Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



29.08.2014 00:21

Ieri,


A A

Vizită ministerială în zonele calamitate din Dâmbovița

Vizită ministerială în zonele calamitate din Dâmbovița
În fiecare localitate, ministrului Doina Pană i-a fost prezentată situația după inundații și viituri

❚ Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, împreună cu secretarul de stat la Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură al Ministerului Mediului, Pasztor Sandor, au văzut urmările urgiei apelor la Odobești, Găești, Vișinești, Moreni, Nucet, Iedera și Finta ❚ Inundațiile din acest an au făcut pagube în județ de peste 600 miliarde lei vechi, astfel că se impun lucrări de anvergură pentru remedierea problemelor, unele dintre ele foarte grave ❚ Cu fonduri europene sau cu fonduri ministeriale, ori prin eforturi financiare comune minister-autorități locale, s-a promis că toate obiectivele vor fi scoase la liman, unele anul acesta, altele anul viitor sau în următorii ❚ Cea mai complicată situație se înregistrează la derivația de la Miulești care ar necesita aproximativ 30 milioane de euro, dar ar feri de inundații toată zona dintre Brezoaele și Găești

ANA MARIA POPESCU

 


 

Pentru că au ajuns la concluzia că problemele nu pot fi rezolvate din birou, iar datele din hârtii nu reflectă întotdeauna realitatea din teren, ieri, 28 august a.c., ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, împreună cu secretarul de stat la Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură al Ministerului Mediului, însoțiți de câțiva deputați de Dâmbovița, au vizitat zonele calamitate din mai multe localități ale județului – Odobești, Găești, Vișinești, Moreni, Nucet, Iedera și Finta.

600 miliarde lei vechi, înecate într-o vară a calamităților

Inundațiile au făcut pagube în județul Dâmbovița de peste 600 miliarde lei vechi, astfel că reprezentanții guvernului au văzut la fața locului urmările urgiei apelor, pentru a găsi – pe loc sau pe viitor – soluții de rezolvare a acestora. Cu fonduri europene sau cu fonduri ministeriale, ori prin eforturile financiare comune minister-autorități locale, toate obiectivele cu probleme grave vor fi scoase la liman, unele anul acesta, altele anul viitor sau în următorii. La Odobești, unde apa a înghițit zeci de hectare de teren agricol, se va rezolva problema regularizării, la Găești se va decolmata pârâul Răstoaca, se vor face lucrările ce se impun la podul Mihai Bravu din Târgoviște și se va interveni la consolidarea malurilor din amonte cu ziduri de sprijin la Moreni. Toate aceste lucrări vor începe chiar în acest an.

Ministrul Doina Pană: „Toate sunt lucrări necesare în urma inundațiilor”

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, a declarat: „Nu este singura vizită de acest gen. Aproape toată țara e un șantier. Noi trebuie să judecăm o prioritizare și atunci, pentru că din hârtii nu rezultă întotdeauna prioritizarea corectă, mergem la fața locului. Am venit mai ales la insistențele parlamentarilor din zonă. Mergem la toate obiectivele, să vedem care se pot rezolva cu bani de la noi, în ideea că trebuie un studiu de fezabilitate care ar putea să se întâmple anul ăsta sau că este o lucrare mare care ar trebui prinsă pe POS Mediu pentru exercițiul bugetar următor, ori din resurse guvernamentale. Deci judecăm o prioritizare, dar să găsim o soluție pentru că toate sunt lucrări necesare în urma a ceea ce s-a întâmplat din cauza inundațiilor. Vom încheia cu Stațiunea Piscicolă Nucet, pentru că și acolo mi s-a solicitat să facem o vizită. (...) Nu a fost niciun obiectiv la care să nu găsim soluția pe loc, exceptând la podul de la Moreni, unde trebuie să gândim ce facem ca să fim în legalitate, pentru că podurile nu țin de ministerul nostru”.

Soluții pentru fiecare localitate

Secretarul de stat la Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură al Ministerului Mediului, Pasztor Sandor, a făcut o sinteză a tuturor obiectivelor vizitate: „La Odobești, putem să vă asigurăm că se pornește cu proiectarea, iar anul viitor se poate ajunge efectiv la execuția lucrării. (...) La deviere, unde este vorba despre aproximativ 31 de milioane euro din punct de vedere tehnic, lucrarea este în regulă. Este o lucrare mare și complexă și asta înseamnă că încercăm să accesăm bani în perioada 2014-2020 pe POS Mediu. În Găești, prin conclucrarea cu autoritățile locale, se rezolvă problema de decolmatare din intravilan. Din 15 octombrie, Departamentul - prin Apele Române - va asigura utilajele necesare și sperăm că se rezolvă problema. La Moreni, vom ajuta cu zidurile de sprijin în primăvară, se rezolvă acea consolidare din amonte. Iar la podul din localitate încercăm să găsim soluții”.

Eforturi locale

Alături de delegația ministerială s-au aflat și parlamentarul Ionuț Săvoiu și vicepreședintele CJD, Ioan Marinescu. Au ținut să aducă vești bune dâmbovițenilor din zonele calamitate. „La Odobești este un proiect care este deja contractat, proiectare și execuție, se poate trece – dacă există resurse – la prima fază în acest an. În ceea ce privește derivația Miulești, lângă orașul Titu, acolo este un proiect de anvergură, de circa 30 milioane euro, care rezolvă apărarea la inundații pe toată zona, între Găești și Brezoaele. Acest proiect necesită o abordare numai pe POS Mediu. În condițiile în care se prioritizează acest proiect, poate să fie finanțat în ciclul acesta”, a arătat Ionuț Săvoiu. „Anul acesta vom interveni cu siguranță la Moreni, la Târgoviște – la podul Mihai Bravu, la Găești – la Răstoaca. Deci, ceva mișcăm...”, a punctat și Ioan Marinescu, vicepreședintele CJ Dâmbovița.

Întâlnire cu silvicultorii și agenți economici din domeniul silvic

Profitând de vizita în Dâmbovița, ministrul Doina Pană s-a întâlnit și cu reprezentanții Ocoalelor silvice din județ, dar și cu agenți economici din domeniul forestier. Acestora li s-a comunicat că, începând din luna octombrie, drumul lemnului va fi monitorizat în timp real, de când pleacă din pădure și până ajunge la beneficiarul final, printr-un sistem informatic performant. „Am discutat despre hotărârea de guvern, care va intra în vigoare în octombrie, legată de urmărirea în timp real a drumului lemnului din pădure și până la beneficiarul final”, a mai arătat Doina Pană.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Parteneriat solid între CJD și Asociația Comunelor din România
Inaugurare parcare și intrare nouă pentru Parcul Chindia
Din dragoste pentru Basarabia
Restaurarea Școlii de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale
Drum inaugurat la Raciu
Festivități de Ziua Poliției Române
Conferință pe tema pericolului drogurilor
Mincinoșii lui Putin (II)
Amenzi uriașe pentru delicte de mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale