Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



09.08.2019 00:19

Editorial


A A

Urare, la Praznicul Sfântului Ierarh Nifon

Urare, la Praznicul Sfântului Ierarh Nifon

GEORGE COANDĂ


Duminică, 11 august, întreaga suflare ortodoxă română îl va prăznui pe Sf. Ierarh Nifon, Patriarh al Constantinopolului și mare Mitropolit al țării Românești. Cu acest prilej, la Catedrala Mitropolitană din fosta glorioasă Cetate de Scaun a țării Românești, mii de credincioși din eparhia arhiepiscopală a Târgoviștei vor aduce închinare recunoscătoare Sfântului Ierarh. Dar, tot cu caldă prețuire și recunoștință, este bine a ne aduce aminte că este și sfânta onomastică a infatigabilului și harnicului întru inubliabile ctitoriri, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, Nifon Mihăiță, reputat exarh patriarhal, de a cărui recunoscută acțiune diplomatică se leagă de câțiva ani buni încoace relațiile internaționale ale Bisericii Ortodoxe Române. Este demn de a fi reținut faptul că, la finele acestui an, se vor împlini două decenii de la întronizarea sa în înalta demnitate eclezială de Arhiepiscop al Târgoviștei, două decenii în care nobilele sale strădanii au redat strălucirea renascentistă de ordinioară a acestei Cetăți Eterne a romanității care este Târgoviștea. Prin această nobilă strădanie, despre care vom aminti pe larg în luna decembrie, când se vor împlini, în clepsidra istoriei, cele două decenii de eclatantă arhipăstorire a Arhiepiscopului și Mitropolitului Nifon, Târgoviștea a fost reașezată cultural și eclezial acolo undei este, pe drept cuvânt, locul în destinul neamului românesc, adică un loc princeps. Astfel că, acest mare chiriarh este, prin opera sa ctitoritoare, un continuator – legatar al moștenirii acelor iluștri mitropoliți ai țării Românești care au păstorit din capitala de la Târgoviște și care, sub sceptrul glorios al lui Mihai Viteazul, a devenit întâia capitală ortodoxă unionistă a românilor. Acum, la praznicul Sf. Ierarh Nifon, credincioșii din eparhia voievodală a Târgoviștei, lor alăturându- se și „Jurnal de Dâmbovița”, îi urează Arhiepiscopului și Mitropolitului nostru, MULțI ANI întru îndelungată și bogată arhipăstorire, binecuvântat de Lumina miruitoare a lui Dumnezeu.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale