Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



19.04.2014 08:20

Un Paște fericit și luminat!


A A

Hristos a înviat!

Hristos a înviat!

❚ Pastorală de Sfintele Sărbători de Paști: Învierea Domnului, izvor de iubire și comuniune sfântă ❚ Anul acesta, creștinii din toată lumea sărbătoresc Învierea Domnului în aceeași zi

 

† Nifon

din milostivirea lui Dumnezeu,

Mitropolit și Arhiepiscop al Târgoviștei

Iubitului nostru cler, cinului monahal și tuturor credincioșilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, har și pace de la Hristos cel înviat, iar de la noi, arhipăstorul vostru, părintească binecuvântare

 

Hristos a înviat!

“Ziua Învierii! Și să ne luminăm cu prăznuirea și unii pe alții să ne îmbrățișăm. Să zicem: fraților, și celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru Înviere”

 

sursa video: www.arhiepiscopiatargovistei.ro

 

Iubiții mei fii sufletești, slujitori ai altarelor străbune și binecredincioși creștini,

Cu aleasă bucurie în suflete, mergem în miez de noapte, la sfintele biserici, să primim “lumina lui Hristos, care luminează tuturor”. Ne veselim duhovnicește și cântăm împreună imnul de biruință asupra morții: “Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le!” Mare și sfântă este ziua aceasta, care este numită “praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor”, zi în care Mântuitorul Hristos a pecetluit, cu Învierea Sa cea de a treia zi, lucrarea Sa cea dumnezeiască.

 

Sfântul Pavel, marele apostol al neamurilor, fascinat de marea minune a Învierii, a scris, răspunzând scepticilor de totdeauna și de pretutindeni, în cuvinte de mare forță și expresivitate: “Dacă Hristos nu a înviat, atunci zadarnică este propovăduirea noastră, zadarnică e și credința voastră.” (I Cor. 15, 14). Dincolo, deci, de sublimul și unicitatea învățăturilor Mântuitorului Hristos și dincolo de faptele Sale minunate, divinitatea Fiului lui Dumnezeu trebuie zidită pe pietrele mormântului din care El S-a ridicat, ca nimeni altul dintre oameni. Istoria universală ne-a păstrat amintirea multor înțelepți, vestiți și astăzi prin frumusețea, deși trecătoare, a ideilor lor, dar, din moarte, nu S-a ridicat decât Hristos, pecetluind, astfel, cu nimbul divinității, atât învățătura, cât și faptele Sale săvârșite pentru mai binele omului. De aceea, spre slava Lui, de la un capăt la altul al lumii, din pietre care înfruntă veacurile, I sau înălțat locașuri de rugăciune, care sunt izvoare de viață, oaze de inspirație pentru modelarea sufletului omenesc după tiparele veșnice ale Evangheliilor, transmise în Duh Sfânt misionar de Biserica noastră Ortodoxă. Coborârea lui Iisus pe pământ dobândește sens profund și valoare religioasă numai dacă vedem în El pe Mântuitorul nostru, Cel ce a venit în lume pentru a fi “lumina lumii” (Ioan 9, 5), trimis de Dumnezeu “nu ca să osândească lumea, ci ca lumea să se mântuiască prin El” (Ioan 3, 17).

 

Învierea Domnului este revărsarea harului dumnezeiesc, în mod special, asupra oamenilor și garanția înnoirii vieții noastre, pentru că, prin trupul Domnului Cel înviat din morți, toate trupurile omenești sunt chemate la înnoire și la viață veșnică. Prin Hristos, firea omenească a primit înlăuntrul său puterea harului dumnezeiesc, care o îndreaptă, o întărește și o ridică spre a fi împreună cu El. Căci Domnul nu a luat trup omenesc, la Întruparea Sa, pentru că avea nevoie să poarte asupra Sa natura omenească pentru Sine, ci a făcut aceasta numai pentru noi, ca, în acest mod, să ne dea puterea harului și a dumnezeirii Sale, pentru a genera învierea noastră.

 

De aceea, noi creștinii considerăm Învierea ca o glorificare a vieții pe care trebuie să o trăim în sfințenie și în iubire față de Dumnezeu și față de oameni, urmând îndemnul Sfântului Apostol Pavel, care ne arată ce să facem ca să dobândim sfințenia vieții: “să îndepărtăm mânia și răutatea, care sunt chipul omului cel vechi, și să ne îmbrăcăm în omul cel nou, care se înnoiește prin faceri de bine, spre a ajunge la cunoaștere, după chipul lui Hristos. Să ne îmbrăcăm, deci, ca niște aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și iubiți, cu bunătate, cu smerenie, cu blândețe, îngăduindune unul pe altul și iertând unul altuia; iar peste toate acestea să ne înveșmântăm în dragoste, care este legătura desăvârșirii și pacea lui Dumnezeu.” (Coloseni 3, 8-15).

 

Dreptmăritori creștini,

Taina Sfintelor Paști este, de fapt, iubirea Sfintei Treimi, revărsată în umanitate prin Întruparea, Moartea și Învierea Fiului lui Dumnezeu, Hristos Domnul. De aceea, în această sfântă zi, trăim cu toții puterea unificatoare a Învierii lui Hristos și aceasta în ciuda faptului că suntem deosebiți unii de alții. Distanțele de timp și spațiu, de stare socială sau de rang, dispar în aceste clipe de relevanță dumnezeiască a Paștilor. Sfintele lăcașuri ale Bisericii noastre dreptmăritoare, de aici și de pretutindeni în lume, sunt împodobite prin prezența atât de numeroasă a celor ce vor să se împărtășească de bucuria și lumina Învierii. Chiar și cei care nu participă, în duminici și sărbători, la sfintele slujbe, care nu trăiesc în profunzime fiorul credinței, nu pot rămâne indiferenți față de taina acestei nopți pascale. Câteva clipe de prezență în atmosfera cea sfântă a Paștelui, primirea luminii de către fiecare, salutul de “Hristos a înviat! Adevărat a înviat!”, toate acestea picură în sufletele tuturor bucuria de a fi împreună, de a arăta iubire față de ceilalți, de a acorda unul altuia iertare, de a simți balsamul cântărilor pascale și de a ne putea privi față în față, cu mai multă bunăvoință și încredere reciprocă.

 

Lumina împrăștiată din lumânarea purtată cu sfială sfântă de fiecare, descoperă chipuri noi, priviri sincere, cu speranța că această lumină izvorăște în suflete sentimente de pace și iubire, fără de care nu pot exista unitatea și comuniunea. Nu există ceva mai sfânt în cer și mai necesar pe pământ decât unitatea și comuniunea. De aceea, Învierea lui Hristos este taina unității și comuniunii, ca rezultat minunat al iubirii dumnezeiești. Se cuvine a trăi și a învăța că această dumnezeiască iubire se cere continuată în viața noastră, prin credința în Dumnezeu și Biserica Sa dreptmăritoare, prin inimă curată, prin îngăduința față de aproapele și identitatea lui, prin responsabilitate și demnitate, în orice împrejurare. Starea aceasta de iubire frățească, izvorâtă din taina Învierii lui Hristos, trebuie prelungită și trăită în familie, față de oameni, în călătorii, în activitatea de zi cu zi, în toate împrejurările vieții.

 

Iubiți frați și surori în Domnul,

Să avem nădejdea sfântă că Dumnezeu Cel în Treime lăudat, în mâinile Căruia sufletul românesc s-a încredințat în vremuri de bucurie și de restriște, va călăuzi pașii noștri după voia Sa cea sfântă. Înveșmântați în haina credinței, în Hristos Cel înviat, fără de care românul n-a fost și nu poate fi el însuși în integritatea identității sale, să vestim unii altora bucuria Învierii și să împlinim, prin credință și iubire jertfelnică, lipsurile fraților noștri. În smerenie și spirit de iubire și iertare, să compătimim pe veleitarii înțelepți care tăgăduiesc valorile creștine apărate cu fidelitate de Biserică pentru zidirea spirituală a tinerei generații.

 

Avem îndatorirea, noi toți care mărturisim Învierea și care suntem hărăziți cu darul Duhului Sfânt în Biserica noastră străbună, să răscumpărăm, ca pe o șansă, binecuvântarea și timpul încercărilor de tot felul: criza economică și morală, dezbinarea în credință prin răstălmăcirea Cuvântului lui Dumnezeu, prin păcatul idolatriei, a egoismului exacerbat, a mândriei și atitudinii de distrugere cu orice preț a semenului. Datoria noastră este de a face din mărturisirea Învierii o predică vie, o afirmare a vieții în comuniune de dragoste și bucurie în Evanghelia Domnului Hristos. “Lărgiți-vă și voi inimile” (II Cor. 6, 13), scrie dumnezeiescul Apostol Pavel, ca în ele să cuprindem slăbiciunile și nevoile nu numai ale acelora care ne iubesc, ci și ale acelora care ne urăsc. Să folosim prilejul sărbătorii Învierii Domnului pentru a înlătura ceea ce ne separă și ne îndepărtează pe unii de alții. Să aducem în relațiile noastre cu semenii acele virtuți care să arate tuturor că viața trăită în Hristos reprezintă cea mai înaltă treaptă a existenței omenești.

 

Iubiți fii duhovnicești,

Anul acesta, creștinii din toată lumea, de toate confesiunile, sărbătoresc Învierea Domnului în aceeași zi. Ortodocși, catolici și protestanți, astăzi, în a 20-a zi a lunii aprilie, sărbătoresc Sfintele Paști. Ce prilej minunat pentru creștini să reflecteze mai adânc la Învățătorul și Mântuitorul lor, Care dorește să-i vadă uniți în dragoste, trăind în bună înțelegere, ajutorându-se unii pe alții pentru înfrumusețarea vieții. Este un prilej de a reflecta asupra adevărului de credință, păstrat cu sfințenie de Sfânta noastră Ortodoxie de-a lungul veacurilor, inspirând și celorlalți creș- tini dorul de unitate și comuniune, în adevăr și iubire.

 

Aș dori, de asemenea, să amintesc tuturor că anul acesta este dedicat, de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre, comemorării omagiale a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, cu cei patru fii ai săi și sfetnicul său credincios, la trei veacuri de la jertfa lor plină de iubire de Dumnezeu, Biserică și neam. Noi toți, clerici și credincioși din Arhiepiscopia Târgoviștei, trăim cu emoție amintirea lor, pentru că suntem moștenitori ai faimoasei lor opere spirituale și culturale: nenumărate biserici ctitorite sau rectitorite de el sau de boierii săi, dintre care cele mai cunoscute sunt la Potlogi și Doicești, palatele domnești de la Târgoviște și Potlogi, numeroasele volume editate aici, în tiparnița târgovișteană sub îndrumarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

 

Pentru a cinsti, așa cum se cuvine, memoria lui sfântă, vom organiza un pelerinaj cu moaștele Sfântului Voievod, aduse de la București, la ctitoria sa voievodală de la Potlogi, formată din renumita sa biserică, pe care o vom sfinți în luna iunie a acestui an, după ce a fost restaurată și înfrumusețată alături de impunătorul său palat domnesc. Vom avea astfel prilejul, în acest an, să omagiem pe martirii brâncoveni și să ne împărtă șim de jertfa exemplară a acestui voievod, animat de credința strămoșească și promotor al unei adevărate civilizații ortodoxe românești.

Împărtășindu-vă aceste gânduri, vă îmbrățișez pe toți, preoți și credincioși, întru slava Sfintei Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos și vă binecuvintez în această luminată zi pentru a spori mereu în credință, speranță și iubire. Hristos a înviat!

Al vostru arhipăstor și părinte rugător neîncetat pentru bucuria, sănătatea și pacea voastră a tuturor,

† Nifon Arhiepiscop și Mitropolit

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Modernizare și reabilitare extensivă în școli și licee
ÎPS Nifon, întâlnire cu noua conducere UVT
Polițiștii, în dialog cu școlarii
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Scandalagii reținuți de polițiști
Mobilier modern în 31 de școli și grădinițe din Târgoviște
Eveniment cultural sensibil la Biblioteca Garnizoanei Târgoviște
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Au debutat lucrările pentru modernizarea DJ 720 A
Amenzi de 362.000 lei și 70 de tone de deșeuri confiscate în cadrul unei acțiuni fulger a Gărzii Naționale de Mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale