Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro27.09.2022 00:13

Poșta redacției. De Ziua comunei Vârfuri, un nonagenar (re)lansează...


A A

"Vârfuri, Pagini de istorie. File de monografie"


Nicolae Posta


În programul sărbătoririi Zilei comunei Vârfuri, frumoasa și întinsa localitate din Subcarpații dâmbovițeni, prima manifestare culturală, dar cu un puternic mesaj simbolic, a fost relansarea/reeditarea unei cărți cu pagini pline de istorie, cu figuri de oameni și documente din veacurile trecute.

Este vorba de cartea „Vârfuri, Pagini de istorie.File de monografie” scrisă de nonagenarul Vasile Brezeanu, „nea Puiu”, cum este cunoscut de oamenii comunei. Născut în anul 1931, în satul Șuvița din comuna Vârfuri, nea Puiu a fost, încă din copilărie, un spirit activ, un tânăr care s-a implicat în multe din activitățile administrative, dar și culturale, educative ale acestei localități. Ca profesie, a lucrat în domeniul economic-contabil la multe unități ale industriei locale dâmbovițene. La anii senectuții, la propriile documente strânse în timp, adaugă informații preluate de la bătrânii satului, de la autoritățile locale, dar intră și în arhivele județene sau naționale. Editează în 2012 o primă carte („Comuna Vârfuri, File de monografie”), iar după ani buni de cercetare asiduă reușește să scoată, în 2011, o nouă ediție („Istoria comunei Vârfuri”). La lansarea din data de 25 septembrie 2022, autorul a avut girul Consiliului local, dar și ajutorul logistic al Primarului comunei, profesorul Răzvan Bănaru. În sala Căminului cultural, unul din fiii autorului (Conf. univ. dr. Iulian Brezeanu) a amenajat o frumoasă și interesantă expoziție cu imagini de epocă, imagini existente și în cărțile menționate. Expoziția a captat atenția multor persoane, tineri sau vârstnici, prezente la lansarea cărții. Au fost prezente peste 50 de persoane, care au ascultat cu mare atenție informații despre structura cărților, dar au și intervenit cu completări sau aprecieri. Normal, cei care au dorit, au primit și un autograf din partea autorului. De menționat că domnul Brezeanu este și autorul unei cărți extrem de interesante, foarte bine documentată, legată de viața și activitatea unei mari personalități dâmbovițene, Stan Rizescu.

De asemenea, fiind pasionat și de istoria locală, de eroii locali, a publicat și “jurnalul de front” al unui concetățean de-al lui, Stan Pascu. În același context, menționăm că celălalt fiu al dumnealui, artistul plastic Liviu Brezeanu, a restaurat, acum 2-3 ani,  vechiul Monument al eroilor, construit în anul 1923 de italianul De Simon, fiul pietrarului care a construit Biserica din centrul comunei.

La o întrebare retorică a domnului Vasile Brezeanu („Se mai poate salva satul românesc?”), opiniile au fost împărțite, ca de obicei. Dar, prezența în sală a Primarului, a reprezentanților bisericii, a reprezentanților școlii, aduc o speranță pentru această frumoasă așezare. Iar bunele exemple din alte multe localități județene pot fi repere importante.

Ziua comunei Vârfuri a continuat cu celelalte evenimente artistice anunțate în programul manifestării.

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Ziua Sfinxului
Vernisajul și premierea câștigătorilor Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”
A.S.C.O.R. are un nou consiliu director
Despre bogăție și mântuire
Combaterea traficului de persoane, în vizorul polițiștilor
Eveniment special pentru Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu”
Vernisajul expoziției „Corina Chiriac. Istoriile unei mari artiste”
Marș de protest împotriva violenței în familie
„Starea de bine ca politică de management”
Un gând pios și plin de recunoștință pentru Maica Domnului


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

De la Marea Unire la Marea Dezbinare

Îndeobște, la Ziua Națională se scriu editoriale festive, se pune în valoare semnificația acestui eveniment cu rezonanță profundă în istoria neamului, se exaltă eroismul celor ce s-au jertfit pe Altarul Patriei pentru Independență, libertate și suveranitatea națiunii și așa mai departe pe aceeași coardă encomiastă.

Și, într-adevăr, dacă este a ne... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale