Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro17.11.2021 00:18

Ieri, la 76 de ani de la fondare,


A A

UNESCO, aniversat prin vizite online la Muzeul „Casa Romanței”

UNESCO, aniversat prin vizite online la Muzeul „Casa Romanței”

*Seria vizitelor online, prin care Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a reușit să spargă barierele restricțiilor impuse de pandemie, continuă astfel, reunind prin romanță cele două cetăți istorice, Alba-Iulia și Târgoviște

 

Ieri, s-au împlinit 76 de ani de la fondarea Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), organism internațional ce are în vedere construirea de rețele între națiuni pentru educație, solidaritate, înțelegere interculturală, cooperare științifică și protejarea libertății de exprimare. Cu acest prilej, la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, care funcționează sub patronajul Federației Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO din Europa și America de Nord (FEACU), a avut loc o vizită online a elevilor clasei de muzică a IX-a A, de la Liceul de Muzică și Arte Plastice „Regina Maria” din Alba-Iulia.

Sub îndrumarea doamnelor profesoare Diana Vasiu și, respectiv, Georgeta Plută, laureată a Festivalului Național „Crizantema de aur” și îndrăgită interpretă de romanțe, tinerii au fost purtați prin minunata istorie a acestui gen muzical de patrimoniu, a cărui contribuție formidabilă în propășirea culturii naționale, formarea limbii literare române moderne și menținerea spiritului unionist este bogat ilustrată în colecțiile acestui spațiu muzeal unic în România. Seria vizitelor online, prin care Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a reușit să spargă barierele restricțiilor impuse de pandemie, continuă astfel, reunind prin romanță cele două cetăți istorice, Alba-Iulia și Târgoviște.

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, secție care aparține de Complexul Național Muzeal  Curtea Domnească Târgoviște, în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița, constituie unul dintre cele mai remarcabile argumente pentru promovarea, pe plan național și internațional, a Romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, spre includerea ei în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Patronajul acordat Muzeului „Casa Romanței” de către FEACU reprezintă, totodată, o expresie și o garanție a interesului major pentru demersul oficial pe care Centrul Cultural pentru UNESCO “Cetatea Romanței” Târgoviște (membru al Federației Naționale FRACCU – UNESCO) l-a inițiat la Ministerul Culturii, împreună cu Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Local Târgoviște și Comisia Națională a României pentru UNESCO, în vederea includerii Romanței în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Victor MunteanComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Universitatea „Valahia” își menține calificativul „Grad de încredere ridicat”
Bogăție și mântuire!
36 de ani de la hirotonia întru arhiereu a IPS Nifon
Premierea concursului școlar eparhial dedicat Sfântului Voievod Neagoe Basarab
Unitățile de învățământ din Târgoviște au autorizație de incendiu
Atelier de Romanțe la Universitatea "Ovidius" din Constanța
Conferințele pastoral-misionare clericale
„Dăruiește viață cărții tale”
Primele filme la Cinematograful Independența, în decembrie
Zilele Bibliotecii în Dâmbovița
Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

În ziua Marii Uniri, mai dezuniți ca oricând!

Orice ar spune unii, și fac vorbire despre „patrioții de serviciu”, sau mai exact, de „optimiștii păguboși”, sentimentul public covârșitor este că (și  sondajele o spun fără nici o îndoială) „țara merge într-o direcție greșită” și că „războiul româno-român” pare a nu se mai sfârși. Nu mai suntem „uniți în cuget și simțiri”, ca în acele ore astrale... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale