Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



18.11.2014 00:19

Editorial


A A

Victoria unei… înfrângeri

Victoria unei… înfrângeri

Motto: „Ne-am luat țara înapoi”

(Klaus Werner Iohannis, după „votul popular” din 16.nov.2014)

ALINA MAVRODIN VASILIU


Cei care cred că luptele politicianiste s-au încheiat odată cu „votul popular fenomenal” de duminică se înșală amarnic. Chiar ziua de astăzi se prea poate să aducă unele surprize de mari proporții. Și nu doar pentru cei care s-au grăbit să golească sticlele de șampanie în noaptea de 16 noiembrie, ci și pentru cei care cred că nu pot fi mai învinși de-atât. Eu sunt convinsă, și nu de ierialaltăieri, că Traian Băsescu nu și-a spus încă ultimul cuvânt în această afacere electorală prezidențială.

De altfel, n-a făcut niciun secret din asta. Pot să pun chiar un pariu cu oricare dintre dvs. că cel care este încă președinte al României nu se va lăsa până nu le va scoate politica din cap și celorlalți copreședinți ai USLului cel mult votat în 2012, asasinat și apoi resuscitat electoral. Atât cât îl cunoaștem pe Traian Băsescu, este evident că nu se va mulțumi doar cu centrifugarea lui Crin Antonescu din prim-planul vieții politice.

Ne-a dovedit-o din plin lecția pe care i-a administrat-o lui Victor Ponta și pe care cred că e gata să le-o dea și altora, inclusiv lui Klaus Iohannis. Chiar astăzi, la o adică! Doar că în cazul celui din urmă, ajuns printr-un miracol cel dintâi după „votul popular fenomenal”, așa cum l-a botezat ieri, se mai pot negocia încă termenii victoriei. Să nu uităm că cei care l-au făcut acum președinte pe Iohannis sunt chiar cei care știu pe de rost cum a ajuns de două ori Traian Băsescu președinte. Adică se cunosc bine unii pe alții. Ca pe propriile buzunare. Cred că oricare dintre alegătorii simpli și de bună credință, ca și ignoranții cei atât de grotesc manipulați pe rețelele de socializare, ar muri pe loc dacă ar asista (nevăzuți-neauziți!) la negocierile din tabăra victorioșilor. N-ar scăpa teferi nici cei care ar avea curiozitatea să vadă și să audă cum își negociază învinșii coabitarea cu noul învingător surprinzător Iohannis.

De ce spun toate astea? Păi dintr-un motiv cât se poate de banal: prezidențialele din 2014 duhnesc a trădare de la o poștă în tabăra învinșilor, iar trădătorii de profesie despre care am mai scris își vor cere acum răsplata. Și o vor primi! Exit poll-urile de duminică reprezintă și ele o dovadă a trădării bine făcute. Sociologii cei savanți ar trebui să dea paralele înapoi după o așa escrocherie. Sau, dacă își asumă „științific” exit poll-urile de duminică și sondajele din ultima săptămână, să iasă public și să explice rezultatele finale de infarct național. Că doar n-o fi venit ACL-ul cu 2 milioane de voturi aduse de prin casele liderilor săi pe care să le verse pe șustache în urne, pe la spatele alegătorilor. O asemenea răsturnare de situație, care să facă dintr-un învins garantat de toate sondajele drept câștigător detașat al alegerilor prezidențiale, la o diferență de aproape 10%, este, cum laconic a etichetat Liviu Dragnea, „un fenomen”.

Despre el, despre acest „fenomen”, nimeni nu a părut însă dispus să vorbească nici duminică și nici ieri. Ai zice că-i taie cineva limba dac-ar face-o, sau craca de sub picioare. E foarte posibil și ca cei care ar îndrăzni totuși să vrea să dezlege misterele „votului popular fenomenal” de duminică să nu se aleagă cu altceva decât cu sudălmi în piața publică. Pentru calmarea spiritelor, că doar i-am văzut și i-am auzit pe „protestatari” cât de „spirituali” erau duminică seara, om fi asistat de fapt la acele declarații șoc făcute de Victor Ponta și Liviu Dragnea. Că altfel nu pot să mi le explic. Nu cred însă că ele vor putea pansa rănile sufletești ale votanților lui Victor Ponta.

Cât despre entuziasmul alegătorilor lui Klaus Iohannis, am o bănuială că în scurt timp se va tempera, după ce se va risipi ca un fum vraja electorală care l-a alimentat. Cu toate acestea, nici nu pot să nu-i dau dreptate lui Iohannis când spune: „cineva trebuie să suporte consecințele votului catastrofal din Diaspora”. Acel „cineva”, până una-alta, este poporul român. El va suporta consecințele acestui vot. Începând chiar de astăzi le vom vedea. Și când spun asta nu mă refer doar la demisii de onoare, la o eventuală cădere a Guvernului Ponta, la decapitări politice zgomotoase în tabăra învinșilor și la consecințe- șoc în tabăra celor care cred că Iohannis i-a făcut și pe ei învingători. Olecuță de răbdare dacă mai avem, s-ar putea să aflăm că duminică poporul român a trăit de fapt o „fenomenală” victorie a înfrângerii voinței sale. N-ar fi pentru prima dată!

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale