Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



18.10.2017 00:19


A A

Un imn înveșmântat în marama Dorului

Un imn înveșmântat în marama Dorului

GEORGE COANDĂ


Haideți, stimați cititori, să uităm pentru câteva zile absurdul zbucium politic din plaiul mioritic, să uităm de acei politicieni năuci al căror război, uneori halucinant, a distrus și continuă să distrugă România, care ar fi cu siguranță mai fericită fără acei pierde-vară, de fapt, pierde-țară. Să-i uităm ca și cum n-ar exista, și vă propun o terapie muzicală cu discret parfum de crizantemă, că de terapiile de șoc economice și sociale care de 28 de ani ne ridică, până aproape de infarct, suntem sătui până peste poate, și să ne lăsăm până sâmbătă alinați sufletește de caldele și tandrele sonorități ale marelui festival de romanțe. De bună seamă că în ziua debutului celei a 50-a ediții a „Crizantemei de Aur”, adică mâine, vom publica un editorial remember, dar până atunci însă, în cel de astăzi vă dezvălui un secret, pentru mulți un secret, chiar dacă în zilele noastre, în aparență, datorită atoateștiutorului Internet credem că lumea nu mai are taine. Și totuși… Iată, de pildă, impresionantul nostru imn național „Deșteaptă-te române” își are izvorul sonoritățiilor într-un cântec de dor și într-o priceasnă. Este, deci, o adâncă împletire între pământesc și divin, între melancolia inimii și starea de îndumnezeire, iar primele versuri, închinate iubirii, au fost scrise de un ilustru poet târgoviștean, întemeietor, împreună cu concetățenii săi Ion Heliade Rădulescu și Vasile Cârlova, al limbii literare române moderne, și l-am numit pe Grigore Alexandrescu. Și s-a cântat ca o romanță. Apoi, această prelucrare pe un melos venit din străfundurile sufletești ale neamului românesc, măiestru brodată de meșterul la vorbe cu tâlc și la cântece doinite Anton Pann, atât de mult l-a impresionat pe poetul patriot din meleagul dulcelui Ardeal, Andrei Mureșanu, care cu revoltă în suflet scrisese cu patetică dăruire celebrele versuri ale poemului „Deșteaptă-te române”, intitulate inițial „Un răsunet”, încât acesta le-a îngemănat în ceea ce urma să devină imnul nostru național. Un răsunet deșteptător întru renaștere și dăinuire a neamului românesc, a Patriei Mamă. Și, astfel, imnul românilor, cântat cu alean și speranță în momentele cruciale ale istoriei noastre moderne și contemporane – Revoluția din 1948, Unirea de la 1859, Războiul de Independență din 1877-1878, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 și iarăși la o revoluție, din 1989 – cu o emoționantă întrepătrundere de romanță-doină și de priceasnă – ne însoțește destinul ca o binecuvântare – ursitoare în redeșteptările/renașterile neamului în petrecerea vremurilor și a vremuirilor. Cântându-l mereu, ne vom simți cuprinși de inefabila maramă a Dorului.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale