Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro20.05.2014 08:15

FOTO :: Livezi și case în pericol după ce încă un deal s-a surpat în județ


A A

Teroarea alunecărilor de teren a ajuns și la Pietrari

Teroarea alunecărilor de teren a ajuns și la Pietrari
Blestemul lucrărilor de mântuială lovește comunele dâmbovițene

❚ Localnicii sunt disperați și revoltați și susțin că alunecarea de teren care s-a reactivat ar fi putut fi oprită, dacă în urmă cu patru ani lucrările făcute de cei de la Îmbunătățiri Funciare nu ar fi fost de mântuială ❚ După ce o mare parte din plantații a fost distrusă, pietrărenii nu mai au liniște la gândul că livezile și casele pot fi înghițite de pământ ❚ Primarul comunei, Cornel Coman, susține că nu știe nici măcar care a fost valoarea lucrărilor și nici dacă poate fi cineva tras la răspundere

 

CORVIN DUMITRICĂ


 

30 case și câteva zeci de hectare de livezi riscă să fie înghițite de pământ, după ce un deal întreg s-a rupt și în comuna Pietrari. Localnicii sunt revoltați și susțin că alunecarea de teren care s-a reactivat acum ar fi putut fi oprită dacă în urmă cu patru ani lucrările făcute de cei de la Îmbunătățiri Funciare nu ar fi fost de mântuială.

 

Constructorii, acuzați de lipsă de profesionalism

Oamenii nu mai au liniște la gândul că livezile și casele pot fi înghițite de pământ. Deja mare parte din plantațiile de pomi au fost distruse după ce au apărut cratere adânci de câțiva metri. Localnicii dau vina pe firma care nu a făcut, spun ei, lucrări corespunzătoare.

● „Să vedeți ce fier beton s-a băgat în acest gabion, parcă erau sârme de legat covrigii. Nu s-a făcut nimic. Unde sunt lucrările de la gabionul acela, unde e tubul care s-a băgat? Ăsta era drumul care ducea la grădini. Acum nu se mai poate urca pe el, e distrus. Avem contracte la APIA, avem dosare depuse… Cum să mă mai duc eu acum la grădină să o lucrez? Dacă noi nu lucrăm grădinile, ni se impută banii pe care i-am primit, iar noi nu putem să ajungem nici cu tractorul, nici cu căruța la grădini. Lucrare de mântuială. Nimic nu e făcut așa cum ar trebui.”

● „De câteva zile a plecat tot. Uitațivă cum sunt merii. Se lasă pământul în jos.”

● „Lucrarea este făcută foarte prost. Am rămas fără drum, casele noastre sunt în pericol, se mișcă deja. Trebuia să capteze apa de acolo de sus. Avea ce să-i facă. Să facă și canale, pe două părți.”

 

Autoritățile locale nu știu încotro s-o apuce

Primarul comunei spune că nu știe nici măcar care a fost valoarea lucrărilor și nici dacă poate fi cineva tras la răspundere.

„Lucrările care au fost efectuate în zonă nu au fost făcute prin primărie. Cei de la Îmbunătățiri Funciare au fost cei care au făcut lucrări aici. Nu știm nici valoarea contractului, nu avem nici un fel de informație cu privire la aceste lucrări. După părerea mea, aici nu este nevoie decât de o lucrare de preluare a apelor pluviale prin puțuri de captare. Asta este singura modalitate să stopăm aceste alunecări de teren. Nu știu cum au gândit proiectanții, presupun că cei care au făcut lucrările au lucrat în baza unui proiect. Trebuie verificat și luate măsurile care se impun. Nu știu nici cât a fost garanția. Lucrarea s-a făcut în 2010. După calculele mele garanția ar fi trebuit să fie până în 2012. Acum este 2014 și uitați-vă în ce hal arată zona. Continuarea degradării acestei zone ar afecta locuințele. Aici în Valea Glodului sunt aproximativ 30 de case”, ne-a declarat edilul șef Cornel Coman.

Pământul s-a căscat și amenință casele

 

Disperare: „O să înghită tot satul, ce să facem, unde să ne ducem?”

Casele localnicilor se află la doar o sută de metri, iar drumul către livezile de meri a fost deja distrus. Ei se tem acum de ce este mai rău, ca nu cumva tot dealul să se prăvălească peste locuințe.

Ion Ungureanu a povestit: „Prima casă care a fost afectată a fost a mea. Dacă îmi ia și casa, unde mă duc? Trebuia să facă o lucrare, să facă puțuri de captare… Bani s-or fi luat, sigur s-au luat. Crăpătura a plecat de sus și mai are 10 metri până la casă. Stau cu frică. Am trei pogoane de pământ aici, mi le face praf. Nu am nici unde să mă duc. Am animale, unde să mă duc? Am muncit atâția ani degeaba. Risc să pierd toată agoniseala de 25 de ani. Am cumpărat pământ, am pus meri, iar acum într-o noapte mi le poate lua cu totul. Nu am pensie, nu am salariu, nu am nici un venit. Trăiesc cu ce câștig din pământ și de pe urma animalelor”.

Blestemul lucrărilor de mântuială lovește comunele dâmbovițene

În aceeași situație mai sunt alte treizeci de familii care stau cu frică ori de cate ori începe să plouă: „Alunecările au început de vreo două luni. A plecat iar pământul. E teroare ce este aici. De la o zi la alta e mai rău. O să înghită tot satul, ce să facem, unde să ne ducem? Casele sunt una lângă alta, că așa au fost locurile. În curând cred că pleacă și pomii ăștia. După casa vecinului pleacă și a mea, e următoarea. Stau cu teamă”.

Vă reamintim că județul se confruntă cu mari probleme generate de ploile din ultima vreme și urmările lor.

 

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Mai există România ca stat unitar și suveran? Nem!
„Polițiștii vor relua protestele de stradă”
Târgoviștea va avea marcaje rutiere „premium”
Ratele la credite se pot dubla până la sfârșitul anului!
Cel puțin un caz pozitiv COVID-19 în fiecare zi!
Unde ne sunt fabricile și uzinele?
Noul sediu al Primăriei Potlogi arată ca un palat brâncovenesc
„Pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat”
Speranța de viață a românilor... fără speranță
Vârstnicii din România devin tot mai săraci


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Mai există România ca stat unitar și suveran? Nem!

Oficialii de la Budapesta, cu o impertinență halucinantă, sfidându-i pe românii după cum le trece prin mintea lor bântuită de horthzst-nayiste frisoane  antiromânești, se preumbă prin Transilvania precum Vodă prin lobodă. Iar Guvernul României, zice-se, ca să nu-i piardă de la guvernare pe cei din „coloana a cincea”, și am făcut vorbire despre UDMR, astfel, cică, ținundu-i aproape că să nu tulbure și mai rău apele,... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale