lor.

Așadar, Hristos ne pune astăzi în față un model prin excelență – Zaheu – care nu ezită deloc. Nu pierde vremea lamentându-se zadarnic, ci își asumă viața în Hristos, fiind convins că a întâlnit cu adevărat Modelul suprem, iar Evanghelia ne transmite îndemnul de a face și noi ca Zaheu, urmând lui Hristos, primindu-L în casa sufletelor noastre, pentru a ne putea privi și provoca și pe noi la convertirea întru El.

 

Pr. dr. Valentin-Alexandru NEGRESCU, Parohia Podurile-Pucioasa

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Cornul și laptele, un program prea învechit?!
Desființarea specializării de învățător de la liceele pedagogice
IȘJ pregătește o evaluare pentru elevi
Sfinții Trei Ierarhi
„Resursa umană, 99% calificată în școlile din Dâmbovița”
Daruri oferite Centrului social de la Bucșani
„Lucrările la examenul de Titularizare și Definitivat vor fi corectate digitalizat”
Manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale
Cursuri pentru... profesori
„Împreună pentru calitatea educației universitare!”Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Ministrul Afacerilor Europene la români

Din când în când e bine să reevaluăm strategic anumite abordări. Relaționarea României cu Uniunea Europeană a fost un subiect evolutiv, iar acum ne bucurăm de statutul de membru al acestei uniuni politice și economice de 27 de țări europene.

Optimizarea relaționării cu UE a fost o temã pe agenda țării încă înainte de aderarea din 1 ianuarie 2007. Ne amintim că... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale