Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



18.06.2019 00:19

Editorial


A A

Uitatul Eminescu

Uitatul Eminescu

GEORGE COANDĂ


Știați că pe 15 iunie a.c. s-au împlinit 130 de ani de când Mihai Eminescu a fost așezat de Dumnezeu în Panteonul neamului românesc? A, da, ce întrebare tâmpită! La ce bun să se fi știut? Prin media patriei a bătut un vânt al uitării. Altele au fost prioritățile culturale ale momentului, de pildă… Street delivery. O chestie internațională stradală pusă la cale sub un soare nimicitor, prin Bucureștiul aflat încă la președinția UE (poate că d-aia). Adică, hai să vă livrăm poezie în vrac spre distracția – entertainment poetry, nu-i așa – vulgului, indiferent dacă pricepe sau nu ceva. În aparență, chestia asta (o găselniță, de fapt, „pusă în operă” de unii care au vreme de pierdut și de … amețit, cu un anume chichirez, mințile vulgului) este ceva „cool”, „trendy”, postmodernist. Oare am ajuns un popor prea plin de „spleen”, din pricina traiului îmbelșugat și fericit, încât nu mai avem altceva de făcut decât să înghițim orice ni se livrează ca să visăm colorat? Înseamnă că am ajuns în Rai. Și la ce ne-ar mai interesa Eminescu, „scheletul ăla din debaraua culturii române”, după Patapievici citire? Chiar dacă El este geniul, cosmic, duhul în Absolut al românilor, chiar dacă a dorit acestei dulci Românii „Viață în vecie, glorii: bucurie”, deh, este un poet desuet. Și uite că, la 130 de ani de la plecarea Lui în Lumina eternă a lui Dumnezeu, românii au uitat să-i așeze pe amintire floarea recunoștinței. Între Eminescu și Street delivery, asta e, românii s-au lăsat seduși de… poezie de consum, de „unică folosință”, și de pe caldarâm, agrementată cu ceva muzică și niscaiva pictură executată la plesneală, că așa e „cool” și trendy. „Cooltura” aia „coca-cola” de care ne-am temut, iată că ne-a invadat, românii, permisivi din fire, lăsându-se drogați cu surogate cancerizându-le sufletul. Iar când sufletul unei națiuni este ucis, națiunea piere. Și cineva (forțe oculte) ne dorește nimicirea. Eminescu a murit, trăiască street delivery? Nu cât încă mai avem ceva de spus!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale