Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.02.2015 00:21

La Târgoviște, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a semnalat:


A A

"UE ne obligă să recuperăm corecțiile de la cei vinovați"


Corpul B al universității (dreapta) este aproape gata, însă există și alte lucrări în campus, totalizând aproximativ 10 milioane de euro

❚ „Jurnal de Dâmbovița” a obținut marți, la Târgoviște, un interviu în exclusivitate cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care a precizat că recuperarea corecțiilor de la cei vinovați este obligatorie pentru accesarea de noi fonduri europene ❚ La inaugurarea corpului A din campusul UVT, rectorul Călin Oros i-a condus pe invitați și pe șantierul corpului B, a cărui finalizare necesită 10 milioane de lei ❚ Lucrările din întregul campus s-ar ridica la aproximativ 10 milioane de euro. Suma reprezintă mai puțin decât totalul corecțiilor financiare aplicate proiectelor europene din fosta administrație PDL din CJD

ANDREI VASILIU

 


 

Marți, 24 februarie a.c., a fost inaugurat la Universitatea „Valahia” din Târgoviște (UVT) corpul A din noul campus, fiind prima clădire care deservește activitatea a 2000 de studenți și 150 de cadre didactice. Sprijinul de 5 milioane lei (50 miliarde lei vechi) oferit de Guvernul României a ajutat la finalizarea acestui obiectiv din campusul UVT, a cărui construcție a început încă din 1998.

La evenimentul inaugural de marți au fost prezenți și ministrul Agriculturii - Daniel Constantin, ministrul Fondurilor Europene - Eugen Teodorovici și ministrul Educației - Sorin Câmpeanu. În timpul vizitării noilor spații ale Universității „Valahia”, rectorul Călin Oros i-a condus pe invitați și pe șantierul corpului B din campus, precizând că pentru finalizarea acestuia sunt necesare 10 milioane de lei (100 miliarde lei vechi). Este vorba doar de următoarea etapă din cadrul construcției campusului universitar. Totalul lucrărilor rămase la întregul campus s-ar ridica la aproximativ 10 milioane de euro.

„Până în februarie 2016 am putea veni cu încă 2000 de studenți în campus”

„Pentru finalizarea corpului B este nevoie de 10 milioane de lei. Dacă am avea acești bani, anul viitor în februarie putem să inaugurăm și să mai venim în campus, pe lângă cei 2000 de studenți, cu încă 2000 de studenți. Sunt costurile pentru tot pachetul. Dacă în luna mai noi avem banii, până în februarie am fi gata”, le-a spus invitaților rectorul UVT, Călin Oros, la inaugurarea de marți.

Ulterior evenimentului, miniștrii prezenți la Târgoviște au purtat o discuție, în spatele ușilor închise, cu autoritățile publice județene și cu rectorul UVT. Surse de încredere au declarat pentru „Jurnal de Dâmbovița” că în cadrul discuțiilor, universitatea ar fi obținut promisiuni ferme de sprijin din partea reprezentanților Guvernului pentru următoarele obiective din campus.

Accesarea de noi fonduri europene depinde de plata corecțiilor financiare

Am profitat de prezența la Târgoviște a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, pentru a-l întreba despre recuperarea sumelor plătite de Guvernul României pentru corecțiile financiare aplicate tuturor proiectelor europene accesate de vechea administrație PDL a Consiliului Județean Dâmbovița (CJD). Subiectul este cu atât mai interesant cu cât, spre exemplu, totalul corecțiilor financiare aplicate pe proiectele CJD, în valoare de aproximativ 600 miliarde lei vechi, este mai mare decât suma necesară finalizării întregului campus al UVT.

Altfel spus, dacă statul român nu ar fi fost obligat să suporte corecțiile rezultate din criteriile restrictive aplicate la licitații și din alte nereguli ale vechii administrații PDL, ar fi putut folosi banii pentru investiții importante precum finalizarea campusului universitar de la Târgoviște. Sigur că plata corecțiilor a fost necesară pentru terminarea proiectelor europene blocate, însă guvernul are acum obligația să recupereze acești bani de la persoanele vinovate, pentru a putea accesa și alte fonduri europene în noul program 2014-2020 și, desigur, pentru a face un act de dreptate față de cetățenii români, care practic plătesc din propriul buzunar pentru ilegalitățile din proiectele accesate de fosta guvernare.

Mai mult, recuperarea banilor de la cei vinovați ar însemna posibilitatea finanțării unor noi proiecte de investiții. Vă reamintim că și prim-ministrul Victor Ponta a declarat la Târgoviște, la inaugurarea Spitalului Județean de Urgență, că Ministerul Finanțelor va face acțiune în regres pentru recuperarea banilor de la cei care se fac vinovați de aplicarea corecțiilor financiare.

Rep.: Pentru terminarea șantierului de la Universitatea Valahia ar trebui mai puțin decât totalul corecțiilor financiare pe proiectele Consiliului Județean. Guvernul plătește corecțiile de la bugetul de stat, dar ar fi putut plăti pentru acest șantier. La toate proiectele europene derulate de vechea administrație PDL au fost aplicate corecții financiare de 600 miliarde lei vechi. Ce spuneți?

Eugen Teodorovici: Banii pentru corecții se puteau duce în proiecte de interes național, local, cum ar fi universități, școli. Toate corecțiile financiare sunt plătite pentru diverse încălcări ale normelor contractuale și pentru alte elemente.

Rep.: Veți face acțiune în regres prin Ministerul Finanțelor pentru a recupera acești bani?

Eugen Teodorovici: Toți cei care se fac vinovați de astfel de fapte trebuie să plătească. Fie că vorbim de firme, de proiectanți, de autorități, toți cei care au încălcat regulile contractuale trebuie să plătească. Ne obligă Uniunea Europeană să suportăm aceste corecții și să ne îndreptăm împotriva celor vinovați ca să recuperăm acești bani.

Rep.: Și există un termen pentru recuperarea acestor corecții?

Eugen Teodorovici: În 2015 trebuie să avem lucrurile acestea clarificate, ca să nu pierdem banii europeni.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță
Balerinele din Dâmbovița au strălucit la Concursul Național „Lebăda de Cristal” 2024
La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale