Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



18.09.2014 00:17

Modificările operate de Guvern la legislația rutieră aduc o noutate așteptată de mulți agricultori dâmbovițeni


A A

Tractoarele se înregistrează la primărie, nu la RAR

Tractoarele se înregistrează la primărie, nu la RAR
Deputatul PSD Ionu Săvoiu este unul dintre susținătorii acestei modificări

❚ Astfel, ordonanța guvernamentală îi scutește pe posesorii de tractoare să parcurgă zeci de kilometri pentru această formalitate ❚ Pe internet circulă o informație eronată lansată dinspre administrația publică locală, potrivit căreia toți agricultorii posesori de tractor ar fi obligați să facă o nouă inspecție tehnică periodică, indiferent dacă cea veche a expirat sau nu ❚ Ordonanța de Guvern obligă însă efectuarea ITP doar la expirarea acesteia, aspect confirmat și de Poliția Rutieră, la solicitarea expresă a cotidianului „Jurnal de Dâmbovița”

ANDREI VASILIU


O recentă Ordonanță guvernamentală emisă de cabinetul Victor Ponta vrea să facă mai ușoară viața și activitatea agricultorilor posesori de tractoare, care aveau obligația să-și înregistreze respectivele utilaje la Registrul Auto Român (RAR). Prin modificările aduse de Guvern legislației rutiere, agricultorii își pot deja înregistra tractoarele la primăria din localitate, nu la RAR, ca să nu mai fie nevoiți să parcurgă zeci de kilometri pentru această formalitate.

Informația ne-a fost prezentată succint în ultima, dar (sperăm) nu cea din urmă conferință de presă susținută de deputatul PSD de Dâmbovița, Ionuț Săvoiu, unul dintre susținătorii acestor modificări.

 

 

„Vă prezint câteva aspecte legate de unele întrebări adresate guvernului în perioada anterioară sau discutate cu diverse instituții, la solicitarea cetățenilor din județul Dâmbovița: propunerea legislativă de schimbare a Ordonanței de Urgență privind circulația pe drumurile publice și solicitarea cetățenilor din zona de sud a județului ca remorcile și platformele însoțite de tractoare la munci agricole, așa cum avem foarte multe în zona Lungulețu, să fie înregistrate la Primărie și nu la RAR. A apărut OG 21/2014, publicată în MOF nr. 635 din 29.08.2014, prin care această solicitare a fost luată în calcul. A fost un efort scurt, practic am solicitat în primăvara acestui an și a fost îndeplinită”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Ionuț Săvoiu. După o verificare rapidă, am descoperit că, într-adevăr, conform ordonanței guvernamentale menționate, „tractoarele agricole sau forestiere (...) inclusiv remorcile destinate a fi tractate de acestea, precum și vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București, care, prin compartimentele de specialitate, țin și evidenta acestora »”.

 

Diversiunea „Tractorul la ITP”, desființată de… poliție!

Aflat în căutarea mai multor informații despre efectul acestei măsuri asupra agricultorilor din județul Dâmbovița, nu puțini la număr, am descoperit pe internet o diversiune care circulă nestingherită, via Sălaj. Acolo, un vicepreședinte de Consiliu Județean încearcă să-i tragă pe... dreapta (după preferințele politice ale domniei sale) pe toți, dar absolut toți agricultorii posesori de tractor, care zice-se că ar fi obligați să-și facă inspecția tehnică periodică, indiferent dacă cea veche a expirat sau nu.

Și fiindcă în Dâmbovița nu am văzut totuși tractoarele făcând cozi la stațiile ITP, m-am uitat mai bine în ordonanța cu pricina. În textul acesteia nu am găsit, nici pe dreapta, nici pe stânga, vreo altă obligație decât cea potrivit căreia „vehiculele înmatriculate sau înregistrate (...) se supun inspecției tehnice periodice, conform legislației în vigoare”.

Așadar, nu este obligatorie efectuarea unei noi inspecții ITP decât dacă cea veche a expirat. Pentru a fi și mai siguri, am solicitat oficial informații de la Inspectoratul de Poliție al Județului Dâmbovița.

Răspunsul, venit prompt de la purtătorul de cuvânt al instituției, clarifică întreaga situație:

„Ordonanța obligă la inspecția tehnică periodică valabilă. În cazul în care un tractor are inspecția tehnică periodică efectuată și este valabilă, merge cu ea până la termenul de expirare. În cazul în care nu are efectuată inspecția tehnică periodică, proprietarul este obligat să o efectueze și să intre în legalitate”, ne-a informat Adelina Torcică, purtător de cuvânt al IPJ Dâmbovița.

Cu alte cuvinte, ordonanța nu obligă la efectuarea ITP decât dacă a expirat termenul de la ultima inspecție, așa cum este normal. Sigur că dacă un conducător de tractor este depistat de polițiști circulând cu inspecția tehnică periodică expirată... „se retrage certificatul de înmatriculare până se face dovada ITP-ului valabil și e sancționat și cu amendă. Avem 600 de polițiști rutieri în tot județul care acționează și pe această linie”, a completat Adelina Torcică.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de Xenher la 19.04.2019 18:51

In this age people share files so many times a day they need a decent and safe app to do this task. Xender app is one of them. With this app you can transfer your video everywhere you want, from your computer to pc and vice versa. You may download Xender from https://xender-download.com for free!


Trimis de TutuOl la 03.04.2019 09:11

Today anyone has an iOS smartphone. iPhones are so widespread that this has led to developing a tons of apps that provide servises such as games, entertainment and others. To download any of these applications a user must get an account at Apple Store. But not all programs are available there as they don't meet the Apple rules. To avoid this a new app was developed - TutuApp. This helper works on iOS run tablets and it has the biggest market of apps. We name a few: Spotify, Pokemon, Clash of Clans and others. They come with zero ads and locked content! Whant to know more? Visit TutuApp Free iOS to download Tutu App for free on your iOS tablet. Installation instructions for TutuApp are available at that page.


Trimis de @Adrian la 02.04.2015 17:17

Daca primarul a "chemat pe cei de la RAR" la primarie sa va faca dvs si altora ITP, nu e bine fiindca:
1. ITP se efectueaza doar in centre special amenajate si autorizate.
2. ITP trebuie efectuata doar la momentul expirarii perioadei de valabilitate, nu cand spune primarul.
3. La primarie doar se inregistreaza tractoarele.

Cele bune!


Trimis de Adrian la 02.04.2015 12:22


NU am inteles nimic , trebuie sa fac ITP periobic la tractor sau nu,am tractorul inscris la primarie de cinci ani si ma chemat sa fac ITP pina acum , Primaru zice ca la solicitre posesorilor de tractoare , a chemat pe cei de la RAR ?Ma lamureste cineva va rog frumos , Adrian


Trimis de robert la 10.11.2014 21:23

De ce suciti raspunsurile?cunosc vreo 500 de tractoare din zona salaj din care numai de la crescatorii de porci az itp-uri efectuate in jur de 10 bucati si ei au fost obligati pt ca au primit bani din proiecte europene.iar la restul tractoarelor nu ca a expirat nici nu a fost NICI O DATA facuta inspectie periodica.saracul taran se chinue cu agricultura si acum plateste mii de lei pt carte de identitate si inspectie ca rar sa aiba bani .toti proprietarii de tractoare ar trebui sa iasa pe strazi si sa blocheze circulatia pina la revocharea legii.


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Autoritățile locale din Runcu anunță noi proiecte de investiții
Medicii de familie, cu plata la zi
Turismul dâmbovițean, în regres
Gaze naturale în comuna Raciu
252 locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European
Parteneriat important la orizont
241 locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European
Primăria Runcu își propune asfaltarea a trei kilometri de drumuri
Scăderi importante privind autorizațiile de construcție pentru locuințe
263 de locuri de muncă disponibile


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale