Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



30.09.2019 00:19


A A

Universitatea "Valahia": Crescat! Floreat!

Universitatea

GEORGE COANDĂ


Astăzi amfiteatrul și sălile de curs ale învățământului superior din întreaga țară își deschid porțile. După tradiție în prag de octombrie. Și la trei decenii de la ceea ce încă numim „revoluția română din 1989”, harta universitară a României este bogat ilustrată de Alma Mater, mai mari, mai mici, unele performante, altele rătăcind în căutarea de prestigiu – târâș – grăpiș, însă -, din păcate extrem de puțin. Reținute de topurile universal recunoscute. Ce s-ar putea aduce drept argument cum că puzderia asta de instituții de învățământ superior exprimă starea de democrație a unei țări, că ar fi o necesitate relevând gradul de civilizație a unei națiuni. Așa o fi, nu intru acum într-un polemos. Ceea ce știu perfect de bine la acest început de an, în învățământul superior românesc este că Universitatea „Valahia”, iată că cel mai frumos nume, de țară adică, am mai apreciat cândva acest fapt - , și iartămi- se, n-o spun ca unul din fondatorii ei, și care i-a scris cea dintâi istorie, sa impus, la cei 27 de ani de existență, cu autoritate în constelația universitară a spațiului formativ academic al României. Iar, datorită noului și modernului campus, oferă acum imaginea impresionantă a unei cetăți universitare. Și nu numai prin această imagine, dar și prin excelentul management rectoral și decanal. Căci, de la marele rector întemeietor, Florea Oprea, ajuns la o vârstă venerabilă, trecând apoi prin gestiunea rectorului Ion Cucui și, actualmente, la actualul și dinamicul rector, Călin Oros, Universitatea „Valahia” și-a înscris în palmares succese remarcabile, succese care, asemenea unui magnet magic, atrag, an de an, absolvenți de liceu din întreg arealul românesc de la Carpați la Nistru. Și, tot ca un vector de succes, stau mărturie numeroasele și fiabilele colaborări și parteneriate cu universități de pe numeroase meridiane academice ale planetei. Preluând peste timp moștenirea strălucită a primei forme de învățământ superior din țara Românească, Schola graeca et latina din Târgoviștea voievodală, Universitatea „Valahia” onorează această moștenire, îmbunătățindu-și, totodată, prezentul pentru a-și garanta viitorul. Și apelând la comparații, fără umbră de exagerare, Târgoviștea poate fi privită ca un Heidelberg, ca o Salamanca sau ca un Orleans universitar românesc. Și mai este ceva foarte important de pus în valoare, după revoluție, alături de Arhiepiscopie, este cel mai eclatant câștig, pe ductul evoluției, al Târgoviștei, care poate fi un simbol înalt semnificativ în herbul său contemporan. Se cuvine, așadar, la început de an, o urare: UNIVERSITATEA „VALAHIA”: VIVAT! CRESCAT! FLOREAT!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale