Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



06.11.2014 00:16

Inclusiv fermierii dâmbovițeni vor primi ajutor compensatoriu


A A

Vin bani pentru agricultura ecologică

Vin bani pentru agricultura ecologică
Valoarea totală care se poate acorda unei exploatații bio este de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare

❚ Valoarea acordată diferă în funcție de suprafața cultivată, iar agricultorii din județ trebuie să depună cererile la APIA până pe 7 noiembrie ❚ Deși în 2014 sprijinul din fonduri europene pentru sectorul bio a fost mai mic cu 3 milioane euro decât în 2013, la insistențele sectorului ecologic, ministerul a mai acordat 10,6 milioane lei ❚ Cu un potențial uriaș în agricultura ecologică (15.500 de operatori înregistrați la finele anului 2013), din păcate țara noastră continuă să exporte 80% din producție

V. S.


Pe 7 octombrie a.c. a fost adoptată HG nr. 864 pentru aprobarea schemei de minimis - ajutor specific compensatoriu acordat exploatațiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică.

Această schemă are ca scop acordarea de plăți compensatorii beneficiarilor care dețin exploatații vegetale înregistrate în agricultura ecologică, bugetul total estimat fiind de 10.600.000 lei. Ajutorul se acordă în funcție de suprafața exploatației.

 

Cererile de sprijin se depun până la finele săptămânii

„Sunt două categorii de exploatații, 0,3 ha – 5 ha și 5,1 ha – 20 ha. Cuantumul variază între 845 – 1.180 lei. Valoarea totală care se poate acorda unei exploatații este de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, respectiv anul în curs și următoarele două. Cererile de sprijin se pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) până la 7 noiembrie a.c., iar banii vor fi plătiți către beneficiari începând cu 2 decembrie 2014”, a menționat Oana Năstase, purtătorul de cuvânt al APIA Dâmbovița.

 

Ministrul Daniel Constantin: „Am reușit să mai dăm

încă 10,6 milioane de lei pentru agricultura ecologică”

Ministerul Agriculturii acordă o atenție deosebită agriculturii ecologice:

„România este în căutarea unui brand de țară, iar cel mai bun pe care îl putem avea este în această zonă, a produselor bio, care s-a dezvoltat din punct de vedere al calității și al marketingului, însă aici mai avem încă de lucrat”, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat că sprijinul în acest sector a crescut din 2010 până în 2013, de la 3 milioane de euro la 7 milioane de euro, însă în 2014 acest sprijin din fonduri europene a scăzut la 4 milioane de euro.

„Am făcut un efort la insistențele sectorului și am reușit, la rectificarea din septembrie, să mai dăm încă 10,6 milioane de lei pentru ca agricultura ecologică să aibă același sprijin din 2013”, a mai spus Daniel Constantin.

Potrivit Agerpres, pentru perioada 2014-2020 sprijinul pentru agricultura ecologică a fost dublat la 200 de milioane de euro din cele 8 miliarde de euro care vin din fonduri europene pe PNDR. România are un potențial imens în agricultura ecologică, cu o suprafață de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru producție și alte 500.000 de pajiști și un număr de 15.500 de operatori înregistrați în sistem la finele anului 2013.

Din păcate însă, țara noastră continuă să exporte 80% din producție, în special materie primă și foarte puține produse procesate.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Impozite pentru înfrumusețare și întreținere corporală
Amenzi usturătoare pentru deșeuri reciclabile
327 de locuri de muncă disponibile
Investițiile în comuna Raciu prind contur
Șofer-pericol public, arestat preventiv 30 de zile
Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști
422 de sancțiuni contravenționale, aplicate de polițiști
365 de locuri de muncă vacante
Investiții importante în infrastructura educațională
La Voinești, extinderea sistemului centralizat de gaze naturale este în grafic


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale