Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



17.10.2018 00:21

La Pietroșița,


A A

Un festival gata să dispară

Un festival gata să dispară

GEORGE COANDĂ

 


 

La Pietroșița, într-o ambianță emoționantă și sub auspiciile unei zile splendide de toamnă, a avut loc ediția a XV-a a unei manifestări culturale într-un anume fel sui generis. Este vorba despre Festivalul Toamna literară pietroșițeană „Mircea Horia Simionescu”, care, pe 13 octombrie a.c., s-ar putea să-și fi încheiat istoria de două decenii, dacă nu se vor găsi niște pasionați preluatori de ștafetă.

Cei ce i-au fost, până la această dată, infatigabili și inspirați organizatori, savantul Radu Negoescu, fiu al Pietroșiței, președinte al Festivalului, un adevărat „homo faber“ și poetul Constantin Voicu, director artistic – și-au anunțat retragerea. Trebuie spus că această ediție jubiliară s-a desfășurat în mixaj cu Ziua Pietroșiței culturale și spirituale „Preot Gheorghe Simionescu”, ediția a XX-a (N.B. Primăria și Consiliul Local Pietroșița, din ce pricini nu am putut afla, au refuzat să se implice în organizarea celor două evenimente. Meritul exclusiv a revenit, în organizare, Fundației Renașterea Pietroșiței – Ruralia. Merită sincere felicitări!). Să amintim momentele care au ilustrat acest dublu eveniment: ● Dimineața. La Monumentul Eroilor, participanții au depus o coroană de flori, p.c. preoții Eugen Popescu și Octavian Bunea oficiind un Te Deum. Apoi s-a dezvelit, in memoriam, o placă comemorativă, la casa în care a locuit poetul Ion Enescu – Pietroșița. ● După prânz. La Muzeul Etnografic „Dumitru Ulieru”, în auditoriumul „Mircea Horia Simionescu”, moderator fiind președintele festivalului și directorul artistic, Radu Negoescu și, respectiv, Constantin Voicu, am consemnat: grupul coral „Allegrino” al școlii „Diaconu Coresi”, condus de prof. Octavian Pleșa, a intonat Imnul de Stat și cântul bisericesc „Cu noi este Dumnezeu”; „Deschiderea lirică” (muzical poetic) susținută de eleva Diana Chițescu și grupul „Cununița” al școlii „Sf. Nicolae” din Pietroșița; studenta Alexandra Olic, laureată Juventus Pietrositentis și oamenii de cultură Gheorghe Sărac, George Coandă și Constantin Voicu au pus în evidență semnificația crucială a Actului istoric de acum un secol – Făurirea României Mari; p.c. părinte paroh Eugen Popescu, etnologul Ion Bratu și prof.univ.dr. Radu Negoescu au fost hagiografii persuasivi ai vieții și păstoririi regretatului om al bisericii Gheorghe Gh. Simionescu. Lansarea volumului de versuri „Soare grăbit” al poetei pietroșițene Domnica Vărzaru, autoarea fiind marcată de o evidentă emoție, a beneficiat de recomandările literatorilor George Coandă, Constantin Voicu, Toma George Veseliu și Maria Panțuroiu, care au relevat autentica originalitate a volumului, autoarea înscriindu-se într-o remarcabilă galerie de scriitori care au dat eclatanță vieții culturale a Pietroșiței. Poeții – membri ai Societății Scriitorilor Târgoviște – Corin Bianu, George Canache, Constanța Popescu, George Piteș, Florea Turiac, Alex Vâlcu, George Toma Veseliu și eminescologul Dumitru Copilu-Copillin au încununat cu brio Toamna literară „Mircea Horia Simionescu”, la care s-a adăugat și vernisarea unei picturi de mari dimensiuni semnată de Vasile Neguș, intitulată „Centenar”, o reprezentare simbolică excepțională a unității românești. Și dacă este să tragem o concluzie: ar fi o tristă pierdere pentru cultura dâmbovițeană dacă Festivalul Cultural de la Pietroșița ar fi să dispară.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale