Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



27.10.2014 00:09

Editorial


A A

Victime sau complici?

Victime sau complici?

Motto: „Un popor care votează corupți, impostori, hoți și trădători nu este victimă! Este complice!” - George Orwell

ALINA MAVRODIN VASILIU

www.alinamavrodin.ro


Ați remarcat ce scria pe autocarele care au cărat la DNA, vineri cu noaptea-n cap, vreo 200 de martori ai „jafului” de la referendum? Scria VIITORUL! Vă spun sincer că la cât de tulburată eram, văzând imaginile absolut șocante cu acei oameni bătrâni, bolnavi, derutați, speriați, asta a mai lipsit prezentului de groază, să văd că pe autocare era scis, cu litere imense, „VIITORUL”.

Cum n-aveam nicio putere să întorc din drum un asemenea eveniment, desprins parcă din trecutul de groază al anilor ‘50, mi-am zis să-mi trag sufletul la o cafea și să încerc să găsesc un fir logic, pe care cineva dintr-o lume mai bună decât a noastră pare că ni-l deșiră cu umor fin de pe mosorul destinului națiunii.

Dacă avem minte să pricepem astfel de mesaje și destul umor față de așa omor politic, s-ar putea să mai avem vreo șansă de a ieși în câștig după atâta pagubă. Ca să vă descrețesc frunțile, vă spun că m-am gândit de vineri dimineață încoace dacă nu cumva niscaiva spiriduși cu chef de hârjoană și-or fi propus să bage frica în oasele românilor care ar mai avea chef de vot. Mesajul spiridușilor nu putea fi dat altfel decât pe înțelesul românului, care face haz de necaz și când trebuie, și când nu trebuie.

Că nu știu pe altul ca românul, în lumea asta largă, care să facă bășcălie de toate cele chiar și atunci când interesele i-ar cere-o să le ia în serios. Dacă nu vă place povestea cu spiridușii, nu-i bai. De fapt, marea mea bănuială este că la mijloc se află îngerii noștri păzitori, trimiși cu sarcini precise ca să ne scoată din belele. Sunt sigură că îngerii noștri păzitori au un umor fantastic, că altfel nu ne-ar putea suporta toate păcatele și prostovăniile.

Cred că s-au întrebuințat serios și de data aceasta ca să trezească națiunea din somnul rațiunii. Păi altfel cum explicați dvs., dacă nu ca pe o mare minune dintre cele prevestitoare, faptul că niște „oameni ai legii” și-au pus în practică abuzurile PREZENTULUI taman cu autocare pe care scria VIITORUL? Nu e tare? Vedeți dvs., fiecare tabără cu mesajele ei… electorale. Doar n-o să-mi spuneți că cineva, persoană importantă, n-a vrut să transmită un mesaj electoral printr-un astfel de transport halucinant al celor 200 de „martori” în fața instanței.

Care dintre mesaje vi se pare mai subtil și care mai explicit? Dincolo de absurdul oricărei situații pe care ne grăbim s-o condamnăm cu mânie proletară, sau să ne supunem ei în stilul românesc fatidic, există și explicații. Cauze, li se mai zice. Dacă refuzăm să le luăm în serios și nu ne găsim nicio vină, ignorând experiențele pe care le-am trăit în tumultul politic al ultimilor ani, am putea măcar să fim atenți la avertismentele celor mult mai experimentați decât noi într-ale votului democratic. Că poate așa o să înțelegem de ce ni se întâmplă ce ni se întâmplă atunci când ni se întâmplă.

Celebrul scriitor englez George Orwell a sintetizat într-o singură frază, devenită memorabilă, care este responsabilitatea votului democratic și ce calitate putem primi în VIITOR în funcție de felul în care ne exercităm acest drept în PREZENT: „Un popor care votează corupți, impostori, hoți și trădători nu este victimă! Este complice!”.

Sunteți invitații mei să alegeți ce calitate doriți să aveți după aceste alegeri prezidențiale. Să nu spuneți apoi că n-ați fost avertizați în fel și chip!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice
Ok, suntem în Schengen...


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale