Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.04.2015 00:19

Editorial


A A

Vendetă cu repetiție la Teatrul "Tony Bulandra"?

Vendetă cu repetiție la Teatrul

TEODOR VASILIU


În timp ce eu mă îndeletniceam cu catrenoloage pentru morții după funcții și parale publice și mă gândeam să inaugurez cu ei un cimitir vesel în Târgoviștea asta tristă, unii băteau clopotele pentru exterminarea ultimei redute a culturii profesioniste.

După cum bine se știe, Filarmonica „Muntenia” din Târgoviște a fost îngropată de vie și-n plin succes de Florin Popescu, supranumit Nașul și baronul găinar, iar teatrul „Tony Bulandra” a fost și el pus pe-același dric și ținut câțiva ani în moarte clinică. Filarmonica a rămas moartă și-ngropată fiindcă, din păcate, „cultura” lui Popescu a fost molipsitoare și pentru alții. Teatrul „Tony Bulandra” am reușit să-l reanimez, cu chiu cu vai, după lungi dezbateri și cu liberalii, dar și cu pesediștii aflați atunci mână-n mână în USL-ul cel atotputernic. Ai fi zis c-o resuscitam pe mama, așa de tare m-am întrebuințat ca să rămână în viață măcar o instituție profesionistă de cultură la Târgoviște.

Acu’ aud că și asta trage iar să moară, fiindcă unii i-au pus gând rău, din nou, ctitorului acestui teatru, regizorul și directorul Mihai Constantin Ranin. Nu c-aș fi avocatul lui, fiindcă în paranteză fie spus, e-n stare să se apere și singur. Și-apoi s-ar putea, ca în situația în care mă aflu, să-i fac mai mult rău decât bine transferându-i toți dușmanii mei. Pe de altă parte, nici ai lui nu-s puțini și, de dragul culturii profesioniste la Târgoviște, m-am pricopsit și eu cu ei. Trebuie însă, mai degrabă decât orice, să-i transmit tânărului primar interimar, Cristian Stan, pe care îl apreciez și-l știu drept om serios și echilibrat, că-n lumea asta a teatrului profesionist, umblă și unii profitori după teatre gata făcute. E bine să se știe și să nu se uite că TTB a fost făcut în vremea PSD, când eu eram consilier municipal. În calitate de președinte al comisiei pentru primul concurs de ocupare a postului de director al teatrului târgoviștean, m-am luptat ca acesta să aibă o conducere profesionistă și am considerat că între regizorul MC Ranin și doi artiști amatori aveam datoria să-l susțin pe singurul profesionist, care pe deasupra mai este și târgoviștean. Pentru gura de Târgoviște, fac precizarea că înainte de concurs nu-l cunoșteam personal pe regizorul Ranin.

După șapte ani de succese remarcabile, consemnate în toată presa națională și de specialitate, acesta a fost executat politic de puterea PDL-isto-stalinistă. Și-n locul lui MC Ranin, care ctitorise TTB, a fost întronat un neica nimeni, păpușar politic, și-apoi o subingineră propulsată tot politic de la secretariatul din primărie la directoratul de teatru. A fost ceva greu de suportat pentru orice om de bun simț!

După alegerile din 2012, am reușit să-l conving pe regizorul MC Ranin să se întoarcă din bejanie și să dea din nou concurs în 2013 pentru funcția de director al teatrului pe care îl lăsase în 2010 ca pe o bijuterie și ajunsese pe mâna PDL-ului ca un gablonț coclit.

Cel care contribuise decisiv în trecut la alungarea din teatru a lui MC Ranin a fost nimeni altul decât regizorul Victor Ioan Frunză, un fost colaborator al teatrului târgoviștean, generos răsplătit pentru montările făcute împreună cu soția sa. Dar omul a vrut mai mult de atât… În paranteză fie spus, regizorul Victor Frunză m-a vizitat acasă împreună cu actorul George Corneanu, spunându-mi că dorește să devină director artistic la TTB. Pe atunci eram președintele Consiliului de Administrație al teatrului. Nu l-am sprijinit în niciun fel întrucât nu am considerat oportună la acea dată înființarea acelei funcții. Apoi, în mod suspect, cineva l-a adus în comisia de evaluare a directorului MC Ranin.

Cum la prima evaluare, în primăvara anului 2010, consider că Frunză s-a răzbunat pe directorul MC Ranin notându-l cu 1,85 și contribuind astfel la distrugerea ulterioară a teatrului târgoviștean, am toate motivele din lume, fiind unul dintre fondatorii acestui teatru, să solicit public primarului Cristi Stan să nu îngăduie un nou abuz și o vendetă… cu repetiție la Teatrul „Tony Bulandra”! Spun asta pentru că tocmai am aflat că cineva l-a propus din nou pe Frunză pentru comisia de evaluare a directorului MC Ranin. Asta nu trebuie lăsat să se întâmple din nou, cu atât mai mult cu cât Frunză mi-a dovedit în 2010 câtă legislație și cât management de teatru cunoaște, ca să nu mai vorbim despre buna sa credință. Îmi permit să propun public câteva nume care merită cu prisosință să facă parte dintr-o comisie de evaluare a unui regizor și director de teatru de talia profesionistului MC Ranin: Ion Caramitru - directorul Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București și președinte UNITER, George Mihăiță - directorul Teatrului de Comedie din București, Adrian Ioan Titieni - rectorul UNATC, Maia Morgenstern - directorul Teatrului Evreiesc de stat din București, marele actor Florin Zamfirescu - prof. la UNATC.

Și mai pot propune încă astfel de nume prestigioase ale teatrului românesc care sunt sigur că nu se pretează la execuții politice. Fac acest demers pentru a salva teatrul târgoviștean de unii care, în inconștiența lor, nu au habar cât de greu se construiește o instituție profesionistă de cultură și cât de ușor se poate distruge.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale