Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.08.2017 09:18

Fotbal din tolbă!


A A

Trista poveste a unui fotbalist târgoviștean

Trista poveste a unui fotbalist târgoviștean
Metalul, prima echipă târgovișteană care promova în Divizia A (1961)

VASILE NEAGU


După promovara din 1961, jucătorii Metalului erau priviți ca niște eroi. Toată lumea îi respecta și aveau întâietate chiar și la cozile de la magazine. La carmangeriile centrale, care se aflau pe locul unde este acum Palatul Administrativ, își alegeau singuri marfa. Euforia promovării a trecut, a venit... reîntoarcerea, după un singur sezon, în Divizia B, cunoștințele au mai rezistat un timp și lumea a început ușor, ușor, să-i uite pe Andrei (care a și plecat la Dinamo), Turcu, Tiron, Buciumeanu, Ionescu, Mureșan, Nițescu...

                                    Titular fără... rezervă

O parte dintre „metalurgiști” au mai activat ani buni ca jucători, apoi ca antrenori. Alții s-au reîntors la meseriile lor în UPET sau în „Cooperație”, la prestări servicii. Printre aceștia din urmă s-a aflat și un tapițer, care lucra la un atelier de confecționat dormeze (un fel de canapele fără spătar), aflat pe Calea Câmpulung. Titular fără... rezervă (cum avea să-mi spună mai târziu), acest jucător, pe care antrenorul Valentin Stănescu a vrut să-l ducă la Rapid, după ce a plecat de la Târgoviște, dar târgovișteanul a refuzat, era „as” și în meseria „din cartea de muncă”, aceea de... creator de confort! După ce a dispărut din fotbal, nu l-am mai văzut.

                               „Lăsați adresa, transportul vi-l asigur eu”

În perioada anilor 1980, problema căldurii în apartamente devenise tragică. Doar două ore pe seară și, asta, când mercurul se „pitea” în termometru! Singura scăpare de îngheț erau bucătăria și aragazul. Dar, ca să poți să dormi în bucătărie, trebuia un pat adecvat, ca mărime, pentru acel spațiu. Și salvarea era dormeza pe comandă. Astfel, ajung și eu la atelierul de tapițerie de pe strada Calea Câmpulung. Îi dau tapițerului dimensiunile patului și întreb cât timp durează confecționarea, căci iarna bătea la ușă. Mi se propune o perioadă convenabilă și un preț la fel. „Lăsați adresa, transportul vi-l asigur eu”. Aceasta a fost toată discuția.

                                                  Omul cu dormeza

În ziua când trebuia să primesc... culcușul, după ce se înserase bine, sosește omul cu dormeza. De unul singur, cu forță și dexteritate, o și fixează la locul arătat de mine, lângă aragaz. Nu l-am întrebat imediat cu ce mijloc de transport a adus-o, dar l-am invitat la un pahar de țuică și o cafea (mai mult... năut!, că d-aia era). La un moment dat, vede un fanion cu Dinamo. „Îți place fotbalul văz’, îi cu ai Miliției, de jucat ai jucat pe undeva?”. Doar vreo patru ani, îi spun, la Avântul Rucăr, în Argeș. „Eu am jucat la Metalul Târgoviște, am trecut un an și prin Divizia A, am jucat cu Dinamo și Steaua, mă numesc...”. Deși eram doar un copil în 1961, trezit ca dintr-un somn lung de peste 20 de ani, l-am recunoscut! Cu lacrimi în ochi ne-am îmbrățișat și am ciocnit un pahar cu țuică. Apoi, i-am dat mai multe numere ale revistei „Fotbal” în care erau prezentate meciurile Metalului. Își „sublinia” numele celorlalți foști colegi. Era mândru!

                                                   TAPIȚERUL!

După ce i-am oferit o plasă a așezat cu grijă teancul de ziare și reviste ca pe niște bani în portmoneu. Apoi, a început să-mi povestească despre exigentul antrenor Valentin Stănescu, despre Dinu și Tabarcea, despre gloria promovării și decăderea după retrogradare. Ascultam și priveam în trecut. Parcă îl vedeam pe gazonul unui stadion, care nici el nu prea semăna cu prezentul. Târziu, în noapte, ne-am despărțit. I-am înmânat banii pentru dormeza pe care stătusem până atunci. Avea în buzunar chitanța. „Eu nu câștig nimic în plus, doar salariu, ca vai de el. Știi de unde ciupesc ceva? De la transport”. E bine că, cel puțin așa, tot scoateți de un pachet de țigări, dar chiar, cu ce le transportați la domiciliile clienților? Mă fixează cu privirea, ca pe un adversar, se îndreaptă de spate și îmi zice: „Cu spinarea domn’le, ăsta e mijlocul meu de transport. Circul doar noaptea, că ziua… mai mă cunoaște și pe mine lumea prin Târg…”.

Să nu credeți, stimați cititori, că am uitat să-i precizez numele eroului povestirii mele. Nu, dar nici nu o pot face! Puteți să-l aflați de la colegii lui din perioada Metalului, care mai sunt în viață. Eu îi spun simplu: TAPIȚERUL!

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Pas important spre semifinale
Ce provocare și-a ales Boriga!
Cezar Papoe câștigă Turneul ITF J60 din Antalya
CSȘ Târgoviște, implicat în multe competiții
Ne-a părăsit Nicolae Guțoiu
Înfrângere pe terenul liderului
Play-off-ul, interzis pentru echipele dâmbovițene
Victorie cu mari emoții
Decizii dure la Comisia de Disciplină și Etică
Titu pierde la Urziceanca


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale