Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



18.01.2017 00:25

Dâmbovițeni în criză de combustibil solid pentru foc


A A

Valul de ger a... ars stocurile de lemne

Valul de ger a... ars stocurile de lemne
Pe de o parte, preþul lemnului a crescut semnificativ, pe de altă parte veniturile mici nu le permit multor dâmbovițeni să mai cumpere lemne pentru foc

❚ Iarna grea si temperaturile extreme din ultima perioadă au făcut ca stocurile de lemne din gospodării să scadă văzând cu ochii ❚ În mare parte bătrâni și cu venituri mici, cei care nu au reușit să investească în centrale termice proprii sau nu au racordare la gaze și încă mai fac focul în sobe se văd nevoiți să economisească drastic lemnele ❚ Aflați în mijlocul iernii și cu magaziile aproape goale, dâmbovițenii au găsit câteva soluții de economisire: fac focul la program sau toată familia se reunește în două camere, doar acestea încălzite ❚ Potrivit legislației în vigoare, dâmbovițenii cu nevoi speciale și cu nivel scăzut de venituri pe membru de familie beneficiază de ajutor pentru plata încălzirii pe o perioadă de cinci luni, noiembrie 2016 - martie 2017, valoarea acestuia fiind plafonată până la 615 lei pe membru de familie

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Temperaturile scăzute din ultima perioadă au făcut ca stocurile de lemne din gospodării să scadă foarte mult. În mare parte bătrâni și cu venituri mici, cei care nu au reușit să investească în centrale termice proprii sau nu au racordare la gaze și încă mai fac focul în sobe se văd nevoiți să economisească drastic lemnele, întrucât magaziile sunt aproape goale.

Soluții de economisire și supraviețuire

În ultima perioadă prețul lemnului a crescut semnificativ, iar veniturile mici nu le permit multor dâmbovițeni să mai cumpere lemne pentru foc. 􀁺 „Am avut lemne, dar a fost ger și am ars foarte multe. Mai avem, dar nu suficiente încât să ne ajungă până în primăvară.” 􀁺 „Lemnele se găsesc din ce în ce mai greu și sunt foarte scumpe. Veniturile noastre nu sunt mari și ne este greu să cumpărăm lemne în cantități mari. Ne descurcăm cum putem. Mai economisim, mai cumpăram în timpul iernii, dar ne descurcăm greu.” 􀁺 „Pensia mea este de 450 lei. Vă spun sincer că nu știu ce să fac cu ei mai înainte. Nu cheltuim numai pe lemne. Trebuie să plătim și curent și apa, medicamente. De lemne ne mai rămân puțini bani. O să încercăm să nu mai facem foc tot timpul și să facem la program. Problema este că acum este foarte frig și nu putem să stăm fără foc în sobă.” Pentru a economisi lemnele, foarte multe familii nu mai fac focul în toată casa și au adus câte două paturi într-o cameră unde să se poată strânge sau să poată dormi toți membrii familiei. Ei ne-au spus că aceasta este o soluție de moment pe perioada de iarnă, astfel să poată trece de sezonul rece cu costuri cât mai mici la încălzire.

Se poate beneficia de ajutoare de încălzire și pentru combustibil solid

Vă reamintim că, potrivit legislației în vigoare, dâmbovițenii cu nevoi speciale și cu nivel scăzut de venituri pe membru de familie beneficiază de ajutor pentru plata încălzirii pe o perioadă de cinci luni: noiembrie 2016 - martie 2017. Compensările la plata pentru încălzire se acordă fie pentru combustibil solid și petrolier, fie pentru gaze naturale sau energie electrică, banii venind de la Agenția Națională de Prestații Sociale, în baza tabelelor întocmite de primării și a centralizării Agenției dâmbovițene de Prestații Sociale. Cererea și documentele doveditoare pot fi depuse oricând în perioada sezonului rece, dar, potrivit legislației, ajutorul se va primi începând cu luna depunerii cererii. Valoarea ajutoarelor este plafonată, în funcție de veniturile realizate, până la 615 lei pe membru de familie.

Sezonul rece a început oficial la 1 noiembrie 2016 și se va încheia la 31 martie 2017. Orice modificare ce intervine în familia beneficiară de ajutor de încălzire, din punct de vedere al venitului, stare locativă sau în componența familiei trebuie anunțată la primăria de domiciliu în 5 zile lucrătoare. Pentru beneficiarii Legii 416 privind venitul minim garantat, plățile pentru încălzirea locuinței sunt făcute de către primăriile de domiciliu pe toată perioada de cinci luni a sezonului rece, într-o singură tranșă, cuantumul acordat pentru cei ce depun actele în termen (până la 20 noiembrie 2016) este în sumă de 290 de lei, adică 58 de lei pentru fiecare lună din sezon. La nivelul județului Dâmbovița, s-au înregistrat în iarna 2015/2016 peste 9.500 de solicitări de ajutor de încălzire pe combustibili solizi sau petrolieri.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Rata șomajului: 2,79 %
Campania cererilor unice pentru subvențiile APIA
217 locuri de muncă ofertate de agenții economici
Ateliere de lucru organizate de Agenția Antidrog Dâmbovița
Biblioteca Județeană "Ion Heliade Rădulescu", din ce în ce mai populară
Agricultura a contribuit cu 7% la economia județului Dâmbovița în 2022
Mobilizare pentru "Ora Pământului" la Titu
„Donarea... nu este o tranzacție”
"Clasa politică este depășită total din toate punctele de vedere"
Dispensar Uman nou-nouț la Niculești


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale