Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro13.09.2021 00:19

La Târgoviște,


A A

Vizita de suflet din Munții Apuseni la Muzeul „Casa Romanței”

Vizita de suflet din Munții Apuseni la Muzeul „Casa Romanței”

*Cuvintele nu pot descrie emoția cu care cei 57 de membri ai Asociației Pensionarilor din inima munților Apuseni au vizitat saloanele Muzeului „Casa Romanței”, unic în România

 

O vizită încărcată de emoție, pornită spre Târgoviște tocmai din Munții Apuseni, a avut loc zilele trecute la Muzeul „Casa Romanței”. Vizitatorii, membri ai Asociației Pensionarilor „Ion Buteanu” din Abrud, jud. Alba, oameni luminoși în sufletele cărora are un loc de cinste Romanța românească, au inclus și Cetatea Romanței – Târgoviște în excursia prin țară la obiective turistice de interes național.

Cuceriți de recitalurile de suflet susținute de Alina Mavrodin Vasiliu la Festivalul de Romanțe „Te-aștept pe-același drum” de la Zlatna, ai cărui spectatori fideli sunt, cei 57 de membri ai Asociației Pensionarilor din inima munților Apuseni au fost deosebit de încântați de Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște. Cuvintele nu pot descrie emoția cu care aceștia au vizitat saloanele muzeului, însoțiți de tânărul muzeograf Andrei Vasiliu și alături de Teodor Vasiliu, fondatori și realizatori ai acestui muzeu unic în România.

Ghidajul le-a oferit vizitatorilor informații prețioase din istoria și evoluția Romanței – gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, precum și din istoria Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, cel mai  mare eveniment muzical din România dedicat Romanței și cel mai longeviv festival național, cu evoluție neîntreruptă din anul 1968. Totodată, au fost încântați să afle de la gazde că primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, a fost prezent la inaugurarea muzeului în octombrie 2017, fiind dedicat promovării Romanței.

Vizitatorii au regăsit în saloanele muzeului atmosfera de excepție a Romanței, prin galeriile impresionante de fotografii ale interpreților români cu voci de aur, ale marilor compozitori, poeți, actori, dirijori, oameni de cultură, realizatori de emisiuni și, nu în ultimul rând, galeria trofeelor Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, alături de documente inedite, manuscrise, partituri de excepție, instrumente vechi din epoca vestiților lăutari și ținute vestimentare de concert, exponate care dau mărturie despre amploarea acestui fenomen muzical național și chiar internațional care aureolează cultura dâmbovițeană.

Surpriza din finalul serii a adăugat multă emoție acestei vizite, grație recitalului de romanțe pe care Alina Mavrodin Vasiliu l-a oferit distinșilor vizitatori. Au fost clipe cu adevărat de neuitat, care vor rămâne în amintire tuturor. Momentul despărțirii, în poarta Muzeului „Casa Romanței”, pe Bulevardul Regele Carol I din Târgoviște, a fost și el unul cu totul special, fiindcă din zeci de inimi a răsunat salutul: „Romanța ne unește!”.

 

Victor MunteanComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Un festival liberal deloc banal… (I)
Ministrul Apărării vrea omologarea produselor UPS Dragomirești
Rectificarea bugetului CLM, aprobat în ședința extraordinară
Mitropolitul Nifon a participat la ceremoniile dedicate târnosirii bisericii Mănăstirii Pantocrator
Salariații DAS continuă protestele
Protest DAS la Primăria Târgoviște
900 de elevi vor face ore online timp de 2 săptămâni
O statuie versus românii din Ardeal?
Salvarea COS Târgoviște?!
Campania „Să cunoaștem, să prevenim, să protejăm”
Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Un festival liberal deloc banal… (I)

... dar în nici un caz al bunului simț, cum l-a văzut exaltatul jurnalist europarlamentar Rareș Bogdan.  A fost să fie un spectacol pus în scenă de casa de producție Iohannis-Câțu cu succes dinainte anunțat din deal de la Cotroceni și cu scoaterea din decor a lui Ludovic Orban - până duminică, 25 septembrie a.c., președintele marelui Partid Național Liberal.

[citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale