Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



30.05.2016 00:21

Cu o săptămână înainte de votul din 5 iunie,


A A

Trei probleme majore în organizarea alegerilor locale

Trei probleme majore în organizarea alegerilor locale
Ședința Colegiului Prefectural s-a desfășurat la Biblioteca Județeană întrucât Sala mare a Prefecturii este momentan „depozit” pentru buletinele de vot

❚ Prefectul județului Dâmbovița, jr. Antonel Jîjîie, a identificat trei vulnerabilități importante în acest proces de pregătire a alegerilor, valabile și la nivel național ❚ Prima problemă o reprezintă operatorii de calculator, la prima testare a acestora, din 432, au lipsit 24, situații pe care Autoritatea Electorală trebuie să le rezolve ❚ Tot în Dâmbovița, Autoritatea Electorală Permanentă face eforturi să înlocuiască 184 de președinți și locțiitori care s-au retras din această „cursă”, invocând diverse motive și lăsând „în aer” secțiile de votare ❚ Totodată, prefectul Antonel Jîjîie a dezvăluit că are semne de întrebare privind pregătirea președinților de secții de vot, cei mai mulți dintre cei 864 fiind la prima experiență de alegeri

VIOLETA STANCIU

 


 

Desfășurată vineri, 27 mai a.c., ședința de Colegiu Prefectural a avut loc la Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu” din Târgoviște. Motivul schimbării locației, invocat de prefectul județului Dâmbovița, jr. Antonel Jîjîie, a fost acela că, în cursul zilei de joi, au sosit, în județ, buletinele de vot, care au fost depozitate în Sala Mare a sediului forului administrativ. De asemenea, reprezentantul guvernului în teritoriu a ținut să sublinieze că sediul Biroului Electoral secundar, de la Casa de Oaspeți, a revenit în clădirea Prefecturii Dâmbovița, care va găzdui toate acțiunile electorale. Înainte de a se intra în ordinea de zi propriu-zisă a Colegiului Prefectural, Antonel Jîjîie i-a informat pe șefii de instituții deconcentrate despre problema numărul unu a momentului, respectiv alegerile locale, „care trebuie să ne preocupe pe toți, indiferent că suntem instituții ale statului, ale Guvernului sau ale Parlamentului. Comisia tehnică județeană, din care și dumneavoastră, în cea mai mare parte, faceți parte, a derulat, până la momentul acesta, toate acțiunile prevăzute în programul calendaristic. Au fost realizate ștampila de control, ștampilele cu inscripția «votat», autocolantele, urmând ca în preajma alegerilor, respectiv, pe 4 iunie, toate materialele să fie distribuite către birourile electorale de circumscripție”, a precizat prefectul județului.

Operatorii de calculator, prima vulnerabilitate

Chiar dacă mai sunt doar câteva zile până la scrutinul electoral din 5 iunie a.c., prefectul Antonel Jîjîie a cerut șefilor de deconcentrate să sprijine, pe cât posibil și în limite legale, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Biroul Electoral Județean (BEJ) pentru îndreptarea celor trei vulnerabilități identificate atât la nivel național, cât și județean. Prima vulnerabilitate constatată o reprezintă operatorii de calculator...

„Acum o săptămână a avut loc prima testare a acestora. Din 432, prin activitatea intensă a Inspectoratului Județean de Poliție, am constatat că în 24 de situații aceștia au lipsit cu desăvârșire. Deci nu-i avem la momentul acesta. Am solicitat în scris Autorității Electorale să procedeze de îndată la înlocuirea acestor operatori care nu s-au prezentat la prima testare. Astăzi (n.n. vineri, 27 mai) va avea loc a doua etapă de testare a operatorilor de calculator, care nu va avea loc la secție, ci se vor loga on-line, cel mai probabil de acasă”, a declarat prefectul județului.

Președinții și locțiitori secțiilor de votare, dar și nivelul de pregătire a acestora, vulnerabilitățile nr. 2 și 3

Cea de-a doua vulnerabilitate a organizării alegerilor poartă numele de președinte și locțiitor al biroului electoral al secției de votare. În momentul de față, AEP face eforturi să înlocuiască 184 de președinți și locțiitori care s-au retras din această „cursă”, invocând diverse motive.

„Tragerea la sorți a avut loc acum trei zile (n.n. săptămâna trecută). Din 864 de președinți și locțiitori, în prima și a doua zi, au renunțat, pe diverse motive, 184. E o mare problemă. Autoritatea Electorală Permanentă face eforturi să-i înlocuiască. Să vedem în ce măsură înlocuitorii se vor prezenta la circumscripțiile electorale. Urmează ca în cursul zilei de sâmbătă, 28 mai, să completăm tot ce înseamnă Birou Electoral al secțiilor de votare cu reprezentanții partidelor. Ar fi rău să nu reușim să definitivăm sâmbătă președinții și locțiitori. Săptămâna viitoare (n.n. aceasta), începând de marți, urmează să facem, împreună cu Autoritatea Electorală, cu Statistica și Inspectoratul Județean de Poliție, prima instruire a președinților. Pe locțiitori nu mai avem timp să-i instruim. Instruirea acestora va fi realizată la nivelul localităților de către președinții de circumscripție, cărora le vom înmâna poate în cursul zilei de marți materialele electorale, respectiv deciziile BEC, hotărârile AEP. O să le punem în vedere președinților desemnați că vor deveni președinți în momentul în care își vor însuși toată legislația și o vor cunoaște mai bine decât cei cu care urmează să colaboreze. Noi avem serioase semne de întrebare. Din punctul meu de vedere, nu sunt foarte optimist cu privire la nivelul lor de pregătire și asta este deja a treia vulnerabilitate. Ei au fost, anul trecut, selectați, examinați, numai că cea mai mare parte a lor, din cei 864, sunt la prima experiență de genul acesta și asta este o problemă pe care va trebui să ne-o asumăm cu toții. Să încercăm să facem ceva instruiri, împreună cu AEP, să vedem ce putem face pentru a le ridica nivelul de cunoaștere în materie electorală”, a completat prefectul.

După „informarea” electorală, în cele din urmă, s-a trecut și la ordinea de zi a ședinței de Colegiu Prefectural. Astfel, prof. Gabriela Istrate, inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Dâmbovița, a prezentat măsurile privind desfășurarea în bune condiții a examenelor naționale. A urmat informarea privind desfășurarea campaniei agricole de primăvară 2016, prezentată de directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea. Ultimul raport a fost prezentat de comisarul șef interimar al Gărzii de Mediu Dâmbovița, Marius Ivașcu, rezultatul verificărilor efectuate și a măsurilor luate pe linia salubrizării localităților, cursurilor de apă, a lacurilor de acumulare, bălților, malurilor acestora, precum și a căilor de comunicație.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Parteneriat solid între CJD și Asociația Comunelor din România
Inaugurare parcare și intrare nouă pentru Parcul Chindia
Din dragoste pentru Basarabia
Restaurarea Școlii de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale
Drum inaugurat la Raciu
Festivități de Ziua Poliției Române
Conferință pe tema pericolului drogurilor
Mincinoșii lui Putin (II)
Amenzi uriașe pentru delicte de mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale