Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.10.2021 00:19

Ieri, la Târgoviște, a început cea de-a 54-a ediție a festivalului-emblemă din Cetatea Romanței


A A

Tinerețea Romanței la „Crizantema de aur”

Tinerețea Romanței la „Crizantema de aur”

Învăluindu-ne și în acest an cu blânda și melancolica dragoste pentru muzica sufletului și pentru marea poezie românească, Festivalul Național „Crizantema de aur” ne-a „contaminat” din nou cu acea bucurie - avându-și rădăcini în însăși ființa neamului nostru - a reîntâlnirii cu Romanța. Iar cea de-a 54-a ediție a acestui eveniment muzical unic în România, organizat anual fără întrerupere încă din anul 1968, este o adevărată binefacere în aceste vremuri tulburi – un „vaccin” pentru imunizarea sufletului contra pandemiei deznădejdii și confuziei tot mai generalizate.

Merită, deci, amintit și recunoscut efortul organizatorilor ediției din acest an: Primăria și Consiliul Local Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” - gazda evenimentului autumnal, sub onorantul patronaj al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, precum și sprijinul colaboratorilor: Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova și Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

Și, nu în ultimul rând, strădania celor ce și-au pus întregul suflet în slujba Romanței și a Crizantemei târgoviștene - Alina Mavrodin Vasiliu și Teodor Vasiliu – fondatori ai Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” și ai Muzeului „Casa Romanței”, unic în România.

 

Așadar, cea de-a 54-a ediție a Festivalului Național „Crizantema de aur” a început ieri, 21 octombrie, în direct la TVR 3. Elogiem parteneriatul salutar cu Televiziunea Română și cu Radio România, prin care Romanța ajunge la sufletele a milioane de telespectatori și radioascultători, învingând barierele oricăror restricții. Restricții care, să precizăm, au fost păstrate cu multă rigoare pe tot parcursul festivalului.

Și cum ar fi altfel, când spiritele unora dintre cei mai mari compozitori veghează asupra Romanței, fiind omagiate cu prinos la această ediție: Ionel Fernic și Gherase Dendrino (120 de ani de la naștere), Camelia Dăscălescu și Temistocle Popa (100 de ani de la naștere). Așadar, deschisă în acordurile orchestrei bistrițene profesioniste „Dor românesc”, al cărei virtuoz dirijor și violonist, Ștefan Cigu, este nedespărțit de romanță încă de la prima participare în festival, de acum 15 ani, prima seară a „Crizantemei de aur” a adus în acest an la rampă 13 concurenți ai secțiunii Interpretare – voci tinere și frumoase de Romanță selectate cu rigurozitate în cadrul celor 6 preselecții regionale organizate online în România și Republica Moldova.

Emoția le-a fost sporită, de ce nu, și de ambianța scenografică și decorurile deosebit de inspirate cu care Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște și managerul său, Mihai Constantin Ranin, au întâmpinat această ediție, scenografia fiind semnată de Bogdan Dobre. Merită să aplaudăm, desigur, efortul întregii echipe tehnice și administrative a Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște. Atmosfera poetică din foaierul teatrului a fost înnobilată de expoziția „Crizantema de aur” a îndrăgitului artist Paul Surugiu, ale cărui tablouri cu crizanteme, inspirate din romanțe, pot fi admirate pe toată durata festivalului.

Prezentările, împletite cu romanțe și poezii, ale actorilor Miruna Ionescu și Silviu Biriș, au trecut și ele atât rampa, cât și ecranul, bucurând sufletele tuturor spectatorilor și telespectatorilor. Prima seară s-a încheiat cu două micro-recitaluri sensibile, omagiind izvoarele Romanței - susținute de Cristian Fodor – laureat al Festivalului „Florea din Grădină” și de Alexandru Pugna – interpret binecunoscut de folclor și romanțe.

La prestigioasa masă a Juriului Concursului de Interpretare s-au aflat, și la această ediție, personalități importante ale scenei Romanței: Eugen Doga, compozitor, artist al poporului, maestru emerit al artei, academician – Președintele de onoare al Juriului; Daniela Vlădescu - managerul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța; Antoniu Zamfir - managerul Operei Române Craiova; Matilda Pascal Cojocărița - interpret de romanțe, directorul ansamblului “Dor românesc” al Centrului Județean de Cultură Bistrița; Paul Surugiu – interpret de muzică ușoară și romanțe, actor și realizatorul emisiunii „Drag de România mea” la TVR 2; Mihai Irimia – artist liric, director artistic al Operei din Brașov; Ileana Vieru – interpretă de romanțe, realizator de emisiuni la Radio România „Antena Satelor”; Alina Mavrodin Vasiliu - interpretă de romanțe, director artistic al Festivalului „Crizantema de aur”, director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

 

Astăzi, Concursul de Creație și Concertul extraordinar „Tinerețea Romanței”

Cea de-a doua zi a festivalului, astăzi, va fi dedicată secțiunii Creație, oferind publicului 14 romanțe în primă audiție, în acompaniamentul prestigioasei orchestre „Romanța”, dirijată de maestrul Lucian Vlădescu. Perechea prezentatorilor celei de-a doua seri, Alexandra Velniciuc – Octavian Ursulescu, anunță încă de pe acum atmosfera încântătoare cu care cei doi vor delecta publicul. Va urma un concert care se prefigurează a fi o bijuterie a ediției, omonimă cu tema din acest an a festivalului: „Tinerețea Romanței”, participând: Alina Huțu – Trofeu 2020, Cristina Beldean Moșuțan – Premiul I 2020, Ana Maria Donose – Premiul I 2019, Samuel Barani – Trofeu 2019, Nicoleta Vasile – Trofeu 2018, Alina Ureche – Premiul I 2018, Marius Bălan – Premiul special creație 2020, Rodica Anghelescu – Premiul I 2012, Bogdan Hrestic – Premiul I 2003, Cristina Dan – Premiul I 2005, Zorina Bălan – Trofeu 2016, Yuriy Tsiple Yura – invitat special, Andreea Tican - Boboc de crizantemă, Grupul „Dorulețul”din Târgoviște, condus de Mihail Vlădăreanu.

 

Sâmbătă, Gala Laureaților și Concertul extraordinar „Te iubim, Romanță!”

 

Seara de Gală, care va încheia sâmbătă cele trei zile magice de Romanță la ediția a 54-a a festivalului, ni-i va dezvălui pe câștigătorii Concursului de Creație și pe cei ai Concursului de Interpretare. Finalul festivalului se dorește a fi o sinceră mărturisire a dragostei față de acest gen muzical de patrimoniu al culturii naționale: „Te iubim, Romanță!”, aducându-i lângă sufletele noastre pe îndrăgiții interpreți: Matilda Pascal Cojocărița, Vlad Miriță, Daniela Vlădescu, Lorand Cristian, Silvia Goncear, Alina Mavrodin Vasiliu și Paul Surugiu.

Și, menționăm, să nu ziceți că nu ați știut: ultimul moment al festivalului este unul surpriză, nefiind în măsură a vă dezvălui decât că este în acord cu dictonul-emblemă „Romanța ne unește!”. Vom trăi, vom vedea, vom auzi și... vom povesti! În ediția de luni a cotidianului nostru vom reveni, desigur, pe larg cu noi informații de la acest mare eveniment muzical național care a conferit municipiului Târgoviște binemeritatul statut de Cetate a Romanței Românești.

 

 

 

Ion Muntean



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Noi modificări privind taxa de salubrizare
Ioan Morar, vernisaj la Biblioteca Județeană
Inspectoratul de Jandarmi Dâmbovița se confruntă cu o criză de personal
Haosul public și distrugerea națiunii române
Mesaje de suflet la Muzeul „Casa Romanței”, din dragoste pentru Basarabia
Să nu ne uităm istoria
Parteneriat solid între CJD și Asociația Comunelor din România
Inaugurare parcare și intrare nouă pentru Parcul Chindia
Din dragoste pentru Basarabia
Restaurarea Școlii de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Haosul public și distrugerea națiunii române

GEORGE COANDĂ


România a intrat într-o periculoasă stare de haos public produsă de o dramatică degringoladă. Vinovații sunt și din lăuntrul său și din afara sa. Iar vinovații din lăuntrul său sunt cei cărora le încredințăm puterea cu mâna noastră, adică prin vot. Lipsiți de demnitate patriotică, de responsabilitate față de cei care le-au încredințat puterea ca să le diriguiască soarta, nu... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale