Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



18.09.2017 00:19

Editorial - in memoriam


A A

Ultimul mare senior liberal

Ultimul mare senior liberal

GEORGE COANDĂ


Când o ființă umană părăsește această lume la vârsta de un secol împlinit, ceilalți semeni, mulțumind lui Dumnezeu că nu li s-a întâmplat lor, îl compătimesc „la rece” zicându-și că a avut parte de viață lungă, că era timpul să plece în veșnicie, și că același Dumnezeu să-l ierte de păcate și să-l odihnească în pace. Și nu este nimic de condamnat la o astfel de atitudine, ține de funciarul egoism omenesc când vine vorba de trecerea în starea de neființă, uitând, în goana noastră cotidiană și bezmetică de viețuire, că nu suntem nemuritori.

Dar când pleacă din această lume, chiar și la vârsta de o sută de ani, un om care și-a pus pecetea personalității sale în semn benefic, pe o bucată temporală de istorie, atunci, de bună seamă, Istoria își va fi pierdut o zare de lumină. Imparabil. Cum s-a întâmplat vineri, 15 septembrie a.c. În această zi de toamnă luminoasă un mare om politic și de cultură, liberalul autentic din tată-n fiu, simbol al liberalismului românesc postdecembrist – părea că nu ne va părăsi decât ceva mai încolo, l-am fi vrut încă în viață la celebrarea Centenarului Marii Uniri românești – a fost chemat la Domnul. Mircea Ionescu – Quintus, Seniorul liberal, despre el ne vom aduce aminte de acum înainte. A fost un personaj de istorie și care va rămâne în istorie. Și așa cum a mărturisit public cândva, viața sa a fost un roman. Un roman al suferinței în temnițele României bolșevizate și al reînvierii din această suferință. Am avut șansa să-l întâlnesc în două împrejurări: după eliberarea din pușcărie și după revoluție, pe când era ministru al Justiției. Și de fiecare dată, am avut în față un român de „viță veche”, dar deloc protocolar, afabil, un intelectual desăvârșit, și un patriot adevărat. Un liberal de sorginte brătienistă. Dar și o celebritate ca autor al versurilor unor romanțe de neuitat. Un personaj de istorie fermecător. Iar în aceste clipe cernite mă încearcă un sincer regret că Mircea Ionescu – Quintus s-a hotărât să plece în eternitate. În eternitatea Istoriei românești. Nu am să folosesc acum impersonalele formule de ferpar: „a lăsat un loc gol” sau „o pierdere de neînlocuit”. Ci doar atât spun: viața politică românească e mai săracă și va rămâne mai săracă. Ultimul Senior liberal s-a înălțat în Panteonul istoriei naționale românești.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale