Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



27.05.2019 00:25

Ieri, primele rezultate estimate după închiderea urnelor:


A A

Vot-surpriză la europarlamentare

Vot-surpriză la europarlamentare

ANDREI VASILIU, VIOLETA STANCIU, ȘTEFAN KHALIL

 


 

Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European și Referendumul național au avut loc simultan, ieri, 26 mai 2019, între orele 7:00 - 21:00, fiind a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când sunt organizate în România alegeri europarlamentare (scrutinele anterioare au avut loc în noiembrie 2007, iunie 2009 și mai 2014). Exit-poll-ul autorizat de Biroul Electoral Central (B.E.C.), întocmit de CURS și Avangarde, prezentat aseară la ora 21.00 de postul național de televiziune Antena 3, a relevat următoarele procente obținute de partide la nivel național, bazate pe sondarea opiniei alegătorilor care și-au exprimat ieri votul: PSD 25,8 %; PNL 25,8 %; USR-PLUS 23,9 %; PRO România 5,7 %; UDMR 5,4%; PMP 5,2%; ALDE 4,9%.

Dâmbovița a pornit de pe locul 2, ajungând spre centrul clasamentului

Conform cifrelor oferite în timp real de Biroul Electoral Central, prezența la vot la ora 21.00 situa județul Dâmbovița pe locul 12 la nivel național, din punct de vedere al procentajului prezenței la votul pentru alegerile europarlamentare, cu un număr de 222.405 alegători veniți la urne, însumând o prezență la vot de 52,03 %. În ceea ce privește prezența la urne pentru Referendum, Dâmbovița se afla, la ora 21.00, pe locul 16 la nivel național, cu 176.645 alegători care își exprimaseră votul, reprezentând o prezență de 41,32 %. Județul Dâmbovița a avut, așadar, o prezență apropiată de medie la cele două sufragii, deși în dimineața de ieri se afla pe locul al 2-lea la nivel național ca prezență la vot. Astfel, ieri, la 09.10, potrivit B.E.C., în județul Dâmbovița veniseră la votul pentru europarlamentare 21.022 alegători, rezultând o prezență la vot de 4,91%. Totodată, la aceeași oră, pentru Referendum, Dâmbovița se situa pe locul 4 la nivel național, cu 16.310 alegători care își exprimaseră votul, având o prezență de 3,81%. Pragul prezenței de 30% necesar pentru validarea referendumului a fost depășit ieri, în județul Dâmbovița, la scurt timp după ora 17.00, aproximativ în același timp cu atingerea acestuia la nivel național.

Rovana Plumb: „Am votat pentru o Românie puternică și respectată în Uniunea Europeană“

Președintele PSD Dâmbovița, deputatul Rovana Plumb, a mers la vot alături de primarul Târgoviștei, Daniel Cristian Daniel Stan și de coordonatorul de campanie al PSD Dâmbovița, Andrei Plumb. Aceștia au votat la Târgoviște, la ora 18.30, la Secția 53, de la Colegiul „Constantin Cantacuzino”. După exprimarea votului, Rovana Plumb, a declarat: „Am votat pentru o Românie puternică și respectată în Uniunea Europeană. Am votat pentru stabilitate, pentru construcție, pentru dezvoltare, am votat o echipă care va reprezenta cel mai bine interesele României în Uniunea Europeană. Vreau pe această cale să le mulțumesc tuturor dâmbovițenilor pentru munca pe care o fac zi de zi, pentru dezvoltarea județului nostru, pentru dezvoltarea României și contribuția pe care o au în felul acesta la consolidarea proiectului european. Drumul european al României este ireversibil și România prin realizările de până acum va contribui din plin la consolidarea proiectului european”.

Rep.: Cum comentați validarea referendumului?

Rovana Plumb: „Nu comentez”.

Rep.: Dar prezența mare la vot?

Rovana Plumb: „Este foarte bine că oamenii vin la vot. Asta înseamnă că au un cuvânt de spus și este pentru prima oară, de când se organizează alegeri pentru Parlamentul European în țara noastră, când avem o prezență atât de mare”.

Daniel Cristian Stan: „Am votat pentru o Românie care să fie reprezentată cu demnitate în Europa”

Primarul Târgoviștei, Daniel Cristian Stan, a declarat: „Am votat pentru o Românie care să fie reprezentată cu demnitate în Europa, am votat pentru continuarea investițiilor în municipiul Târgoviște, am votat pentru continuarea dezvoltării municipiului Târgoviște și mai ales, am votat pentru viitorul copilului meu. Cred că am făcut o alegere foarte bună și sunt convins că în Parlamentul European vor ajunge oameni, care atunci când va fi vorba de România vor ști să aibă coloană vertebrală și să reprezinte cu demnitate interesele poporului român, pentru că despre asta este vorba în principal, dincolo de orice alte interpretări, cred că lucrul acesta este cel mai important”.

Alexandru Oprea: „Prezența la vot e în limitele la care ne așteptam“

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a votat, la ora 13.00, la Târgoviște, la Școala din Microraionul III. Alexandru Oprea a fost nevoit să aștepte la coada formată la secția de votare, din cauza numărului mare de cetățeni veniți să își exprime opțiunea electorală. După ce a votat, președintele CJD a făcut câteva declarații: „Eu spun că am venit cu gânduri bune și cu speranță mai ales pentru că votăm într-o locație, care va suferi niște transformări ireversibile, cu fonduri europene. Trebuie să știe atât cetățenii din Târgoviște, cât și cetățenii din cartier că această școală în care mi-am exercitat dreptul de vot va fi una dintre cele mai moderne școli din regiune și, spun eu, una dintre cele mai moderne din România. Eu mi-aș dori să fie una dintre cele mai moderne școli din România. Cunosc proiectul, sunt mai bine de 220 de miliarde de lei investiți, deci cam 4 milioane jumătate de euro, poate 5 investiți, bani de la Uniunea Europeană. Votez cu gândul că România are nevoie de oameni care să o reprezinte cu cinste, de oameni care să înțeleagă mecanismele europene, de oameni care să se bată pentru România și de oameni care să aducă mult mai mulți bani pentru România. Despre prezența la vot, pot să spun că este în limita a ceea ce ne așteptam, la ora 13:00, probabil avem undeva 21-22%, e o prezență normală, spunem noi, și pentru timpul de afară. Am constatat că Dâmbovița este pe un loc fruntaș și sperăm să se mențină această tendință până diseară, când se închid urnele“, a spus Alexandru Oprea.

Adrian Țuțuianu a votat la Târgoviște. Posibil incident electoral

Senatorul PRO România de Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a fost să voteze, la ora 9.00, în municipiul Târgoviște, la secția de vot de la Liceul nr. 2 „Voievodul Mircea”. Parlamentarul a reclamat și un posibil incident electoral, pe care a spus că îl va aduce la cunoștința Poliției: „Am venit să-mi exercit dreptul de vot, am votat pentru alegerile la Parlamentul European și în același timp am votat și pentru referendum. Așa cum cunoașteți, noi am decis să nu boicotăm acest referendum, ce votează fiecare este o chestiune de opțiune personală. Am votat pentru o Românie care să fie reprezentată la Bruxelles de profesioniști, într-un mod echilibrat, de oameni, care cred în proiectul european și care vor ști ca să negocieze în interesul României, de la fonduri europene, până la modul în care România este reprezentată în structurile reprezentative ale comunității. Sunt convins că Pro România va face astăzi un scor foarte bun și că vom fi validați ca partid politic important pe scenea politică națională. Astăzi va fi începutul unui proces de resetare a vieții politice din România.Veți primi divese informații din teritoriu. Au apărut și primele incidente, la secția de votare 55 din Târgoviște se fac poze de pe buletinul de vot și cei care au votat cu Partidul Social Democrat, ni se spune că primesc câte 50 de lei. Este o chestiune pe care o să o reclamăm imediat și la Biroul Electoral Județean și la Poliția Dâmbovița. Sper să nu fie așa și să fie doar o alarmă, dar dacă este așa, este inacceptabil și asta este de natură să vicieze procesul electoral”.

PSD Dâmbovița, plângere penală pe numele deputatei Pro România Oana Vlăducă

Organizația Județeană Dâmbovița a Partidului Social Democrat informează opinia publică în legătură cu următoarele: Doamna deputat Vlăducă Silvia Oana a pătruns în secțiile de votare nr. 127, nr. 128 și nr. 129 din orașul Titu, în intervalul orar 15.30-16.00, împrejurare cu care s-a prezentat membrilor secțiilor de votare dar și alegătorilor prezenți la vot în acel moment, ca fiind deputat din partea Pro România. Mai mult, cu ocazia descinderii în secțiile de votare mai sus menționate, aceasta a solicitat membrilor birourilor secțiilor de votare, informații cu privire la desfășurarea procesului de vot până la acel moment. (...) Partidul Social Democrat Dâmbovița a formulat o sesizare către Biroul Electoral de Circumscripție nr. 16 Dâmbovița pentru luarea măsurilor legale ce se impun. În cauză se va formula și plângere penală. Însemne electorale PRO România într-o secție de votare din Târgoviște PSD Dâmbovița acuză că un reprezentant PRO România s-a prezentat cu un ghid al reprezentantului în secția de votare, ghid ce poartă însemnele formațiunii politice pe care o reprezintă. Această faptă constituie contravenție potrivit Legii nr.33/2007. Partidul Social Democrat Dâmbovița a formulat o sesizare către Biroul Electoral de Circumscripție nr. 16 Dâmbovița pentru luarea măsurilor legale ce se impun.

Alte incidente, sesizări și dosare penale

La Ciocănești, a existat 1 sesizare privind transportul alegătorilor la urne, sesizare care nu s-a confirmat. La Târgoviște, s-a întocmit 1 dosar penal privind sesizarea potrivit căreia 2 tineri au susținut că se oferă bani contra exprimării votului. Ulterior, cei doi tineri au declarat că ar fi fost vorba doar de o glumă. Tot la Târgoviște, s-a întocmit 1 dosar penal pe numele unui președinte de secție de votare, în urma unei plângeri a unui cetățean potrivit căreia acesta din urmă nu a fost lăsat să-și exercite dreptul la vot. În județul Dâmbovița, au fost întocmite 2 dosare penale după ce doi votanți au plecat din secție cu ștampila care se aplică pe buletinul de vot. Ștampilele au fost recuperate. Ieri, la ora 14.00, Doina Ștefan, președintele Biroului Electoral Județean (BEJ) Dâmbovița, judecător la Tribunalul Dâmbovița a prezentat o situație intermediară privind derularea procesului electoral în Dâmbovița, astfel: „În județul Dâmbovița se votează la 433 de secții, din care 129 de secții sunt situate în mediul urban și 304 secții în mediul rural. Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 427.433 de alegători, din care 138.743 alegători în mediul urban (32,5%) și 288.690 alegători în mediul rural (67,5%). La ora 13.00 prezența la vot, pe raza județului Dâmbovița, pentru alegerile europarlamentare, a fost următoarea - din numărul alegătorilor înscriși în listele permanente și speciale au votat 95.483, iar dintre aceștia 59 de alegători au fost votanți cu urna mobilă. Pentru referendum, din numărul total al alegătorilor înscriși pe listele permanente au votat 72.896 de votanți, reprezentând 17,05% prezență la urne. Până la acest moment, la BEJ au fost înregistrate 6 sesizări, 2 având practic același obiect au fost conexate, BEJ emițând o decizie prin care am dispus admiterea sesizării formulate de partidul PRO România Dâmbovița. În concret, partidul PRO România a formulat o sesizare împotriva modului de soluționare a cererilor pentru urna mobilă, formulată de persoanele internate în cadrul SJUT, Secția Psihiatrie Cronici Gura Ocniței. BEJ a dispus ca aprobarea cererilor pentru urna mobilă, formulată de persoanele internate, să se facă cu respectarea legii în sensul ca aceste cereri să fie însoțite de acte medicale din care să rezulte că alegătorii în cauză sunt netransportabili. Celelalte două sesizări au fost formulate de PSD Dâmbovița. Concret, ni se aducea la dispoziție că secțiile de votare nr. 135, 136, 137, 138 și 139 aflate pe raza comunei Băleni, precum și în alte secții de votare de pe raza municipiului Târgoviște președinții secțiilor de votare și operatorii din cadrul secțiilor de votare au încălcat dispozițiile legale potrivit cărora aceștia aveau obligația să aducă la cunoștința alegătorului că acesta poate opta pentru a-și exercita dreptul de vot atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul național sau doar pentru unul dintre aceste scrutine. Noi am dispus conexarea celor două sesizări și am decis în sensul respingerii lor, pe ideea că nu aveau niciun minim de dovadă în sensul acestor afirmații (...). Operatorul de calculator, după ce va scana actul și va face celelalte operațiuni, are obligația să aducă la cunoștința alegătorului faptul că acesta poate opta, pentru a-și exercita dreptul de vot, atât la alegerile europarlamentare cât și pentru referendumul național sau doar pentru unul dintre aceste scrutine. Foarte important este să se știe că alegătorii care au optat și și-au exercitat dreptul de vot, la alegerile din data de astăzi pentru un singur scrutin și cărora li se aplica pe actul de identitate timbrul autocolant sau, după caz, ștampila cu mențiunea votat și data scrutinului vor mai putea să-și exercite dreptul de vot pentru scrutinul la care nu au optat inițial în data de astăzi, însă până la ora 21.00, ora închiderii secțiilor de votare. Astfel, dacă cetățeanul se află în localitatea de domiciliu el va vota la aceeași secție de votare, caz în care va semna pe lista electorală permanentă corespunzătoare scrutinului pentru care nu a optat inițial, pe locul de semnătură barat anterior președintele urmând a scrie în dreptul acestuia mențiunea revenire, să semneze și să aplice ștampila de control a secției de votare. În ipoteza în care alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară corespunzătoare scrutinului pentru care inițial nu a optat la secția de votare unde se prezintă...”, a declarat Doina Ștefan, președintele Biroului Electoral Județean (BEJ) Dâmbovița, judecător la Tribunalul Dâmbovița. Reamintim și care a fost componența Biroului Electoral Județean nr. 16 Dâmbovița pentru sufragiile de ieri: Președinte – judecător Ștefan Florina Doina, Locțiitor – judecător Diaconescu Mihaela; Membru – judecător Eftene Florin.

Sesizați abuzurile și fraudele

Cotidianul „Jurnal de Dâmbovița” a menținut pe site-ul www.jurnaldedambovita.ro un articol de tip LIVE UPDATE în care a postat detalii despre prezența la vot, preluate de la Biroul Electoral Central, și despre evenimentele și sesizările cu caracter electoral din județul nostru în ziua votului. Pentru orice fel de nereguli depistate, cititorii noștri au fost invitați să ne trimită sesizări la telefon și la email- ul dedicat sufragiilor de ieri: [email protected]. Adresa de e-mail rămâne deschisă pentru eventuale sesizări din partea cititorilor, formulate după închiderea urnelor.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Nod rutier cu acces direct la Autostrada A3
Evoluția forței de muncă și șomajului în județul Dâmbovița
Programul „Masă Sănătoasă", extins în județul Dâmbovița
Turismul, în creștere în Dâmbovița
„Tinere mame defavorizate, sprijin pentru creșterea copiilor”
Se fac investiții în societățile din industria de Apărare
Investiții masive în infrastructură
„Salariul minim european va fi introdus în România în acest an!”
Centrul de Zi de Asistență și Recuperare pentru Persoane Vârstnice
Precizări despre regulile campaniei electorale


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale