Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



29.10.2014 00:10

Pacienții și toți furnizorii de servicii medicale, alături de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate sunt în febra implementării noului sistem!


A A

Vrem, nu vrem, vin cardurile de sănătate!

Vrem, nu vrem, vin cardurile de sănătate!
Pe perioada testării, se folosesc în paralel atât documentele care atestă calitatea de asigurat (adeverință, cupon de pensie), cât și cardul

❚ Până la sfârșitul lunii, dâmbovițenii asigurați vor primi cardurile de sănătate, obligativitatea utilizării fiind 1 ianuarie 2015 ❚ Între timp, absolut toți furnizorii de servicii medicale - laboratoare, farmacii, medicina primară, de familie, policlinici, spitale - sunt obligați să achiziționeze cititoare de carduri ❚ Potrivit directorului CJAS Dâmbovița, dr. Alexandra Stan, nu este obligatoriu ca beneficiarul de card să meargă să-l activeze la 1 ianuarie, ci activarea se face la prima vizită la medic din anumite motive de sănătate ❚ Dr. Ileana Dumitrescu, președinta Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, arată că vor exista trei luni de acomodare, totul fiind o premieră și nimeni neștiind deocamdată cu ce se va confrunta, cât va fi de greu sau care vor fi hibele sistemului ❚ Cert este că orice serviciu medical ce se va acorda în afara utilizării cardului nu va fi decontat de CJAS Dâmbovița

VIOLETA STANCIU, VIRGIL VOINESCU


Președintele director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dâmbovița, dr. Alexandra Stan, atenționează personalul medical aflat în relație cu Casa de Sănătate că pentru buna desfășurare a procesului de furnizare a serviciilor medicale în baza utilizării cardului de sănătate (care urmează să ajungă la asigurați până la finalul lunii în curs) va trebui achiziționate cititoarele de carduri.

 

Dr. Alexandra Stan: „Este o perioadă de testare și de implementare”

„Am înștiințat furnizorii (n.r. de servicii medicale) în urmă cu aproximativ trei săptămâni că este necesară achiziționarea acestor cititoare fără de care cardurile nu pot fi utilizate”, a spus dr. Alexandra Stan, adăugând că lista cu furnizorii care distribuie cititoare este afișată pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„Se va emite un ordin prin care se impune medicilor de familie ca în termen de 30 de zile de la publicarea acestuia să achiziționeze cititoarele de carduri”, a precizat dr. Alexandra Stan.

Orice serviciu medical ce se va acorda în afara utilizării cardului de sănătate nu va fi decontat de CJAS Dâmbovița, obligativitatea utilizării fiind de la începutul anului 2015, din ianuarie.

„Acum se testează. Se folosesc în paralel atât documentele care atestă calitatea de asigurat: adeverință, cupon de pensie, cât și cardul. Este o perioadă de testare și de implementare a cardului de asigurări”, a arătat dr. Alexandra Stan.

 

„Este ceva nou și pentru noi, și pentru pacienți, și pentru Casa de Sănătate”

interviu cu dr. Ileana Dumitrescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița

Rep.: Care sunt ultimele noutăți legate de implementarea cardului de sănătate?

- Aceste carduri nu țin de noi. Sunt trimise prin Poșta Română și trebuie să ajungă la fiecare asigurat. Începând cu 1 ianuarie 2015, indiferent la care furnizor de servicii medicale se prezintă pacientul pentru prima dată – însemnând asistență medicală – acolo se activează cardul. Acest lucru se poate întâmpla la Unitatea Primiri Urgențe, în Ambulatoriu (indiferent de specialitate), în spital sau la medicul de familie. Deci cardul se prezintă pentru prima dată atunci când are nevoie pacientul.

 

Rep.: Cine trebuie să dețină cititoarele de card?

- Toți furnizorii de servicii medicale, inclusiv laboratoarele și farmaciile. Ele vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2015.Va fi un fel de „începem și vedem pe parcurs ce va fi”. Este ceva nou și pentru noi, și pentru pacienți, și pentru Casa Națională de Sănătate. Sistemul va intra în funcțiune la 1 ianuarie 2015, trei luni va merge în paralel și cu cardul și fără card, pentru că nu toți vor fi obiș- nuiți să le folosească, iar după trei luni va rămâne numai cardul. Va fi practic o perioadă de acomodare. Ce se întâmplă cu cardurile acum nu este treaba noastră, decât a fiecăruia dintre noi. Cititorul de card intră și el în vigoare cu data de 1 ianuarie 2015, odată cu cardul. Chiar dacă le-am achiziționat, ele nu se vor folosi decât începând cu 1 ianuarie 2015. Cititoarele de carduri trebuie obligatoriu achiziționate de către toți furnizorii de servicii medicale – de laboratoare, de farmacii, de medicina primară, de familie, medicina de specialitate (ambulatoriu), de spital.

 

Rep.: Ce se întâmplă în cazul în care se pierde cardul de sănătate?

- Trebuie declarat pierdut, după care va trebui să vină altul.

 

Rep.: Va fi greu pentru oamenii în vârstă să folosească acest card?

- Nu va fi ușor pentru multă lume. Asta o știm din experiență și ne gândim la cardurile de la bancă. Oare câți dintre oamenii în vârstă au carduri la bancă?

 

Rep.: Probleme ridicate de medicii de familie?

- Probleme nu pot fi decât atunci când intră sistemul în funcțiune, atunci o să vedem ce va fi. Cititorul este un aparat, nu faci nimic cu el, trebuie să-l adaptezi, trebuie obligatoriu să se facă trecerea între cititorul de card și program. Noi a trebuit să facem de toate, că vrem, că nu vrem, le-am făcut. Cardul o să arate ce servicii a primit pacientul. Rolul cardului este de a arăta serviciul pe care l-a efectuat asiguratorul. Vom vedea cu toții ce va fi, pentru că este o noutate și pentru Casa Națională de Sănătate.

 

Informații și activare

Cardul de sănătate, ce va ajunge acasă la asigurat prin Poșta Română până la sfârșitul lunii octombrie a.c., este inactiv. Activarea se va produce la prima vizită la medicul de familie. Cardul conține date de identificare despre asigurat: nume, prenume, codul de identificare, CNP-ul, dar și un PIN personalizat ce va fi introdus de asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical, el fiind cel ce asigură validarea și decontarea din fondul asigurărilor sociale.

 Introducerea altor date pe cardul de sănătate este opțională și se realizează la medicul de familie concomitent cu activarea cardului, respectiv, bolile cu risc vital de care suferă, dacă este sau dorește să devină donator de organe, grupa sanguină sau RH-ul.

„Nu este obligatoriu ca beneficiarul de card să meargă să-l activeze. Activarea se face la prima vizită la medic din anumite motive de sănătate”, a explicat dr. Alexandra Stan.

Beneficiază de card de sănătate numai persoanele asigurate de la vârsta de 18 ani împliniți, copiii fiind asigurați prin efectul legii. Cardul dă dreptul beneficiarilor atât la pachetul de servicii minimal, cât și la pachetul de bază.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Noi modificări privind taxa de salubrizare
Ioan Morar, vernisaj la Biblioteca Județeană
Inspectoratul de Jandarmi Dâmbovița se confruntă cu o criză de personal
Haosul public și distrugerea națiunii române
Mesaje de suflet la Muzeul „Casa Romanței”, din dragoste pentru Basarabia
Să nu ne uităm istoria
Parteneriat solid între CJD și Asociația Comunelor din România
Inaugurare parcare și intrare nouă pentru Parcul Chindia
Din dragoste pentru Basarabia
Restaurarea Școlii de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Haosul public și distrugerea națiunii române

GEORGE COANDĂ


România a intrat într-o periculoasă stare de haos public produsă de o dramatică degringoladă. Vinovații sunt și din lăuntrul său și din afara sa. Iar vinovații din lăuntrul său sunt cei cărora le încredințăm puterea cu mâna noastră, adică prin vot. Lipsiți de demnitate patriotică, de responsabilitate față de cei care le-au încredințat puterea ca să le diriguiască soarta, nu... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale