Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.10.2015 00:16

"Scenariul" se repetă an de an în Dâmbovița, într-unul dintre cele mai mari bazine legumicole din țară


A A

Varza de Lungulețu, la preț de nimic

Varza de Lungulețu, la preț de nimic
De ani întregi se chinuie, însă fermierii de la Lungulețu nu se încumetă nici să renunțe la singura cultură care le asigură venitul, nici să se "înhame" la asociații

❚ Cine are noroc să ajungă cu varza în piețe o vinde cu 1,50 lei/kg, însă direct de la producător, prețul coboară drastic și se vinde cu 30-40 bani/kg, cei care câștigă cu adevărat din această a doua variantă fiind samsarii ❚ Culmea este că țăranii asta știu și asta fac, nu au cum să renunțe la singura îndeletnicire care le asigură un venit ❚ Deși au ajuns la concluzia că doar uniți într-o asociație ar avea cum să impună prețul și condițiile, de la zis la făcut e cale lungă

CORVIN DUMITRICĂ


Țăranii din comuna Lungulețu, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din țară, se tem că anul acesta nu își vor mai recupera nici măcar investiția făcută în cultura de varză. Legumicultorii spun că vând varza cu un preț foarte mic, deși cheltuielile făcute de-a lungul anului au fost foarte mari.

Cine are noroc să ajungă cu varza în piețe o vinde cu 1,50 lei/kg, însă direct de la producător, prețul coboară drastic și se vinde cu 30-40 bani/kg, iar cei care câștigă cu adevărat din această a doua variantă sunt samsarii.

Culmea este că „scenariul” se repetă an de an, însă țăranii asta știu și asta fac, nu au cum să renunțe la singura îndeletnicire care le asigură un venit:

􀁺 „Muncim degeaba, nu câștigam mai nimic. Am cheltuit foarte mult și nu scoatem nici jumătate, fără să mai adăugăm munca noastră. A fost și un an secetos, a trebuit să irigăm și așa a fost un cost suplimentar”.

􀁺 „Nu se merită. Da așa ne-am obișnuit, să cultivăm pe fiecare an. Este o comună cu tradiție în cultivarea de varză, dar cred că foarte mulți o să renunțe pentru că sunt cheltuieli foarte mari, iar prețul la angro e foarte mic”.

􀁺 „Stăm zile întregi aici, cu tone de varză, în speranța că vine cineva să o cumpere. De cumpărat o cumpără, dar la un preț foarte mic. Suntem nevoiți să o dăm așa, cum vor ei. Este foarte greu. Am cheltuit foarte mult și nu ne alegem cu nimic. Câștigă alții pe munca noastră”.

􀁺 „Varză avem și e de calitate foarte bună. Păcat că nu e plătită. O vindem aici cu 30-40 bani/kg, iar în piață am văzut că ajunge cu 1,4-1,5/kg. ªi atunci cine câștiga? Noi? În niciun caz”.

Acestea sunt concluziile amare ale fermierilor dâmbovițeni, învățați cu munca și neștiind încotro s-o ia pentru câștiguri mai mari. După ani întregi de chin, ei au ajuns la concluzia că doar înființarea unor asociații i-ar ajuta, însă e ușor de zis din gură, de la teorie la practică e cale lungă. Doar în asociații s-ar putea stabili un preț de plecare pentru marfă, iar ei ar fi câștigați.

Dacă lucrurile nu se vor schimba, și cel mai probabil nu se vor schimba, legumicultorii spun că foarte mulți vor renunța la cultura de varză și se vor orienta spre altele ceva mai profitabile.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de Danyelll la 29.10.2016 14:54

Sa stea cu varza pe câmp sau sa nu mai cultive!Eu dacă mă duc sa îmi vândă un sac,cere ca la piață așa ca sa nu mai latre aiurea ca nu îi mai crede nimeni! !!Sa nu se mai dea loviți ca dacă nu le ieșea, nu mai cultivau!


Trimis de Daniel la 29.10.2016 14:51

Sa stea cu varza pe câmp sau sa nu mai cultive!Eu dacă mă duc sa îmi vândă un sac,cere ca la piață așa ca sa nu mai latre aiurea ca nu îi mai crede nimeni! !!Sa nu se mai dea loviți ca dacă nu le ieșea, nu mai cultivau!


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Străzile din satul Suduleni au fost modernizate
Proiectul de asfaltare pentru reabilitarea infrastructurii rutiere
Schimbări climatice afectează vegetația în sudul județului Dâmbovița
Impozite pentru înfrumusețare și întreținere corporală
Amenzi usturătoare pentru deșeuri reciclabile
327 de locuri de muncă disponibile
Investițiile în comuna Raciu prind contur
Șofer-pericol public, arestat preventiv 30 de zile
Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști
422 de sancțiuni contravenționale, aplicate de polițiști


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale