Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.11.2019 00:18

Sindicatele din industria de apărare... în alertă ■ Guvernul dorește...


A A

Transformarea CN ROMARM în Casă de Comerț Exterior

Transformarea CN ROMARM în Casă de Comerț Exterior

VIOLETA STANCIU


Interviu cu liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare din România.

Rep.: La începutul acestei săptămâni, dumneavoastră, reprezentanții sindicatelor din industria de apărare v-ați întâlnit cu noul ministru al Economiei, Virgil Popescu. Subiectul privind posibila transformarea a CN ROMARM în Casă de Comerț Exterior a fost abordat în cadrul discuțiilor?

- Da, este adevărat, marți, 19 noiembrie 2019, a avut loc întâlnirea cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, iar la discuții au luat parte toate sindicatele din alianța noastră. Vreau să vă spun că 22 de sindicate au fost prezente în sală, fiecare a avut un timp de a-și spune problemele cu care se confruntă. Ministrul a fost receptiv și a avut răbdarea să asculte multiplele probleme cu care se confruntă industria de apărare. I sau pus și întrebări mai deosebite, cum sunt declarațiile care au apărut în ultimul timp privind industria de apărare, la soarta Companiei Naționale ROMARM pe care vor s-o transforme în Casă de Comerț Exterior. I s-a explicat ministrului că societățile din cadrul ROMARM, fără această structură numită ROMARM, nu pot supraviețui și sigur vor muri pe picioare pentru că în momentul de față nu pot participa la licitații din cauza datoriilor pe care le au... Conturile societăților sunt goale, nu avem contracte și comenzi care să ducă la rentabilizarea acestor societăți pentru că suntem la mâna Ministerului Apărării Naționale și până acum aceste contracte au fost la un nivel de sub 4%. I s-a explicat ministrului că o societate din industria de apărare nu poate accesa credite de la bănci și că ROMARM era veriga noastră de a ne rezolva atât participarea la licitație, cât și accesarea de credite prin ei sau sprijin prin împrumuturi pe care Romarm le face în numele societăților, atunci când acestea au nevoie.

Rep.: Despre investițiile care ar trebui să se facă în industria de apărare s-au purtat discuții?

- S-au purtat discuții pe tema investițiilor care din cele auzite nu vor fi diminuate, dar vor fi stopate momentan, ceea ce ar fi un lucru negativ. Ministrul Economiei a spus că el nu este pentru a distruge industria de apărare, că el este pentru a o rentabiliza și că a avut discuții repetate cu actualul ministru al Apărării... și au căzut de comun acord să facă programe multianuale care să vină în sprijinul societăților din industria de apărare.

Rep.: Ați „atacat” și problema offset-ului?

- S-a vorbit despre programul actualei guvernări unde avem și noi, industria de apărare, 4 articole care sunt foarte importante pentru noi, printre care și acea celebră Lege 109. Noi susținem că industria de apărare ar trebui exceptată de la acest 109 pentru că nu poți băga în Legea 109 societățile de apărare care funcționează într-un regim de avarie. De asemenea, s-a discutat despre modificarea Legii 232 exact pentru a veni în sprijinul industriei de apărare în condițiile actuale pe care România le are vizavi de această industrie. S-a mai discutat și despre lipsa offset-ului în industria românească. Dacă ați văzut marile achiziții pe care Ministerul Apărării Naționale le-a făcut, Guvern la Guvern, puteți observa că s-a ocolit offset-ul. România, industria românească, nu a beneficiat absolut de nimic din aceste mari achiziții și mă refer atât la avioanele F16, cât și Programul de rachete Patriot. Fiind achiziții făcute Guvern la Guvern singurii care au câștigat din chestia aceasta au fost americanii și bineînțeles MAPN care a primit acei 2% din PIB, banii din contribuțiile noastre care nu se întorc în industria românească, nici măcar o centimă. Noi spunem că acest lucru este total anormalși că offset-ul trebuia să fie făcut într-o proporție de 100%. Noi ceea ce facem în momentul de față este să-i îmbogățim pe alții și să distrugem în totalitate industria de apărare românească. Toate aceste mesaje i s-au transmis ministrului Virgil Popescu. Acesta s-a arătat deschis dialogului, s-a arătat dispus să lucreze alături de noi pentru a găsi soluții de modernizare și de relansare a industriei românești, dar trebuie să fim foarte atenți că totuși liberalii au un program de partid care, în momentul de față, eu o spun ca lider de sindicat, nu ne este favorabil. De aceea rugămintea noastră către noul guvern este să regândească programul pe industria de apărare, iar această gândire să fie pe termen mediu și lung, că dacă îl facem așa, pompieristic, pe termen scurt, s-ar putea ca România să rămână fără această industrie. Sindicaliștii s-au arătat foarte îngrijorați, dar au găsit totuși în ministrul Virgil Popescu un om care se pare că vrea să asculte, acum important este să vedem cât va fi lăsat să și ajute... să ieșim din zona aceasta.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Rata șomajului: 2,79 %
Campania cererilor unice pentru subvențiile APIA
217 locuri de muncă ofertate de agenții economici
Ateliere de lucru organizate de Agenția Antidrog Dâmbovița
Biblioteca Județeană "Ion Heliade Rădulescu", din ce în ce mai populară
Agricultura a contribuit cu 7% la economia județului Dâmbovița în 2022
Mobilizare pentru "Ora Pământului" la Titu
„Donarea... nu este o tranzacție”
"Clasa politică este depășită total din toate punctele de vedere"
Dispensar Uman nou-nouț la Niculești


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Haosul public și distrugerea națiunii române

GEORGE COANDĂ


România a intrat într-o periculoasă stare de haos public produsă de o dramatică degringoladă. Vinovații sunt și din lăuntrul său și din afara sa. Iar vinovații din lăuntrul său sunt cei cărora le încredințăm puterea cu mâna noastră, adică prin vot. Lipsiți de demnitate patriotică, de responsabilitate față de cei care le-au încredințat puterea ca să le diriguiască soarta, nu... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale